Rähjäisen romanttinen Buenos Aires

Argentiinan pääkaupungissa voi kauppahallien ja kuppiloiden koluamisen lomassa osallistua tangoalkeistunnille tai heittäytyä värikkään katutaiteen pariin.

Suurkaupungeilla on kliseiset symbolinsa, joita joko vihaa tai rakastaa kokemuksen aitoudesta ja elinvoimaista riippuen.

Tango, pihvi, Maradona, Evita ja pillillä imettävä kuuma mate-juoma kuvaavat yhä Argentiinan pääkaupunkia ainakin turistioppaiden ja krääsäkojujen näkökulmasta.

Río de la Plata -joen etelärannalle levittäytyvän jättimetropolin voi mieltää yhtä hyvin myös uuden katutaiteen, kansankuppiloiden ja kauppahallien tai kaupungin San Lorenzon jalkapallojouk­kuetta kannattavan paavi Franciscuksen kotipaikaksi.

”Buenos Aires on sulatusuuni, jossa voi kokea kulttuureja eri puolilta maailmaa”, kehuu neljä vuotta kaupungissa asunut turkkilainen elokuvantekijä Mustafa Ateş.

Buenos Airesin asukkaat, porteñot eli satamakaupunkilaiset, eivät ole tunnettuja aurinkoisuudestaan. Siihen on syynsä. Toistuvilta tuntuvat poliittiset kriisit ja skandaalit, 40 prosentin inflaatio, korruptio ja rikollisuus nakertavat tulevaisuudenuskoa.

”Esimerkiksi kaupassa maito maksaa 15 pesoa. Toisena päivänä se voi olla helposti 20 pesoa”, Ateş selventää. ”Se lisää stressiä ja pelkoa, ja ihmisten huolen tuntee helposti.”

Kaupungin kulta-aikaa oli 1900-luvun alku. Argentiinan vienti oli vilkasta, ja rikkauksia virtasi maahan.

Tango kehittyi molemmin puolin jokea, Buenos Airesin ja Montevideon satama-alueiden siirtolaisten ja työväestön keskuudessa. Surumielisyyden on tulkittu kummunneen vahvasti miesvoittoisen duunariväen kaipuusta, musiikkityylin taas erilaisten kulttuurivaikutteiden ja soittimien sulautumisesta.

Tangon haikeuden voi yhä aistia paikoin rapistuneen kauniin ja paikoin kammottavan ruman Buenos Airesin ja sen massiivisen liikenteen sykkeessä.

Helppo Buenos Aires ei ole. Kesällä eli Suomen talviaikaan kadut muodostavat kuuman betonihelvetin, josta varakkaammat pyrkivät pakoon kauas Atlantin vilvoittaville rannoille.

Muutamat huvittelukorttelit kuten La Bocan värikkäiden talojen Caminito ja Palermo Soho tuntuvat hiljentyneessä kaupungissa turistien ja rikkaiden kulisseilta.

Toisaalla ovat alueet, joista varoitellaan, eikä aivan suotta. Rikollisuus on arkipäiväistä.

Ystäväni kannettava tietokone napattiin kahvilan terassilta kesken työnteon. Itse menetin kamerani pakoon ajaneille prätkäkundeille. Ulkomaisen elektroniikan korkea hinta on tehnyt siitä houkuttelevan ryöstökohteen. Kännykkä voi lähteä kädestä kesken puhelun.

Silti Buenos Airesiin kannattaa mennä. Nouseva Villa Crespon alue sekä Palermo, Villa Urquiza ja Coghlan muodostavat loistavan katutaidekeskittymän.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Päivän himmetessä San Telmon mukulakivikaduilla ja La Bocassa voi aistia menneiden aikojen romanttista tenhoa. Auringon kultaamaa kaupunkia voi syleillä silmillä mykistävän Palacio Barolon majakkahuipulta.

Sitten voikin hypätä taksiin kohti La Catedralin milongaa eli perinteistä tangopaikkaa, CAFF-kulttuuritilan raivokasta rocktango-esitystä tai hipsterikeskittymä Patio del Liceon galleria-avajaisia.

Aamukahviaika koittaa monen mutkan jälkeen nuorekkaan huippu­klubin Niceton edustalla.

Ilmainen opaskierros vie keskustakortteleihin

”Buenos Aires on hieno tarina kerrottavaksi”, aloittaa oranssiin t-paitaan sonnustautunut laki­opiskelija Fernando kongressirakennuksen edustalla.

Olemme vapaaehtoisiin tippeihin perustuvalla kävelykierroksella ydinkeskustassa. Seuraavan tunnin aikana saamme kuulla, miten kultakauden Buenos Aires yritti päihittää Pariisin, Venet­sian ja Firenzen arkkitehtuurissaan sekä tuhota kaiken kolonialismiin viittaavan.

Keskustasta kehittyikin kopiosekamelska, jossa rinnakkain voi olla kansallisteatterin espanjalaista klassismia ja newyorkilaista art decoa.

Keskustan perusnähtävyydet saavat syvyyttä oranssipaitojen kierroksilla:

12-kaistainen ja 140 metriä leveä Avenida 9 de Julio, loiston päivien kuvajainen Teatro Colónin oopperatalo, kaupungin vanhin kahvila Café Tortoni, eläväinen Florida-ostoskatu, mielenosoituksistaan tunnetun Plaza de Mayon presidentinlinna Casa Rosada, jonka parvekkeelta Eva Perón piti kuuluisan puheensa.

Perónin leposijan taas kätkee Recoletan komea hautausmaa.

Buenos Aires Free Walks. Recoleta-kierros alkaa päivittäin 10.30 Libertad- ja Viamonte-katujen kulmasta. Iltapäivän keskustakierros alkaa kongressin edestä päivittäin klo 15. Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Danten jumalaisia näkyjä kattojen yllä

Pariisilaishenkiselle Avenida de Mayo -bulevardille mahtuu monenlaisia rakennustyylejä. Mielikuvituksellisimman arkkitehtuurin maininta menee 1923 valmistuneelle ja pilvimuodostelmia muistuttavalle Palacio Barololle.

Uusromantiikkaa ja -gotiikkaa liippaava rakennus ottaa innoituksen Danten Jumalaisesta näytelmästä. Esimerkiksi rakennuksen sadan metrin korkeus vastaa Danten teoksen sataa laulua.

Lohikäärmepäämuodoilla koristeltuun aulaan pääsee ilmaiseksi. Hyvällä säällä aulan kioskista kannattaa ostaa lippu kierrokselle, joka vie 22-kerroksisen fantasialuomuksen huipulle.

Näky ilta-auringon aikaan yli jättiläiskaupungin vetää hiljaiseksi.

Mario Palantin luoman koristeellisuuden vastapainoksi betonibrutalismin ystävien kannattaa tutustua Clorindo Testan suunnittelemaan upeaan kansalliskirjastorakennukseen Recoletan hautausmaan lähistöllä.

Palacio Barolo, Av. de Mayo 1370. Argentiinan kansalliskirjasto, Calle Agüero 2502. Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Maradona-pizzan ja kirjakauppojen Corrientes

Buenos Aires on tunnettu monen sentin paksuisista pihveistään. Italialaisten siirtolaisten vaikutuksen voi kokea mahtavassa pizza- ja jäätelötarjonnassa.

Kuten Napolissa, Buenos Airesissa pizza on parhaimmillaan halpaa ja tuhtia kansanruokaa, vaikka kokeilevia gourmetver­sioitakin löytyy.

Pizzería Güerrin on palvellut Corrientes-kadun teattereista ja kirjakaupoistaan tunnetulla osuudella vuodesta 1932. Urbaanin legendan mukaan ravintola hurmasi ”El Diego” Maradonan niin, että tämä piipahti ravintolaan pizzalle kesken omien hääjuhliensa.

Kaupungilla hummaavan kannattaa tällätä aulan pystybaariin. Kaksi palaa rasvaista juustoherkkua ja lasi kylmää olutta irtoavat pikkurahalla ja vievät nälän.

Salin puolella nautitaan kokonaisia pizzoja. Sellaisia tuhoamaan tarvitaan jo muutama syöjä, niin täyttäviä ja isoja ne ovat.

Parhaaksi jäätelöbaariksi kehutaan Jaujaa, joka sijaitsee Evita-museon ja tunnelmallisen italialaisen Guido’s Bar -ravintolan lähellä.

Villa Crespon armenialaishelmi Sarkis pelastaa isommankin pöytäseurueen edullisilla herkuillaan. Saman Thames-kadun salakapakkamaista Bar 878:aa pidetään yhtenä kaupungin parhaista drinkkibaareista.

Pizzeria Güerrin, Av. Corrientes 1 368. Helados Jauja, Av. Cerviño 3 901. Sarkis, Thames 1 101. Bar 878, Thames 878.

Lempeän gauchon opissa

Argentiinalaisilla ja hevosilla on läheinen yhteys. Buenos Airesissa se näkyy esimerkiksi mahtipontisen hipódromon laukkakilpailuissa.

Elämyksen hevoskulttuurista saa 30 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalla tilalla, jonne pääsee kätevästi vierailupakettiin kuuluvalla autokyydillä.

Caballos A La Par -ratsastusretken isännän Adrianin mukaan perinteinen Pampan gau­cho-tyyli oli hallita hevosta pelolla ja lyömällä. Täällä tehdään toisin. Hevoset ovat ystäviä, he tietävät kaiken, kertoo kymmenisen vuotta sitten toimistotyön jättänyt hevosmies.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Nyt hänen ja hollantilaisen Miriamin vehreällä kotitilalla on 16 hevosta, tallit, pieni uima-allas ja kaksi muuta työntekijää. Trip­advisor-matkailusivu suosittelee tilan ratsastusretkeä kaupungin parhaana retkenä.

Moni on yrittänyt ostaa Adrianin kasvattamia hevosia, mutta turhaan. ”Hevoset ovat kuin lapsiani. Etkä myy lapsiasi, ethän?"

Lempeän ”gauchon” opastuksella ratsastus pitkin heinikkoja alkaa sujua ensikertalaiseltakin. Paluumatkalla hevonen tuntuu innostuneemmalta. Syynä on kuulemma lähestyvä koti.

Caballos A La Par, caballos-alapar.com

Tunnelmakahviloita ja -kauppahalleja

Buenos Aires on kahviloiden kaupunki, jossa maistuu häivähdys italialaista ja ranskalaista eleganssia.

Osa vanhoista kuppiloista on saanut merkinnän ”bares notables” erityisen historiallisen tai kulttuurisen arvon merkiksi. Sellaisia ovat San Telmon El Federal, La Poesia ja sunnuntain antiikkitoristaan ja tangoesityksistään tunnetun Plaza Dorregon nimikkokahvila.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Aukion kupeessa on San Telmon kauppahalli, jossa on ostettavaa kahvista hedelmiin, kirjoihin ja vintageen. Aarteiden metsästäjän kohde on antiikkihalli El mercado de las pulgas.

Vintagevaatehaukoille voi suositella Santa Fe -kadun Galería 5ta Avenidaa. Blue Velvet tarjoaa tyylivermeiden lisäksi valikoiman vanhoja jalkapallopaitoja.

Nuorekkaan kaupunkikulttuuri-ihmisen must-kohde on Patio del Liceo -putiikkikeskittymä, jonka liikkeistä löytää paikallisten pienmerkkien ja suunnittelijoiden sarjakuvia, taidetta, levyjä ja sisustustuotteita.

Kirpputoreista kannattaa katsastaa Centenario-puiston viikonloppumarkkinat.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Puiston länsipäässä on kadunpätkä, johon vinyylilevykaup­piaat tulevat myymään esimerkiksi vanhoja tangolevyjä. Eurooppalaisittain harvinaiset Astor Piazzolla -levyt irtoavat selvästi halvemmalla kuin länsimaiset tuontilevyt.

Patio del Liceo, Av. Santa Fe 2 729. Galería 5ta Avenida, Av. Santa Fe 1 270. El mercado de las pulgas, Av. Dorrego 1 650.

Milonga-tunnelmaa Gardelin kotikulmilla

Tangon ystävän kannattaa suunnata Carlos Gardelin kotikulmille Abaston kaupunginosaan. Pramean kauppakeskuksen kupeessa on tangon suurimmalle omistettu kotimuseo ja nimikkokadunpätkä patsaineen.

Rohkea buukkaa itsensä alkuillan tangoalkeistunnille läheiseen La Catedral -milongaan. Se edustaa modernia, boheemia ja vapaamielistä tangokulttuuria.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Riemastuttavan kokemuksen jälkeen sopii jatkaa iltaa vanhassa suuressa salissa musiikista, tanssijoista ja juomista nauttien, vaikka ei parketille uskaltautuisikaan. Tunnelma rennon rou­heassa tilassa on vastustamaton.

Orquesta Típica Fernández Fierron rock-henkinen vaihtoehtotangokokoonpano ihastutti ja vihastutti syksyllä Helsingin juhlaviikoilla. Yhtye esiintyy usein omassa lähellä sijaitsevassa varastorakennushenkisessä CAFF-kulttuuritilassa.

Kohtalokkaasta räjähtäväksi yltyvä tykitys kiihdyttää avarasti tangoon suhtautuvia.

CAFF, Sánchez de Bustamante 772. La Catedral, Sarmiento 4 006.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Yhdysvaltalaismedia: Google ostamassa osan matkapuhelinvalmistaja HTC:stä

  7. 7

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  8. 8

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  9. 9

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  10. 10

   Yhdysvaltojen keskuspankki irtautuu historiallisesta elvytysoperaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää