Suojeltu vuoristo ja rannikon bling-bling yhdistyvät Montenegrossa

Turistit eivät vielä ole valloittaneet Montenegron vuoristoa, vaikka siellä sijaitsee todellinen helmi, maailman toiseksi suurin kanjoni.

Kokeneen vuorikiipeilijän tunnistaa askeleen varmuudesta. Vaikka jalassa ovat tennarit, Dragan ”Gašo” Lalović etenee Montenegron vuoristoylängön kivisellä polulla tasaisesti kuin jakki.

Montenegrolaisella Lalovićilla, 58, ovat vyön alla korkeimmat huiput ja vuosikymmenten kiipeilykokemus ympäri maailmaa Sveitsistä Nepaliin.

Lalović on oikea henkilö kertomaan, miksi matkailijan pitäisi valita Montenegro. Kaunista luontoa, vuoria ja vaellusreittejähän on muuallakin.

Miksi siis Montenegro?

Ensimmäinen selitys aukeaa ympärillä. Lalović johdattaa rivakoin askelin polulle, josta avautuu näkymä syvälle Nevidion kanjoniin Šavnikissa Pohjois-Montenegrossa.

Aamuvarhaisella kanjonien seinämät heijastavat nousevan auringon värejä. Pohjalla virtaa jääkylmä joki.

Uskalias matkailija voi laskeutua oppaan kanssa kanjonin pohjalle ja kulkea sen läpi märkää, vaativaa reittiä. Kanjonointia harrastavat pääsevät Nevidiossa reitille, jonka varrella hypätään metrejä köysien varassa ja tarvotaan joessa.

Vaikuttavat kanjonit ovat yksi Montenegron erikoisuuksista. Nevidioa kuuluisampi kanjoni halkoo maisemaa Durmitorin kansallispuistossa.

Tara-joen kanjonia sanotaan syvimmäksi koko Euroopassa. Alue on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Unesco perustelee Durmitorin valitsemista maailmanperintökohteeksi jäätikön muovaamalla maisemalla, vuoristojärvillä ja monipuolisella kasvillisuudella.

Rikas biodiversiteetti näkyy myös Nevidion kanjonilla, jossa kiipeilijäkonkari Lalović on juuri ohittanut polulla kasvavan villitimjamin.

Montenegro on etenkin kesäkuussa yrtti-intoilijan paratiisi.

Suurin syy Montenegron vahvuuteen matkailukohteena on Lalovićin mukaan se, mitä ei näy. Montenegron vuoristossa turismi on osassa alueita vielä niin vähäistä, että maisema on säilynyt koskemattomana.

Tämä on iso ero esimerkiksi Sveitsin Alppeihin, jossa suuret kävijämäärät ovat synnyttäneet moneen paikkaan ruuhkia.

”Täällä on vielä kotikutoisempaa”, Lalović sanoo.

Hänen mielestään Montenegron vuoristo sopii erityisesti aloitteleville vuorikiipeilijöille. Kiipeilypaikoille pääsee usein kätevästi, ja niissä on hyvä opetella alpinistiksi.

”Vuoret ovat helpompia kiipeillä kuin Alpit”, Lalović mainitsee.

Helpotkaan vuoret eivät ole riskittömiä. Lalović kuuluu vapaaehtoisten vuoristopelastajien ryhmään, joka on käynyt hakemassa yötä myöten vaaraan joutuneita kanjonointiryhmiä Nevidion kanjonista.

Lalović tietää henkilökohtaisesta kokemuksesta, että haastavassa ympäristössä tärkeintä on vahva pää.

Toukokuussa 1996 hän oli matkalla maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipulle. Ennuste oli luvannut 50 kilometriä tuulta tunnissa. Todellisuudessa tuuli yli sadan kilometrin tuntinopeudella. Lisähappi hupeni pullossa tavallista nopeammin.

44 metriä ennen huippua hänen ryhmänsä teki vaikean päätöksen. He kääntyivät ympäri ja aloittivat laskeutumisen.

”7 000–8 000 metrin korkeudessa ajatus ei toimi enää normaalisti. Jos sen tiedostaa, saattaa selvitä hengissä”, Lalović kertoo olosuhteista.

Seuraavana päivänä Mount Everestin huipulle yrittänyt ryhmä ei toiminut yhtä harkitusti. Yksi Everestin pahimmista turmista tapahtui toukokuussa 1996, kun kahdeksan ihmistä kuoli erittäin vaikeiksi muuttuneissa olosuhteissa. Onnettomuus ei johtunut vain vaikeasta säästä: kuolleet olivat tehneet useita virheitä.

Kantin kestäminen Mount Everestillä on hyvä meriitti, sillä nykyään Lalović vie matkailijoita itsekin haastaviin olosuhteisiin. Hän järjestää kiipeilykursseja Montenegron vuorilla. Seuraava on vuorossa syksyllä.

Päätyönään Lalović pyörittää matkailuyritystä ja siinä sivussa kierrättää 14-vuotiasta poikaansa Euroopan vuorilla oppimassa isänsä seuraajaksi. Hän haluaa kehittää matkailua tavalla, joka kestää vielä seuraaville sukupolville.

Kestävällä matkailulla on vielä toivoa Montenegron vuoristossa, mutta osa Adrianmeren rantaviivasta on jo tiheästi rakennettu. Tämä näkyy erityisesti venäläisten suosimassa Budvassa.

Montenegron rannikko on suosittu lomakohde ymmärrettävistä syistä. Meri kimaltaa sinisenä. Rannikon takana nousevat vuoret.

Ilmasto on välimerellinen: talvella leuto ja kesällä paikoin tukahduttavan kuuma.

Jos Montenegron vuoristo on mielentilaltaan zen, rannikolta löytyy blingbling.

Kotorin satamakaupungissa laituriin on parkkeerattu loistelias jahti, joka kantaa komeaa nimeä Dream on II. Miehistö on juuri irrottamassa köysiä.

”En saa kertoa omistajan nimeä”, miehistön jäsen kertoo ja häviää jahdin sisälle.

Mitä isompi vene, sitä vaikeampi on päästä juttusille.

Läheisessä purjeveneessä ollaan avoimempia.

Strasbourgilainen hotellinjohtaja Andre Meyer on tullut naisystävänsä ja tyttärensä perheen kanssa muutaman viikon purjehdukselle Montenegroon.

Vene on vuokrattu Kroatiasta, mutta naapurimaa valikoitui pääkohteeksi sen tunnelman vuoksi.

”Täällä on vielä vähän hiljaisempaa”, Meyer sanoo. ”Tunnelma on miellyttävä ja ihmiset mukavia.”

Balkanilaisesta vieraanvaraisuudesta riittää myös matkailijoille.

Meyer on tuonut seurueensa Kotoriin, joka on toinen Montenegron maailmanperintökohteista. Kaupunki sijaitsee lahdenpoukamassa, jota reunustavat jyrkät seinämät.

Kotor on Montenegron rantakohteista ehkä tunnetuin, mutta läheinen Tivatin rantakaupunki houkuttelee tilaa tarvitsevia turisteja.

Tivatissa on selvästi vähemmän matkailijoita kuin Kotorissa tai suurimmassa rantakohteessa Budvassa. Keskellä kesän vilkkainta sesonkiakin on väljää.

Sen, minkä Tivat häviää vilkkaudessa, se voittaa överiydessä. Tivatissa sijaitsee Port Montenegro, Balkanin todennäköisesti loisteliain satama.

Satamassa näkyy yksityisjahteja, jotka muistuttavat enemmän ruotsinlaivoja kuin veneitä. Onkin lohdullista, kun Tivatin satamaan putputtaa täysin eri kokoluokan alus.

Puolalaiset Alicja Szczecin ja Karol Lomza seilaavat laituriin kumiveneellä, jossa on pieni moottori ja perässä liehuva Puolan lippu.

He rakentavat vedenpuhdistusjärjestelmää Montenegroon Saksan kehitysapuvaroilla ja ovat asuneet Tivatissa puoli vuotta.

Luksussatamasta huolimatta Tivat on heidän mukaansa paikka, jossa on yhä montenegrolaisen pienkaupungin charmia. Huoneen voi vuokrata jostakin majapaikkaa tarjoavasta yksityiskodista, joita on lukuisia.

”Tämä on vielä paikallisten ihmisten kaupunki”, Szczecin huikkaa, kun Lomza käynnistää veneen ja ohjaa sen kohti taustalla lipuvia pienkerrostalon kokoisia jahteja.

Fakta

Sesonki hellittää syksyllä

 Pääkaupunkiin Podgori­caan pääsee lentämällä Euroopan eri kohteista. Finnair lentää keväästä syksyyn Helsingistä Kroa­tian Dubrovnikiin, josta pääsee helposti Montenegroon taksilla tai vuokra-autolla.

 Kesä on vilkkain sesonki. Rannikolla lämpötila nousee heinä-elokuussa usein sel­västi yli 30 asteen. Syys­kuussa sesonki hellittää, mutta lämpötila on vielä suomalaisittain helteinen ja merivesi lämmin. Vuoris­tossa on selvästi viileämpää. Sää muistuttaa Suomen kesäsäätä.

 Montenegro on ollut itsenäinen kymmenen vuotta. Jugoslavian veristen hajoamissotien päättymi­sestä on alle 20 vuotta. Montenegro on ottanut suunnaksi länsi-integraa­tion, mutta korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus ovat yhä suuria ongelmia. Matkailijalle maa on turvallinen.

 Hotellien ja majatalojen lisäksi Montenegrossa on tarjolla paljon yksityisma­joitusta. Paikalliset tarjoavat huoneita vuokralle taloihin kiinnitetyillä ilmoituksilla. Myös Airbnb:n kautta saattaa löytyä majapaikka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  9. 9

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  10. 10

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää