Matka

Aurinkoinen Madrid hurmaa talvellakin – tässä ovat parhaat museot, ravintolat ja ostospaikat

Madrid on monipuolinen lomailupaikka myös talvikuukausina.

Retiron puiston kukat hehkuvat väriloistossaan. Tosin huurteessa, sillä yöllä on ollut pakkasta. Viereisellä penkillä musta mies soittaa saksofonillaan kaihoisasti Summertimea.

Aurinkoinen lauantaiaamu vetää väkeä Madridin keskustan valtavaan puistoon. Tänne tullaan kävelylle tai vain istumaan ja nauttimaan talviauringosta pienten kahviloiden terasseilla.

Madridin talvisää on vaihteleva. Edellisellä viikolla sai kulkea t-paitasillaan iltapäiväauringossa, seuraavaksi päiväksi on luvattu lunta.

Paikallinen ystävä naurahtaa, ettei lunta sada keskustassa. Vain sierralla kaupungin ulkopuolella. Sinne madridilaiset painelevat viikonlopun viettoon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kesällä paetaan kuumuutta ja talvella liikenneruuhkia tai mennään hiihtämään vuoristoon.

Madrid on loistava matkakohde myös talvella. Kaupungissa on sanonta ”De Madrid al cielo”: kirkkaansininen taivas tuntuu olevan niin lähellä, että sitä pystyisi koskettamaan.

Madrid onkin yksi Länsi-Euroopan korkeimmalla sijaitsevista pääkaupungeista.

Täällä on kaikkea: kulttuurinnälkäiselle loistavia museoita, kulinaristille valtava määrä ravintoloita ja joka lompakolle sopivia ostospaikkoja kirpputoreista luksuskauppoihin.

Mukavaa huvia on kuljeskella keskustassa värikkäiden matalien talojen reunustamia kauniita kujia. Talvinen Madrid on yksinkertaisesti helppo suurkaupunki liikkua ja lomailla, kun kuumuuskaan ei häiritse.

Churroja bilettäjille ja stadioneja jalkapallofaneille

Talviaamuna täytyy piipahtaa baariin syömään churroja, uppopaistettuja leivonnaisia kuuman kaakaon kera. Viereisessä pöydässä saattaa joku kerätä voimia rasvasta ja sokerista pitkän illan jälkeen.

Madridissa liikkuu nimittäin aamuisin kahdenlaista väkeä: töihin menijöitä ja klubeilta palaajia. Joidenkin yökerhojen edessä seisovat vielä portsarit.

Kun aurinko nousee korkeammalle, lämmittää esimerkiksi Chocolateria Valorin terassilla kaakaon lisäksi aurinko. Kahvila sijaitsee pari korttelia Plaza del Callaolta etelään.

Jalkapallohullun täytyy nähdä ­Real Madridin komea stadion, Estadio Santiago Bernabéu. Jos kotimatsia ei ole tarjolla tai lippujen hinnat hirvittävät, voi piipahtaa vip-katsomon kahvilassa keskellä päivää.

Siellä voi fiilistellä kotiareenaa kahvikupposen äärellä. Stadionin lähellä on Madridin komeaa nykyarkkitehtuuria: Paseo de la Castellanan varrella sijaitsee Azcan pilvenpiirtäjäalue.

Atletico Madridin Vicente Calderon -stadion puolestaan sijaitsee kaupungin länsipuolella.

Loputtomasti taidetta kultaisessa museokolmiossa

Madridin kultainen museokolmio sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Vaikuttaa siis helpolta lyödä kolme kärpästä yhdellä iskulla, ovathan ne kävelymatkan päässä toisistaan.

Nähtävää on kuitenkin niin paljon, että kannattaa jättää suosiolla ainakin Madridin ”Louvre” eli valtava Prado-museo toiseen päivään.

Jos aikaa on vähän, Pradossa kannattaa katsastaa ainakin kolmen suuren espanjalaismestarin, El Grecon, Velázquezin ja Goyan työt sekä tietysti hollantilaisen Hieronymus Boschin Himojen puutarha.

Oma suosikkini on Museo Thyssen-Bornemisza, jossa on yksi maailman upeimmista yksityisistä taidekokoelmista.

Sveitsiläinen paroni von Thyssen-Bornemisza de Kászon solmi viidennen avioliittonsa parikymmentä vuotta nuoremman kauniin espanjattaren Carmen ”Tita” Cerveran kanssa 1985. Vähän sen jälkeen hän siirrätti arvokkaan taidekokoelmansa Sveitsin Luganosta Madridiin.

Tietysti paraatipaikalle, Villahermosan palatsiin vastapäätä Pradoa. Aulassa komeilee vaimon valtava muotokuva.

Nykytaiteen museo Centro de Arte Reina Sofia sijaitsee muutaman korttelin päässä. Siellä on näytteillä espanjalaisen modernin taiteen mestareita Picassosta Juan Grisiin, Joan Miróon ja Salvador Dalíin.

Picasson 1937 valmistunut ­Guernica-teos kerää turistijoukot ympärilleen. Picasso sai aiheen tauluun Baskimaalla sijainneen Guernican kaupungin pommituksesta.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Vallan historiaa Toledossa ja kuninkaanlinnassa

Miltei vastapäätä Reina Sofiaa on Atochan rautatieasema. Alkuperäinen asemarakennus edustaa 1880-luvun lasi-teräs-arkkitehtuuria Gustav Eiffelin tyyliin. Sisällä on trooppinen puutarha kilpikonnalammikkoineen.

Varsinaisesta terminaalista voi hypätä kätevästi Toledon-junaan. Maan entiseen pääkaupunkiin pääsee tunnissa.

Ei tiedetä, miksi Felipe II päätti siirtää hovinsa 1561 Toledosta Madridiin, joka oli tuolloin vaatimaton pieni paikkakunta.

Tulevan pääkaupungin ensimmäisen kiven olivat muuranneet nykyisen kuninkaanlinnan paikalle maurit vuonna 852. Islaminuskoiset maurit hallitsivat Espanjaa 300 vuotta.

Nykyisen linnan paikalle rakennettiin pieni linnoitus suojaamaan Toledoa pohjoisesta saapuvilta hyökkäyksiltä.

Linnoituksen ympärille kasvoi vähitellen kaupunki, jonka nimi oli aluksi Mayrit.

Kuninkaanlinnassa on yli kaksituhatta salia, ja kaikkiin ei pääse. Ne, joihin pääsee, ovat vaikuttavia. Samalla aistii vanhojen hallitsijasukujen Bourbonien ja Habsburgien tunnelman ja ymmärtää, että Espanja oli mahtivaltio vuosisatojen ajan.

Etnisiä ja espanjalaisia herkkuja Lavapiesissa

Madridissa kulkee tunnelmasta toiseen. Tirso de Molinan aukiolta etelään ovat Lavapiesin värikkäät korttelit. Ne olivat 1400-luvulla juutalaisten asuinaluetta.

Korttelit ovat pysyneet kansainvälisinä. Nykyisin siellä on paljon etnisiä ja myös perinteisiä espanjalaisia ravintoloita.

Calle de Lavapiesia pääsee laskeutumaan suoraan Lavapiesin aukiolle. Siitä lähtevällä Calle del Argumosalla on paljon pieniä ravintoloita ja kahviloita. Monissa on terassi.

Lavapiesin kujilla näkyy vallattuja taloja graffiteineen.

Madridissa tehdään kaikki myöhemmin kuin muualla Euroopassa. Osasyy lienee, että kenraali Franco siirrätti kelloa tunnilla eteenpäin 1940. Vain Kanarian saaret ovat maantieteellisesti oikeassa ajassa.

Niinpä lounasta saa Madridissa vasta kello 14. Illallisen tyypillinen tarjoiluaika on kello 22. Tapaksista saa onneksi helpotusta nälkään jo aikaisemmin.

Lavapiesin kyljessä sijaitseva La Latina on kuuluisa tapasbaareistaan ja ravintoloistaan. Calle Cava Bajalta löytyy taatusti ruokapaikka joka makuun.

Kuljeskele rauhassa, katso ruokalistoja oven pielissä ja kurkista tunnelmaa.

Tuhti talvipäivän ruoka on cocido madrileno, jossa on kikhernepedillä vihanneksia, lihaa ja chorizo-makkaraa. Maukas annos on myös häränhännästä valmistettu vahva liharuoka rabo de toro, joka muistuttaa hieman osso buccoa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Ostoksia putiikeista ja tavarataloista

Puerta del Solin, Madridin vilkkaan keskusaukion, ympäristö kuhisee ostospaikkoja. Aukiolta lähtevä Calle Arenalin kävelykatu on alkuillasta ja lauantaisin täynnä shoppaajia.

Katua pitkin pääsee kätevästi Plaza de Orientalille kuninkaanlinnan tuntumaan. Puerta del Solilta Gran Vialle johtavat kadut ovat kauppakatuja. ja itse Gran Vialla on suurten kauppaketjujen liikkeitä.

El Corte Inglés -tavaratalot sijaitsevat Solin kyljessä.

Itä-länsisuunnassa kulkevalla le­veällä Gran Via -kadulla arkkitehtuuri luo suurkaupungin tunnelmaa. Siellä on yksi Madridin maamerkeistä, Telefónica. 89 metriä korkea rakennus valmistui 1929 ja oli Espanjan ensimmäinen pilvenpiirtäjä.

Kadun itäpää yhtyy Calle Alcalaan, jossa on Círculo de Bellas Artes. 1920-luvun art deco -rakennus on näkemisen arvoinen.

Kulttuurikeskuksessa on muun muassa gallerioita ja elokuvateatteri sekä rakennuksen tyyliä henkivä kauniisti sisustettu kahvila. Kesällä näyttäydytään komealla terassilla. Kahvilaan on euron pääsymaksu.

Chuecan korttelit Gran Vian pohjoispuolella ovat arkkitehtuuriltaan hieman kuin Lavapies ja Latina, mutta alue on siistimpi ja trendikkäämpi. Plaza Chuecan terasseille on mukavaa istahtaa lounaalle aurinkoisena päivänä.

Alueella on kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi paljon viehättäviä putiikkeja.

Porvariston hillittyä charmia ja varakkuutta aistii Salamancan kaupunginosassa. Suurten puistobulevardien 1800–1900-luvun vaihteen rakennuksissa on tasokkaita vaate- ja sisustusliikkeitä.

Tutustumisen Salamancaan voi aloittaa vaikkapa Plaza de Colónin aukiolta lähtevää Paseo de la Castellanaa pitkin. Myös samansuuntainen Calle de Serrano on hyvä kauppakatu.

Muista myös nämä

Kauppahallit

Niitä on Madridissa lukuisia. Keskustan Mercado de San Miguel lähellä historiallista Plaza Mayoria on rakennuksena kaunein. Siellä on mukavaa piipahtaa lasilliselle tapaksen kera. Chuecan laitamilla sijaitseva Mercado de San Antón tarjoaa enemmän paikallisväriä.

Muut museot

Madridilaistaiteilija Joaquin Sorollan kotimuseo on käymisen arvoinen. Pihalla on viehättävä maurilaistyyppinen puutarha suihkulähteineen. Talossa voi ihailla hänen kauniita valokylläisiä maalauksiaan. museosorolla.mcu.es

Sala Fundación Mapfre sijaitsee Paseo de Recoletosilla, Chuecan kupeessa. Siellä on erinomaisia vaihtuvia näyttelyitä. www.fundacionmapfre.org

Madridin arkeologinen museo Museo Arqueológico Nacional MAN on remontoitu ja uusittu pari vuotta sitten kokonaan. Museon esillepano on innostava ja kiinnostaa varmasti myös lapsia.

Madrid yläilmoista

Hyppää el Teleférico -köysiradalle, joka lähtee läheltä Argüellesin metroasemaa. Pääset vartin reissulle, joka vie läheiseen Casa de Campo -luonnonpuistoon. Kävelyretken päätteeksi voi istahtaa köysirata-aseman pieneen kahvila-ravintolaan. www.teleferico.com

Rastron markkinat

La Latinan kortteleissa joka sunnuntai. Sinne menevät kaikki, paikallisista turisteihin. Tavaraa löytyy rihkamasta vaatteisiin ja antiikkiin. Varo kuitenkin taskuvarkaita, kuten kaikkialla Madridissa.

Kielikoulut

Jos haluat freesata espanjan kielen taitoasi, kaupungissa on monia kielikouluja, joihin tullaan opiskelemaan ympäri maailmaa. Vaikka kaupungissa puhutaan toki englantia, asiat sujuvat jouhevammin, kun osaa käytännön sanoja ja fraaseja espanjaksi.

Liikkuminen Madridissa

Keskustan alueella liikkuu hyvin kävellen, mutta jos väsymys iskee, metroverkosto on kattava. Taksin saa helposti lennosta.

Madrid Barajasin lentokentältä pääsee metrolla keskustaan. Jos matkalla on vaihtoja, kannattaa harkita taksia: sillä on kiinteä 30 euron hinta lentokentän ja keskustan välillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Espanja
 • Madrid
 • Kaupunkiloma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Ilmarisen toimitusjohtajasta Timo Ritakalliosta tulee OP:n uusi pääjohtaja – strateginen taito, johtamisosaaminen ja verkostot ratkaisivat valinnan

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  9. 9

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  10. 10

   MTV: Vuonna 2012 estetyn terrori-iskun kohde olisi ollut kokoomuksen puoluekokous

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää