Ranskan rennoin viinitie kulkee Alsacessa – viinitiloille pääsee maistelemaan ja yöpymäänkin

Alsacen viinitiloihin on helppo tutustua. 170 kilometrin reitti kulkee läpi toinen toistaan kauniimpien kylien. Koko matkan tai osan siitä voi myös pyöräillä.

Alsacessa viljeltiin viiniä jo Rooman valtakunnan aikoihin, ja tilalliset suhtautuvat elinkeinoonsa suurella intohimolla ja pieteetillä. Viininviljelystä tarinoidaan mielellään matkailijoillekin.

Monet viinitilat ja -kellarit sijaitsevat ihan tien vieressä. Avoimet portit kutsuvat piipahtamaan, ja paikkakuntalaiset ovat kielitaitoisia.

”Meitä on palloteltu Ranskan ja Saksan välillä neljä kertaa sotien aikana. Saattaa johtua siitä. Tulemme juttuun kaikkien kanssa”, kertoo paikallinen Eugène.

Viinitien arkkitehtuuri ja nimistö paljastavat alueen germaanisen historian. Aika ajoin korva erottaa enemmän saksaa kuin ranskaa muistuttavan murteen. Viinipullotkin ovat samanlaisia suippoja kuin Saksassa.

Rinteiden viiniviljelmät ovat hyvässä suojassa Vosgesin vuorijonon kupeessa. Alue on Ranskan kuivinta ja aurinkoisinta.

Kukkuloiden rinteet muistuttavat vihreän eri sävyjen tilkkutäkkiä, kun perhepalstojen köynnökset on istutettu aina vähän eri kulmaan kuin naapurin.

Yli puolet alueen 4 200 viininviljelijästä viljelee alle kahden hehtaarin alaa. Yhteensä viljelyalaa on 15 500 hehtaaria, ja vuosituotanto on noin 150 miljoonaa pulloa.

Vierailut tiloille ovat ilmaisia tai maksavat muutaman euron.

Viinitien tyypillinen aloituspiste on Colmarin kaupunki, ja yleisin kulkuneuvo vuokra-auto. Reitin ajaa päivässäkin, mutta parin yön viipyminen tien varrella on erittäin suositeltavaa.

Paras ajankohta matkustaa Alsaceen on toukokuusta lokakuuhun. Suomesta kätevintä on lentää Frankfurtiin, josta matka Colmariin taittuu alle kolmessa tunnissa.

Seitsemän sortin viinit

Alsacessa viljellään peräti seitsemää eri lajiketta, joten jokaiseen makuun löytyy taatusti sopiva viini. Tunnetuin sekoiteviini on laadukas kuohuviini crémant.

Laaja skaala johtuu alueen vaihtelevasta maaperästä ja kukkuloiden suojiin syntyneistä mikroilmastoista.

Syyskuu on sadonkorjuun aikaa. Korjuun saa aloittaa vasta tiettynä päivänä, jonka alueen viiniviranomaiset määräävät sadon kypsymisen perusteella.

Viini korjataan pääosin käsin, ja innokkaimmat matkailijatkin voivat pestautua viinitiloille apulaiseksi päiväksi tai pariksi.

”Viininkorjuu on muuten kovaa ruumiillista työtä”, Eugène varoittaa ja näyttää ahavoituneita käsiään.

Tuotannosta 90 prosenttia on valkoviiniä ja suurin osa rieslingiä. Hintataso on kohtuullinen: piknikviinin saa selvästi alle kympillä ja pullon laadukasta Grand Cru’ta alle 20 eurolla.

Alsace tunnetaan myös aromikkaasta gewurztraminerista, joka on paras seuralainen ­alueen vahvanmakuiselle Munster-juustolle.

Kylien houkuttelevat pikkukaupat myyvät juuston lisäksi muita paikallisia herkkuja hilloista pateisiin.

Alsacen ruoka on konstailematonta. Aterialle voi istahtaa perinteiseen viinitupaan, winstubiin. Nälkäisimmät kokeilevat perinteistä choucroutea, hapankaalia runsain liha-, makkara- ja leikkelelisukkein.

Rasvaisuus taittuu hapokkaalla rieslingillä. Pienempään nälkään maistuu tarte flambée, Alsacen versio pizzasta, jonka perinteiset täytteet ovat pekoni, sipuli ja ranskankerma.

Ravintolat ja jotkut viinikellarit ovat kiinni lounaan ja päivällisen välissä. Alueella on myös 27 Michelin-tähden ravintolaa.

Viinitilat ajan hermolla

Valérie Dirringer vastaa 175 viinitilaa kattavan Jean Geiler -osuuskunnan viennistä. Ingersheimissä sijaitsevalla tilalla on alueen viinihistoriasta kertova museo.

”Ruuanlaitto on muotia, ja makutottumukset laajenevat koko ajan. Tähän saumaan Alsacen viinit sopivat hyvin, koska skaala on niin laaja. Esimerkiksi kuiva riesling on erinomainen kumppani sushille, ja vahva-arominen gewurztraminer täydentää hyvin thaikeittiön makuja.”

Alsacen viiniä viedään naapurimaiden lisäksi etenkin Pohjois-Eurooppaan.

”Norjan eniten myyty riesling Terroirs d’Alluvions tulee meiltä. Se sopii kuulemma mainiosti skandinaavisten kalaruokien kanssa”, Dirringer sanoo.

Dopffin viinitila Riquewihrissä on perustettu 1574. 1900-luvun alkuvuosina Julien Dopff kehitti crémantin valmistusmenetelmän tutustuttuaan Pariisin maailmannäyttelyssä samppanjan tekoon. Yksi tilan kuohuviineistä on itseoikeutetusti nimetty hänen mukaansa.

”Crémantin valmistusprosessi on hiottu yhtä huippuunsa kuin samppanjan. Puolet tuotannostamme on kuohuvaa, ja sen kysyntä kasvaa vuosi vuodelta”, kertoo Dopffin viinikellarivastaava Guillaume Huss.

Tämän vuoden sadosta odotetaan edellisiä parempia.

”Sato on jäänyt niukaksi viime vuosina, mutta laatu on ollut hyvää. Viime vuosi oli erinomainen. Ilmastonmuutos on aikaistanut sadonkorjuuta, mutta oikeastaan vaikuttanut positiivisesti laatuun, kun aurinkoiset päivät ja lämpö ovat lisääntyneet”, Huss sanoo.

Pyörälläkin pääsee

Alueeseen voi tutustua myös pyörällä. Saksalainen Pletzin pariskunta talutti pyö­riään Rique­wihrin keskiaikaisessa kylässä.

”Pääreitti Véloroute du Vignoble d’Alsace on hyvin merkitty ja maisemat kauniita”, Anne Peltz kertoo.

”Nousut ovat jyrkkiä, mutta onneksi meillä on apumoottorit. Pyörän selästä näkee enemmän ja on helppo pysähtyä kiinnostavaan paikkaan.”

Viinitien varrella on lukuisia bed & breakfast -tyyppisiä majoitusvaihtoehtoja, joista monet sijaitsevat viinitiloilla. Huoneen kahdelle voi saada 60 eurolla.

Kylät kilpailevat toinen toistaan kauniimmilla kukkaistutuksilla. Silmään pistää myös ikivanhojen ristikkotalojen värikkyys. 1950-luvulla talot yksinkertaisesti päätettiin maalata kirkkailla väreillä, jotta ne olisivat ilo silmälle. Viinitie avattiin 1953.

Reitin noin sadasta kylästä etenkin Eguisheim, Turckheim, Kaysersberg, Riquewihr ja Ribeauvillé ovat matkailijoiden suosiossa. Ribeauvillén kolmeen linnaan voi tutustua kävellenkin Circuit des trois châteaux -reittiä pitkin. Myös viiniviljelmien lomassa kulkee kävelyreittejä.

Kiinnostava linnakohde on myös Haut-Koenigsbourg yli 700 metrin korkeudessa. Sen vanhimmat osat ovat 1100-luvulta.

Sivustolta www.alsace-wine-route.com/en voi etsiä viinitiloja kylittäin. Siellä kerrotaan tilojen ja kellareiden aukiolo­ajat ja se, kannattaako vierailu varata etukäteen. Palvelusta voi myös varata majoitukset.

Haikaratarinan juurilla

 Alsace tunnetaan kattohaikaroistaan. Perinteisen tarinan mukaan talon katolle lennähtävä haikara tuo asukkaille onnea, terveyttä ja kaikkea hyvää. Ikivanhan alsacelaisen runon mukaan haikara tuo myös vauvoja, ja tämä tarina on levinnyt kaikkialle maailmaan.

 Moni on koulussa oppinut sanomaan Elsass, joka on alueen saksankielinen, historiallinen nimi.

 Nykyinen ohje kuitenkin suosittaa käyttämään ranskalaista nimeä Alsace, koska alue on nykyään osa Ranskaa ja ranska on maan ainoa virallinen kieli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  4. 4

   Venäläinen kenraali kuoli taistelussa Syyriassa

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  7. 7

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Saksan vaalitulos pähkinänkuoressa: Kolme pääasiaa

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää