Valikko

Ihana loma Helsingissä – nämä kesän uutuuskohteet kannattaa testata

Helsinki tarjoaa matkailijoille ja helsinkiläisille aina jotain uutta. Tässä viisi tämän kesän uutuutta.

Hernesaaren saunakompleksi

Maailman suurimman puulämmitteisen Ikikiukaan luulisi lämmittävän Suomen kesässäkin. Löyly on Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian saunan, ravintolan ja terassin yhdistelmä Hernesaaressa.

Löylyssä on kolme saunaa: perinteinen, jatkuvalämmitteinen sekä savusauna. Vastuullisesti hoidettujen metsien puulla lämmitettävistä saunoista pääsee pulahtamaan suoraan mereen.

Vaikkei uida haluaisikaan, uimapuku kannattaa muistaa pakata mukaan, sillä yleiset saunat ja oleskelutilat ovat yhteiset naisille ja miehille. Saunoja voi myös varata yksityiskäyttöön.

Kauppatorin kyljestä uimaan

Allas Sea Pool -merikylpylä rakentuu Katajanokalle kovaa vauhtia. Uimaan pitäisi päästä elokuussa, sopivasti loppukesän lämpimien aikaan.

Aivan valmista kylpylästä ei vielä tänä kesänä tule, vaan keitaan viimeiset osat saadaan käyttöön vuoden päästä keväällä. Elokuussa pääsee kuitenkin jo itse altaisiin: merivesialtaaseen, isoon makean veden altaaseen ja lasten altaaseen.

Jo juhannuksen tienoilla alueelle pääsee fiilistelemään, kun terassikahvila avautuu. Siellä järjestetään esimerkiksi musiikkitapahtumia sekä arkena että viikonloppuisin.

Myös kestävän kehityksen erilaisia käyttömahdollisuuksia esittelevää Clean Tech -show’ta pääsee tarkastelemaan siipirakennuksessa kesäkuun lopusta lähtien.

Nurmi- ja hiekka-alueillekin pääsee hengailemaan jo juhannuksen jälkeen.

Kauppatorin ja maailmanpyörän väliin Katajanokalle levittäytyvän Allas Sea Poolin suunnitellaan olevan jatkossa auki ympäri vuoden.

Retkelle Vallisaareen

Helsingin vesiliikennereittejä on tänä kesänä ennätysmäärä, yhteensä 19. Perinteisten Suomenlinnan ja Korkeasaaren sijaan kokan voi suunnata vaikka kohti uutta vesireittikohdetta, Vallisaarta.

Entisessä sotilassaaressa voi ihailla historiallisia linnoituksia ja pääkaupunkiseudun monimuotoisinta luontoa. Saarelle on asettunut esimerkiksi mäyriä, lepakoita ja huuhkajia.

Metsähallitus muistuttaa retkeilijöitä, että Vallisaaren luonto on herkkää, joten poluilta ei kannata poiketa ja saaren asukkeja ja niiden elintilaa on kunnioitettava.

Vallisaareen hurauttaa Kauppatorilta vesibussilla alle puolessa tunnissa. Oman veneen voi parkkeerata Torpedolahden retkisatamaan.

Kaupunkikierros lisämaustein

Kymmenen vuotta täyttävän Stage-teatterifestivaalin ohjelmistossa jatkuu läpi kesän Remote Helsinki -teos. Remote on yhtä aikaa opastettu kaupunkikierros ja performanssi.

Esitykseen osallistuvat kulkevat ryhmänä ympäri kaupunkia ja saavat ohjeita korvakuulokkeisiinsa ikään kuin navigaattorista.

”Annetaan keinoälyn johdattaa”, kertoo Remoten Helsinkiin tuottanut Alexander Weinstein.

Teatterin lavana toimii kaupunki. Tarkoitus on tutkiskella, näyttäytyykö Helsinki kaikille kulkijoille samanlaisena, Weinstein sanoo.

”Esimerkiksi Hietaniemen hautausmaalla ääni kysyy, mitä jätät jälkeesi kuoltuasi.”

Kuulostaa masentavalta, mutta kun matkaa jatketaan hautausmaalta, aiheet piristyvät ja keinoälykin yltyy vitsailemaan, hän lupaa.

Onko kyseessä siis opastettu kierros vai teatteriesitys? Weinsteinin mukaan määritelmää ei ole vielä keksitty.

”Remoteen voi osallistua kaupunkia tuntemattomana turistina tai teatterinnälkäisenä kaupunkilaisena. Sen voi kokea jopa tietokonepelimäisenä offline-seikkailuna. Tärkeintä on antautua äänelle ja pitää silmät auki.”

Rimini Protokoll -nykyteatteriryhmän teos on aiemmin toteutettu muun muassa Berliinissä, New Yorkissa ja Abu Dhabissa. Helsingin-esitys alkaa Hietaniemen hautausmaalta Töölöstä ja päättyy noin puolentoista tunnin jälkeen Kamppiin.

Esitykset jatkuvat ainakin elokuun loppuun saakka. Esitysajat voi tarkistaa Stage-festivaalin nettisivuilta.

Kaupunginmuseo uudistui

Senaatintorin kulmalle putkahti toukokuussa uusi Helsingin kaupunginmuseo. Museokokonaisuuden muodostavat viisi vanhaa rakennusta, moderni uudisrakennus sekä viehättävät sisäpihat.

Kaupunginmuseon ensimmäisistä näyttelyistä kenties kiinnostavin on Museum of Broken Relationships, särkyneiden suhteiden museo. Siinä esillä ovat erot ja niihin liittyvät esineet ja tarinat.

Tarinat ja tavarat kerättiin nimettömillä lahjoituksilla kevään aikana. On pakaraan liimaantunutta kolikkoa ja revittyjä valokuvia – kaikenlaista, mikä muistuttaa siitä ärsyttävästä, inhottavasta mutta niin ihanasta exästä.

Särkyneiden sydämien lisäksi kaupunginmuseossa voi tutustua Helsingin menneisyyteen sekä perinteisessä näyttelyssä että 3D-matkalla.

Lapsille on oma kaupunkinsa Helsingin vanhimmassa rakennuksessa Sederholmin talossa.

Museo on auki päivittäin, ja sinne on aina vapaa pääsy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  10. 10

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  8. Tunti sitten
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää