Valikko

Mallorca tutuksi polkupyörän selässä – näistä reiteistä ja taukopaikoista kannattaa aloittaa

Keväisin ja syksyisin Mallorcan tiet täyttyvät pyöräilijöistä. Pyörällä pääsee niin maaseudun pikkuteille kuin vuoriston serpentiineihinkin. Pyörän vuokraaminen on helppoa, taukopaikkoja on tiheässä, ja liikenne on rauhallista.

Aamukymmeneltä Playa de Palman rantakatu Palma de Mallorcan kaupungissa täyttyy pyöräilijäletkoista. Pian saaren kaakkoisreunaa kohti johtavaan ylämäkeen muodostuu rinnakkaisia pyöräilijäjonoja.

Rantatiellä ennen Cap Blancin majakkaa ja Sa Ràpitan kylää voi tuulisella säällä saada naamansa aaltojen pärskeitä.

Maanteillä näkee yksittäisten polkijoiden lisäksi erikokoisia ryhmiä, ja päivän aikana voi päätyä ajamaan eri porukoissa. Aina välillä joku huutaa: ”Auto!” Silloin letka väistää muuta liikennettä.

Monentasoisille ajajille

Pyörämatkailun sesonkia Mallorcalla ovat maalis–toukokuu ja syys–lokakuu. Alkuvuodesta saarella treenaa myös ammattilais- ja amatöörijoukkueita, mutta sesonkiaikaan sinne tulevat kuntoilijat ja retkipyöräilystä nautiskelevat.

Koska saarella on tasamaata selvästi enemmän kuin esimerkiksi Kanarialla, fillarimatkailijan ei tarvitse olla huippukuntoinen voidakseen nauttia monipuolisista reiteistä.

Maantiepyörien lisäksi tiellä näkyy hybridejä ja retkipyöriä sekä kaikenkokoisia ja -kuntoisia ajajia. Mallorcalla on satsattu pyöräilyyn ja muuhun aktiivilomailun etenkin 2000-luvulla.

Valtaosa fillaristeista tulee saarelle Euroopan saksankielisistä maista.

”Kolme neljä viime vuotta pyöräturistien määrä on kasvanut voimakkaasti, ja vuosi 2016 on ollut ennätyksellisen vilkas. Virallisia tilastoja ei ole, mutta arvioimme, että heitä on tänä vuonna 200 000”, kertoo Ciclismo en Mallorca -pyöräilyportaalin perustaja Matias Ximelis.

Suomesta mukana oli aiemmin etenkin lisenssiajajia, mutta nykyisin on myös paljon kunto- ja retkipyöräilijöitä, kertoo Kari Mattila, joka on tuonut suomalaisia pyöräilijäryhmiä saarelle 24 vuotta.

”Naisten määrä on kasvanut, samoin iäkkäidenkin pariskuntien, joista molemmat ajavat lenkkiä”, hän sanoo.

Kasvun on huomannut myös pyöräkauppias Rolando Villa Sport Bequista.

”Nykyisin yhä suurempi osa pyöräturisteista on nuoria naisia ja naisryhmiä. Pohjoismaalaisten ja itäeurooppalaisten määrä kasvaa jatkuvasti.”

Taukopaikkoja kymmenen kilometrin välein

Playa de Palman lisäksi Alcú­dian kaupungin ympäristö saaren pohjoisosassa on pyöräilijöiden suosiossa. Näistä kohteista on helppoa lähteä polkemaan Mallorcan etelä- ja koillisosien tasaisille teille tai suunnata Serra de Tramuntanan vuoristoon saaren luoteisreunalle.

Maaseudulla fillaroidessa saa ihastella teitä reunustavia manteli- ja oliivipuita sekä appelsiini- ja sitruunapuita talojen pihoilla.

Rauhallisimmat pikkutiet kulkevat usein maatilojen reunamuurien välissä, jonne tuulikaan ei aina osu. Siellä äänimaisemaan kuuluvat olennaisesti lampaat, joiden kaulassa on pieni kello.

Hyvällä tuurilla laitumilta voi bongata myös saarelle ominaisia mustia porsaita.

Moni pyöräilijä pysähtyy tauolle kahviloihin. Sesonkiaikaan puolilta päivin esimerkiksi Petran torille tungeksii kerralla satoja polkijoita.

Suosittu taukopaikka on keskeisellä paikalla sijaitseva Santa Marian kylä, josta matkaa voi jatkaa pitkin viinitarhojen ympäröimiä pikkuteitä koilliseen. Viinitiloille järjestetään myös vierailuja.

Jos haluaa ilmaiset maistiaiset paikallisista likööreistä, kannattaa pysähtyä esimerkiksi Manacorin kaupungin kupeessa sijaitsevassa Ceramicas y decoraciones -liikkeessä, jossa on myös kahvila. Sinisen talon tunnistaa sen seinään muuratuista saviesineistä.

Unescon maailmanperintökohteeksi valitulla Serra de Tramuntanan vuoristoalueella on lukuisia sieviä pikkukyliä ja solia, jotka serpentiiniteineen houkuttelevat pyöräilijöitä.

Saaren kauneimmaksi äänestetystä Valldemossan luostarikylästä matkaa voi jatkaa somaa rantatietä Deiàn kylään ja sieltä Sòlleriin, jonne pääsee Palmasta myös museojunalla.

Jylhistä kalliomaisemista pitävän kannattaa vierailla Sa Calobrassa ja Formentorin niemellä Mallorcan pohjoiskärjessä.

Pyörän voi vuokrata ja asua pyöräilyhotellissa

Pyöräilijät pitävät Mallorcasta monipuolisen tiestön ja hyvien viitoitusten takia. Fillaristin kaipaamia palvelujakin on kiitettävästi.

Jos haluaa ajaa toiselle puolelle saarta, voi osallistua ohjatulle retkelle, johon kuuluu kuljetus, tai napata pyörän vuokra-auton kyytiin.

Myös pyörän vuokraaminen on helppoa, tai oman pyörän voi tuoda lentokoneessa Suomesta.

”Täältä voi edullisesti vuokrata paremman pyörän kuin millä ajaa kotona”, sanoo tapahtumajohtaja Max Weissgeber Max Hürzeleriltä.

Tällä sveitsiläisyrityksellä on Mallorcalla 23 pyöräilyhotellia ja 6 500 vuokrapyörää.

Polkijoiden ansiosta moni hotelli voi avata ovensa aiempaa aikaisemmin keväällä ja sulkea myöhemmin syksyllä. Ehkä juuri taloudellisista syistä myös paikalliset autoilijat sietävät pitkiä pyöräletkoja hyvin.

”Maalis–toukokuussa meidän on palkattava kausityöntekijöitä, koska silloin pyöräturisteja on niin paljon”, kertoo pyöräkauppias Pedro Quintana Ciclos Quintanalta.

Monipuolinen maasto ja rauhallinen liikenne

Moni pyörämatkailija palaa saaren tutuille teille yhä uudelleen.

Jani Kiviharju ja Sami Vuorinen ovat tehneet niin kerran tai pari vuodessa 1990-luvulta lähtien ja Markku Koskinen vuodesta 2002.

Kolmikko on omien laskelmiensa mukaan polkenut Mallorcaa ristiin rastiin yhteensä noin 50 000 kilometriä.

Kiviharju pitää monipuolista maastoa saaren suurimpana etuna pyöräilijälle. ”Myös reitin luoviminen tuulen mukaan on mahdollista”, hän kertoo.

Koskisella on pyöräilymatkakokemusta myös Teneriffalta ja Alicanten Torreviejasta. Mallorcasta on muodostunut hänelle kestosuosikki rauhallisen liikenteen takia.

”Kesän ajokausi pitenee reilusti, kun tulee tänne huhtikuussa ja uudestaan lokakuussa”, Koskinen sanoo.

Varsinkin kevään fillarireissuissa on tärkeää, että talvella on jotain, mitä odottaa, kun kotimaassa kyntää polkupyörällä kylmässä loskasäässä.

”Se tuo motivaatiota talvella. Jaksaa treenata paremmin, kun tietää, että pääsee välillä toisiin maisemiin”, Vuorinen to­teaa.

Muista nämä pyöräilymatkalla

 Pyöräilijäystävällisissä hotelleissa on kellarit pyörien säilytykseen ja runsaat aamiais- ja illallisbuffetit.

 Lentoyhtiöiden pyöränkuljetushinnat ja -ohjeet vaihtelevat. Esimerkiksi Finnair veloittaa pyörästä 75 euroa yhteen suuntaan.

 Jos pyörän aikoo vuokrata periltä, varsinkin huhtikuussa se on hyvä varata etukäteen.

 Pyöräliikkeet myyvät saarella hyviä reittikarttoja. Vinkkejä pyöräilymatkalle voi kysyä myös pyöräilyseuroista tai netin pyöräilyfoorumeilta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  5. 5

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
  4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
  5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
  6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
  7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  8. Tunti sitten
  9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  14. Näytä lisää