Matka

Näin syöt kuin presidentti New Yorkissa – vierailimme Trumpin ja hänen edeltäjiensä suosikkiravintoloissa

HS vieraili Yhdysvaltain presidenttien suosimissa ravintoloissa. Donald Trumpin ruokavalio kuulostaa erikoiselta.

”Täällä on pukupakko!”

Olemme tutustumassa Yhdysvaltain presidenttien suosimiin ravintoloihin New Yorkissa, mutta valokuvaajan vaatetus ei miellytä 21 Clubin ovimiestä Manhattanin 52. kadulla. Lupa kuvata on kuitenkin hankittu etukäteen, ja pääsemme sisään.

Tänne Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump käveli valintansa jälkeen ja tilasi 36 euron hampurilaisen (voit nähdä Trumpin vierailun tältä englanninkieliseltä videolta).

”Hänellä on täällä nimikkopöytä, kuten hänen isälläänkin aikoinaan”, tarjoilija Lazlo Rada kertoo.


21 Club perustettiin 1922, ja entisessä salakapakassa ovat aterioineet presidentit alkaen Franklin D. Rooseveltista.

”Olen tarjoillut kaikille presidenteille Richard Nixonista lähtien, paitsi Barack Obamalle”, Rada kertoo. ”Bill Clinton on heistä mukavin, mutta kenenkään kanssa ei ole ollut vaikeaa.”


Päivän keitto on tavallista lihasoppaa. Valokuvaaja kehuu raakaa tonni­kalaansa. Mutta kal­liit ham­purilaiset ovat arkisia ja kuivia. Harmillista!

Atmosfääri on kuitenkin ainutlaatuinen eikä ollenkaan jäykkä. Baarihuoneen katto ja seinät ovat täynnä autojen pienoismalleja ja muita leluja, joita silmäätekevät ovat tänne vanhan perinteen vuoksi lahjoittaneet.

Juuri ilmapiirin vuoksi 21 Club on tuttu myös Alfred Hitchcockin elokuvista, Oliver Stonen Wall Street -elokuvasta sekä esimerkiksi Truman Capoten Aamiainen Tiffanylla -novellista ja Sinkkuelämää-televisiosarjasta.

21 Clubin vierailla on mahdollisuus säilyttää täällä omaa pientä viinikellaria, kuten esimerkiksi John F. Kennedy ja Marilyn Monroe tekivät. Tavallisille asiakkaille halvin viinilasi maksaa 15 euroa, ja toinen tarjoilija yrittää vahingossa laskuttaa sen kahdesti.

”Sori siitä”, hän kuittaa.

21 Clubin hinta-laatu-suhdetta on haukuttu, mutta ei se mikään Per Se ole (kolmen Michelin-tähden Per Se laskuttaa lounaastakin yli 200 euroa). Turistille 21 Clubia voi suositella nähtävyytenä, mutta ei ruoan vuoksi.

21 Club sijaitsee osoitteessa 21 West 52 Street.

Kolmen Michelin-tähden ravintolan lounastarjous

Trump rakastaa roskaruokaa, mutta hän syö haastattelujensa ja muiden lehtitietojen mukaan pizzasta usein vain täytteet ja jättää hampurilaisten sämpylät syömättä painonhallintasyistä.

Läpikypsän koviksi paistettuja pihvejä ja tacoja hän tilaa Trump Towerissa sijaitsevaan kotiinsa Trump Tower Grillistä. Se ei ole kulinaristien suosiossa.

Jotkut pitävät ravintolan tacoja Trumpin puheita pahempana loukkauksena meksikolaisille. (Voit lukea lisää Trumpin ruokailutavoista ja ravintolatottumuksista Washington Postista, New York Timesista ja Huffington Postista).

Mutta jos Trump haluaa liehitellä silmäätekeviä, hän vie heidät Columbus Circlellä International Trump Hotel And Towerin yhteydessä sijaitsevaan kolmen Michelin-tähden Jean-Georges-ravintolaan. Siellä hän illasti marraskuussa republikaanien Mitt Romneyn kanssa.


Nyt ei presidenttejä näy, mutta ravintolan lounastarjous on kulinaristin unelma: kaksi ruokalajia 58 eurolla. Illalla hinnat karkaavat.

Tarjoilu on Jean-Georgesissa aina ripeää. Mutta mitä nyt? Kesken pääruoan tarjoilija kiirehtii luokseni epätoivoisena.

”Tehän kerroitte omena-allergiasta? Meriahven-annoksen juureksiin ja hedelmiin eksyi viime hetkellä vahingossa omenaa! Saanhan korjata asian?”

Uusi annos tuodaan pöytään, mutta tarjoilijan epätoivo ei hellitä. Hän tarjoaa kolme jälkiruokaa kahdelle ilmaiseksi. Ja lounaasta laskutetaan vain puolet.

Tämän jälkeen ei harmita, että Jean-Georges menee vuosi vuodelta temppuilevampaan suuntaan. Meriahven maistuisi vähemmilläkin lisämauilla, ja parempaa kalaa saa nykyisin kahden Michelin-tähden Mareasta.

Jean-Georges sijaitsee osoitteessa 1 Central Park West.

Ravintola Obaman ja Clintonien makuun

Barack Obaman ja Hillary ja Bill Clintonin suosikkeihin kuuluu rento ja tyylikäs Red Rooster Harlemin Lenox Avenuella.

Red Roosterin perustaja Marcus Samuelsson syntyi Etiopiassa ja kasvoi adoptioperheessä Göteborgissa. Hän nousi vain 24-vuotiaana New Yorkin Aquavit-ravintolan keittiömestariksi.

Vuonna 2009 Obama kutsui hänet Valkoiseen taloon valmistamaan illallisen Intian pääministerin vierailun kunniaksi, ja vuonna 2010 Samuelsson avasi Red Rooster -ravintolan, jossa Obama järjesti ison varainkeruuillallisen heti vuonna 2011.

(Lisää Barack Obaman lempiravintoloita kautta maailman löydät tästä linkistä. Obaman ja aikaisempien presidenttien suosikkeja löydät myös tästä. Lähes presidentiksi yltäneen Hillary Clintonin lempiravintolat löydät tästä linkistä).

Red Roosterissa on parhaillaan Harlemin muoti-ikonin Lana Turnerin näyttely vanhoja designhattuja ja -pukuja. Turner on itsekin näköjään lounaalla.


”Marcusin koulimat tarjoilijat ovat kuin tyylikkäitä näyttelijöitä Harlemiin sijoittuvassa elokuvassa. Rakastan tätä paikkaa!” kertoo kiinteistönvälittäjänäkin omaisuutta tehnyt Turner.


Samuelsson yhdistää amerik­kalaista ja pohjois­maista ”lohtu­ruokaa” yrtti­kanasta ”Helgan liha­pulliin”. Kahden ruoka­lajin lounas maksaa 25 euroa, ja hintaan kuuluu jälkiruokana minimunkkeja kuin suoraan Ruotsista. Tämäkin lounastarjous on hyvä. Illalla pelkät pääruoat maksavat 26–33 euroa.

Lounaan kissakala- ja kana-annokset ovat asiallisia mutta eivät yhtä iki­muistettavia kuin paikan miljöö. Red Roosterissa on ajoittain myös elävää musiikkia, ja on helppo kuvitella, miten hauskaa täällä olisi aterioida jazzmuusikkojen soittaessa.

Red Rooster 310 Lenox Avenuella 125. ja 126. kadun välissä.

Pastramia ja juustokakkua: vielä ehdit Carnegie Deliin

Jos haluaa syödä perinteisintä pastramia ja juustokakkua New Yorkin keskustassa Clintonien tapaan (tosin Bill pyrkii nykyisin vegaanityyppiseen ruokavalioon), on jo kiire. Vuonna 1937 avattu Carnegie Deli sulkeutuu uutenavuotena.

(Voit katsoa tältä englanninkieliseltä videolta Hillary Clintonin taannoisen haastattelun Carnegie Deli -ravintolassa).

Suremaan jää moni elokuvafanikin. Esimerkiksi Woody Allen sijoitti Broadway Danny Rose -elokuvansa kohtauksia tänne ja Allenin, Clintonien sekä satojen muiden julkkisten valokuvat omistuskirjoituksin täyttävät paikan seinät.

Ajan patinoima ravintola katsoo epäonnistuneensa, jos asiakas jaksaa syödä koko juustokakkuannoksen. New Yorkin muotiviikoilla ravintola mainosti antavansa 30 dollarin kalkkuna-pastrami-voileivän ilmaiseksi malleille – jos he jaksavat syödä sen loppuun.

New York Timesin mukaan tavalliset new­yorkilaiset toteavat yleensä parin kerran jälkeen, että Carnegie Deli on jo nähty. Jonoja kyllä riittää, mutta ne ovat lähinnä turistijonoja.


”Ei mielestäni”, sanoo new­yorkilainen hammas­lääkäri Sultan Acdakhel. ”Kyllä meitä vakio­asiakkaita riittää, ja onhan juusto­kakku maailman paras.”

Ketjuuntuminen on Carnegie Delinkin kohtalo. Vaikka lippulaiva lopettaa, Carnegie Delin omistajat aikovat edelleen valmistaa pastramiaan ja myydä tuotteitaan ”lisensoiduissa ravintoloissa” Madison Square Gardenissa, Las Vegasin Mirage-loistohotellissa ja Betlehemin The Sands Casino Resortissa Pennsylvaniassa.

Alkuperäistä New York -fiilistä lisensoiduista paikoista ei vain enää voi saavuttaa.

Carnegie Deli 854 7th Avenuella 55. kadun kohdalla 31. joulukuuta asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • New York

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  6. 6

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  7. 7

   Sukellus­veneretkellä kadonneen ruotsalais­toimittajan perhe kirjoitti koskettavan kirjeen: ”Antakaa meille tieto siitä, mitä on tapahtunut”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  10. 10

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää