Valikko
Matka

Maailman suurin matkailusivusto laittaa villieläimille haitalliset turistikohteet pannaan – ”Merkittävä askel kohti julmuuksien lopettamista”

Maailman suurin matkailusivusto Tripadvisor kieltäytyy välittämästä lippuja matkakohteisiin, joissa ihmiset pääsevät koskemaan villieläimiä. Tripadvisorin päätös on ennakkotapaus, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset eläinturismille.

Matkailuyhtiö Tripadvisor kieltäytyy välittämästä lippuja matkakohteisiin, joissa ihmiset pääsevät koskemaan vangittuja tai luonnossa eläviä villieläimiä. Yhtiö omistaa maailman suurimman matkailusivuston Tripadvisorin ja lippupalvelu Viatorin.

Tripadvisorin päätös on ennakkotapaus, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset eläinturismille. Suomessakin eläinten kohtelu on ollut otsikoissa muun muassa Tampereen delfinaarion sulkemisen yhteydessä.

Tripadvisor pistää osan matkakohteista pannaan saman tien, loput ensi vuoden alussa.

Muun muassa delfiiniuinnit, norsuratsastus ja tiikereiden silittely joutuvat Tripadvisorin mustalle listalle. Pörssiyhtiö tiedotti päätöksestään tiistaina.

”Uusi lippujen välityskäytäntömme on suunniteltu osaltamme auttamaan eläinten terveyttä ja turvallisuusstandardeja, etenkin markkina-alueilla, joissa sääntely on rajallista”, toteaa Tripadvisorin toimitusjohtaja Stephen Kaufer tiedotteessa.

Eläintensuojelujärjestöt ottivat TripAdvisorin päätöksen tyytyväisinä vastaan. Vaikka TripAdvisor eittämättä kiillottaa uudella linjauksellaan omaa brändiään, päätös voi myös aidosti parantaa eläinten kohtelua.

”Kieltäytymällä myymästä lippuja sellaisiin kohteisiin, jotka kohtelevat eläimiä viihteenä tai leluina, Tripadvisor tekee edelläkäyvän päätöksen eläinten käytöstä viihdetarkoitukseen”, sanoo eläinsuojelujärjestö Petan varapääjohtaja Tracy Reiman tiedotteessa.

Oxfordin yliopiston villieläinten suojelun tutkimuslaitos teki viime vuonna kattavan tutkimuksen villieläinturismin vaikutuksista.

Tutkimuksen mukaan turismin osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin yhdeksän prosenttia. Turismista 20–40 prosenttia kohdistuu eläinkohteisiin.

Tutkimus tuli siihen tulokseen, että 2–4 miljoonaa ihmistä vierailee vuosittain sellaisissa turistinähtävyyksissä, jotka ovat haitallisia eläimille. Lisäksi turistit eivät ymmärtäneet mainita epäkohdista kirjoittaessaan arvosteluja Tripadvisorin sivuille.

Oxfordin yliopisto aikoo tehdä yhteistyötä Tripadvisorin kanssa eläinten kohtelun parantamiseksi.

Tripadvisor ei tyydy vain karsimaan epäeettisiä eläinkohteita valikoimastaan, vaan se myös rakentaa koulutusportaalin eläinten oikeuksista.

Yhtiö aikoo liittää ensi vuoden alussa tassun kuvan jokaiseen eläinkohteeseen, mukaan lukien eläintarhoihin. Tassun kautta asiakas pääsee koulutusportaaliin, joka kokoaa eri näkökulmia eläinten hyvinvoinnista.

Tripadvisorin nettisivuilla on jo yli 385 miljoonaa käyttäjien kirjoittamaa arvostelua noin seitsemästä miljoonasta eri turistikohteesta, ravintolasta ja majoitustilasta.

Tripadvisorilla onkin hyppysissään paljon valtaa turistikohteiden markkinoinnin suhteen. Ohjaamalla käyttäjiään se voi vaikuttaa merkittävästi eläinkohteiden imagoon.

Koulutusportaalissa ääneen pääsevät muun muassa Yhdysvaltojen eläintarhojen ja akvaarioiden liitto, matkailujärjestöt sekä eläinten oikeuksia puolustavat järjestöt, kuten Peta ja World Animal Protection.

Portaalissa Tripadvisor opastaa käyttäjiään kirjoittamaan eläinkohteista arvosteluja niin, että he ottavat huomioon myös eläinten kohtelun.

Tripadvisor päätyi muuttamaan toimintaansa keskusteltuaan kuukausien ajan eläinsuojelu- ja matkailujärjestöjen kanssa.

World Animal Protectionin toimitusjohtaja Steve McIvor kehuu tiedotteessa Tripadvisorin linjausta.

”Tämä on merkittävä askel kohti villieläinturismin julmuuksien lopettamista. Toivomme, että päätöksellä on merkittävä vaikutus koko matkailualaan. Uskomme, että kunhan ihmiset tietävät tästä hyväksikäytöstä, he tekevät muita matkustusvalintoja rakkaudesta eläimiin.”

Tripadvisor

 Yhdysvaltalainen vuonna 2000 perustettu pörssiyhtiö, joka pyörittää maailman suurinta matkailusivustoa.

 Sen verkkosivut on käännetty kymmenille eri kielille, myös suomeksi.

 Sivustolla on noin 350 miljoonaa käyttäjää kuukausittain.

 Käyttäjät ovat kirjoittaneet jo yli 385 miljoonaa arvostelua matkailu-, ravintola- ja majoituskohteista.

 Viime vuonna Tripadvisorin liikevaihto oli noin 1,5 miljardia dollaria eli 1,4 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Eläimet
 • Uhanalaiset eläimet
 • söpöt eläimet

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  2. 2

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-erikoisjoukon – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  5. 5

   Kymmenet tutkijat varoittavat: Hallituksen biotalousinto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vaarantaa metsäluonnon

  6. 6

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  10. 10

   Suomalaisten suosikkiauto sai alkunsa tämän miehen ideasta – Näin maasto- ja henkilöauton yhdistelmä valloitti maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää