Sukellusmatka vie korallien ja kalojen maailmaan – esittelyssä suositut sukelluskohteet, jotka sopivat myös aloittelijalle

Millaista on opetella sukeltamaan? Toimittaja osallistui alkeiskurssille Indonesiassa. Vettä meni henkeen ja ahdisti, mutta lopussa kaikki vaivat palkittiin.

Värikkäitä koralliriuttoja, kasveja ja kalaparvia. Vedenalaisia luonnonmuodostelmia, kanjoneita ja kirkasta vettä. Vedenalainen maailma kiehtoo, ja sukellusmatkoja onkin tarjolla moneen lähtöön.

Tässä jutussa esittelemme suosituimpia sukelluskohteita. Jutun lopussa toimittaja kertoo, millaista oli opetella sukeltamaan alkeiskurssilla Indonesiassa.

Sukeltajien ryhmämatkoihin ovat erikoistuneet Dive Travel Finland ja Sukelluskeskus.

Sukellusmatkapaketteja on myös suurten matkanjärjestäjien kuten Aurinkomatkojen, Tjäreborgin, Tuin ja Kalevan tarjonnassa. Ne ostavat yleensä sukelluspalvelut paikallisilta yrittäjiltä.

Kenelle sukeltaminen sopii?

”Sukellusmatkalle osallistujat ovat keskimäärin 35–55-vuotiaita. Huippukuntoinen ei tarvitse olla, riittää, että on terve. Meidän matkoillamme kaksi kolmasosaa sukeltajista on miehiä ja loput naisia”, kertoo sukelluskouluttaja ja matkailuyrittäjä Ismo Kuusisto Dive Travel Finlandista.

Aloittelijalle sopivia sukelluskohteita ovat muun muassa Thaimaa, Egypti ja Filippiinit.

”Thaimaassa tehdään eniten peruskursseja. Hyvä kohde aloittelijalle on muun muassa Koh Tao”, kertoo sukeltaja Nonna Nurmi Sukelluskeskuksesta.

Egyptissä sukeltamisen voi Nurmen mukaan aloittaa Safagassa Punaisen meren rannalla. Filippiineillä on paljon paikkoja aloittelijoille. Vaativampi kohde on esimerkiksi Malediivit, jossa on paljon virtauksia. Myös Komodon kansallispuisto Indone­siassa on tunnettu voimakkaista virtauksistaan.

”Maltalla on paljon hylkyjä, joten se sopii kokeneille sukeltajille. Kroatiassa on hyvä näkyvyys, joten sekin sopii aloittelijalle. Välimerellä kalat ovat tosin harmaampia kuin kaukaisemmissa sukelluskohteissa”, Nurmi sanoo.

Ryhmämatkoilla ryhmän koko on yleensä 16–25 matkustajaa. Matkanjohtaja lähtee Suomesta. Kohteesta vuokrataan alus miehistöineen, ja mukaan tulee paikallisoppaita.

Suurten matkanjärjestäjien tarjonnassa sukellus kuuluu aktiivilomiin. ”Sukellusmatkoilla on innokkaat kävijänsä, jotka etsivät uusia kohteita. Sukeltaminen ei kuitenkaan ole vielä niin suosittua kuin esimerkiksi vaelluslomat”, kertoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Anniina Metsola.

Myös suomalaiset sukellusliikkeet ja -seurat järjestävät matkoja. Hotellimajoituksen vaihtoehtona on liveabroad-matka, jossa asutaan laivassa.

Tällaisia ovat suosituimmat sukelluskohteet:

Thaimaa

Thaimaassa työskentelee paljon myös suomalaisia sukellusyrittäjiä. Suosittuja sukelluskohteita ovat Khao Lak, Krabi ja Phuket.

Khao Lakissa on kirkkaat vedet ja kaikentasoisia kohteita. Saarten läheisyydessä uiskentelee valashaita ja mantarauskuja.

Koh Lanta on hyvä kohde jo sukellusta harrastaneille. Siellä voi tutkia vedenalaisia seinämiä, onkaloita ja värikkäitä koralliriuttoja. Krabissa on riuttoja myös aloitteleville, koska virrat ovat heikkoja rinteet loivia.

Phuket on monen sukeltajan tukikohta, koska sieltä järjestetään sukellusretkiä eri kohteisiin. Päivämatkojen hinnat suomalaisen matkanjärjestäjän retkillä vaihtelevat sadan euron molemmin puolin (hintaesimerkki Tjäreborg).

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Egypti

Egypti on aiemmin ollut suosittu, mutta Lähi-idän levottomuudet ovat vähentäneet maan vetovoimaa. Punaisenmeren rannalla Safagassa voi snorklata, harjoitella sukellusta tai osallistua vaativammille sukellusretkille.

Siinain niemimaalla sijaitsevaa Dahabin pikkukylää reunustaa hieno koralliriutta.

Viikko Safagassa lentoineen ja hotelleineen maksaa noin tuhat euroa. Sukellusvarusteet eivät kuulu hintaan (hintaesimerkki Sukelluskeskus).

Filippiinit

Suosittu sukelluskohde on Apon saari. Saaren riutat ovat suojelukohteita, ja saarella on noin 450 pehmeän ja kovan korallin lajia. Riutoilla asuu liemi- ja karettikilpikonnia, kyhmypapukaijakaloja ja useita riuttakalalajeja.

Kohdetta suositellaan kaiken tasoisille sukeltajille. Viikko maksaa kolmestatuhannesta eurosta ylöspäin (Sukelluskeskus).

Edullisempi kohde Filippiineillä on Panglao-saari, jonne matkat maksavat 2 200–2 300 euroa (Sukelluskeskus).

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Malediivit

Intian valtameren saarivaltio koostuu yli tuhannesta saaresta ja on yksi maailman tunnetuimmista sukelluskohteista. Riuttoja on loputtomasti. Monissa kohteissa näkee valashaita, mantoja ja vasarahaita.

Viikon matka sukelluksineen alkaen 2 500 euroa (Sukelluskeskus).

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Indonesia

Suosittu kohde on Bunkenin saarella Pohjois-Sulawesilla. Bubakenin kansallispuistossa on noin 25 sukellus- ja snorklauskohdetta. Niissä voi nähdä perhoskalalajeja, papukaijakaloja, rauskuja, ankeriaita, haita, merikilpikonnia ja jättiläissimpukoita.

Yhdentoista vuorokauden matka alkaen 2 290 euroa (Tui).

Malta

Maltalla voi sukeltaa esimerkiksi toiseksi suurimmalla saarella Gozolla, jossa on jyrkkiä kallioita, luolia, laaksoja ja kalkkikivimuodostelmia. Erikoisuus on noin sata metriä pitkä ja 35 metriä syvä tunneli, jonka päässä on 40 metrin pudotus mereen.

Riutoilla näkee koralleja, rapuja, mustekaloja ja merisiilejä. Viiden vuorokauden esimerkkimatka 740 euroa (Kaleva Travel).

Tansania

Sansibarin vedenalaisessa maailmassa näkee kirjavia trooppisia kaloja, esimerkiksi napsijoita ja säppikaloja. Hieman tuntemattomampi kohde on Mafian saari, jossa on viitisenkymmentä korallilajia ja neljäsataa kalalajia.

Parin viikon matka maksaa 3 290 eurosta ylöspäin ja yhdeksän päivän matka alkaen 2 990 euroa (Aventura).

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Kroatia

Kroatiassa on Euroopan kirkkaimmat vedet. Adrianmeressä on koralleja, hylkyjä ja kiinnostavia luolia.

Esimerkiksi Kroatian saaristosafari heinäkuussa maksaa 1 445 euroa (Dive Travel Finland).

Turkki

Turkissa Välimeren ja Egeanmeren rannikon edustan lomakohteissa on paljon sukellusmahdollisuuksia muun muassa Alanyassa, Antalyassa, Kemerissä, Fethiyessä ja Marmariksessa. Hylyt ja luolat tarjoavat elämyksiä.

Turkin-matkoja myyvät useat matkanjärjestäjät.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Tällaista on opetella sukeltamaan – toimittaja Mari Manninen kertoo, millaista oli alkeiskurssilla Indonesiassa:

Kuolenkohan nyt, ensimmäisellä sukelluksellani kohti kymmentä metriä?

Sukeltamisen sääntö numero yksi: Pitää hengittää koko ajan. Vetää syviä henkäyksiä hampaiden väliin tungetusta regulaattorista, ilmasäiliön letkun suukappaleesta.

Mutta miten hengittää, kun regulaattorin ohi on hulahtanut suu täyteen vettä?

Sukellusopettaja heiluttaa kädellä merkkiä: onko ongelmaa?

Muistan teoriatunnilta säännön numero kaksi: Jos on ongelma, älä panikoi. Keskity.

Minulle on sanottu, että regulaattorin läpi voi vaikka oksentaa. Puhallan vedet regulaattorin läpi, suun tyhjäksi. Ilmaa!

Mutta nyt silmiäni ja nenääni suojaava maski on vuotanut täyteen vettä. Tämän osaan allasharjoituksista: Nostan maskin alareunaa, puhallan ja nostan samalla leukaa. Maski tyhjenee. Ja täyttyy heti uudestaan.

Paniikki. Näytän opettajalle peukalolla ylös, haluan pintaan, heti! Kahdella potkulla olen pinnalla. Olimme ehtineet laskeutua vasta kahteen metriin.

Kiitos, riittää tältä päivältä, sanon opettajalle, ja nousen veneeseen.

Olin odotuksia täynnä, kun kolme päivää aiemmin saavuin sukelluskurssille keskelle koralleja, Indonesian Bunakenin saarelle.

Pitkä puinen vene protputti mangrovemetsikön aukosta läpi kapealle hiekkakaistaleelle. Koira läähätti rannalla, ja sukelluskeskuksen rantabaaritiskiin nojaili yksinäinen päiväkaljoittelija. Sukeltajat olivat sukeltamassa, tietenkin.

Olin lukenut Bunakenin ihmeistä. 400 erilaista korallia. Kaloja jotka kävelevät evillään. Mustekala, joka muuttaa muo­toaan ja väriään vaikka käärmeeksi tai ravuksi.

Kaikki jännä odotti, ensin täytyi vain oppia sukeltamaan. Tiesin, että neljässä päivässä peruskurssin kyllä suorittaa.

Illallisella sukelluskeskuksen jyrkälle rinteelle rakennetussa ravintolakatoksessa selvisi, että sekin on pitkä aika.

Kaksi urheilullista nuorukaista oli samassa ajassa suorittamassa sekä perus- että jatkokurssin. Ihan helppoa ja tosi mahtavaa, he vakuuttivat.

Heitä oli helppo uskoa, kun curry kuumotti suuta, gekot naksuttivat katossa ja sade ropisi tropiikin puihin.

Ensimmäisenä sukellusaamuna istuin veneen laidalla selkä kohti merta pöllämystyneenä ja tärisevänä.

Pöllämystyneenä, koska märkäpuvun, tossujen, räpylöiden, maskin, liivin ja ilmasäiliön pukeminen ja kaikkien solkien ja mittareiden tarkastaminen on tottumattomalle työlästä. Märkäpuvun kiskomisesta olivat sormien nivelnahat vereslihalla.

Tärisevänä, koska kaikissa näissä kamoissa selällään mereen keikahtaminen tuntuu hurjalta. Konkarit veneessä kannustivat. He muistivat oman ekan kertansa.

Pläiskis! Heti veden alla painoin täyttöpainikkeesta ilmaa liiviin ja kohosin kellumaan. Huh.

Sitten painoin toisesta nappulasta liivin tyhjäksi ja puhalsin ilman keuhkoista. Ja vajosin pohjaan. Parin metrin syvyyteen.

Polvillani pohjassa tein kurssikaverini ja sukellusopettajan kanssa harjoitteita. Regulaattori pois suusta ja takaisin suuhun. Regulaattori kaverin suuhun. Maski pois päästä ja takaisin päähän.

Kuulostaa helpolta, mutta vuorotellen kurssikaverin kanssa ponkaisimme pintaan rauhoittumaan. Meni vettä henkeen, suolavesi kirvelsi silmissä, välillä muuten vain ahdisti.

Tässä menee aikaa, huusi opettaja veneelle.

Olen snorklannut monta kertaa ja ollut kokeilusukelluksillakin, joissa ohjaaja säätää varusteet ja pitää veden alla koko ajan kiinni.

Tämä oli erilaista. Mikään ei sujunut treenaamatta, ei edes veden alla paikallaan kelluminen.

Kurssillani on epäonneakin. Yhtenä päivänä odottelimme, kun astmaattinen kurssilainen kävi hakemassa lääkäriltä luvan sukeltaa. Toisena päivänä olin kipeä. Kolmantena päivänä korvat tukkeutuivat. Se on yleinen sukellusvaiva.

Eivätkä säät suosineet. Oli niin tuulista, että rantavesi oli mutavelliä, eikä syvemmän veden virtoihin voinut aloittelijaa upottaa. Ensimmäistä kertaa sukelluskeskuksen historiassa harjoituksia piti tehdä naapurihotellin uima-altaassa.

Ja niinpä neljäntenä päivänä olin vasta laskeutumassa kymmeneen metriin. Mahtaako tämä olla lainkaan lajini?

Loma sukelluskeskuksessa tarkoittaa, että koko ajan sukelletaan. Silloinkin, kun ei olla pinnan alla.

Me peruskurssilaiset lojumme riippukeinussa nenä kiinni kirjassa, sillä teoriaa on 250 sivua. Opettelemme laskemaan, kauanko eri syvyyksissä voi viipyä ja paljonko pitää huilata sukellusten välissä. Aivoissa nyrjähtelee.

Termit ovat aloittelijalle vieraita. Jäännöstyppiaika. Absoluuttinen paine. Painojärjestelmä.

Onneksi kurssi ja kirja ovat sentään suomeksi. Living Colours -sukelluskeskus on yksi monista suomalaisista sukelluskeskuksista maailmalla. Ja onneksi opettajamme on iloinen ja pitkämielinen.

Oma mieli ei pirskahtele, sillä vaikka saan ilta illan jälkeen teoriakokeista lähes täysiä pisteitä, veden alla ei suju edelleenkään.

Kateellisena kuuntelen kokeneita sukeltajia illallisella. He ovat nähneet päivällä meriruohoniityillä laiduntavia merilehmiä ja illalla neonvihreänä hohkaavaa planktonia.

Kokeneet sukeltajat sukeltavat maalla tarinoiden. He ovat elämänsä satojen, tuhansienkin sukellusten aikana ehtineet hakea pohjasta veneenmoottoreita, vihkisormuksia ja traktoreita.

Heidän tärykalvonsa ovat räjähtäneet. He ovat nähneet, kun altaan pohjassa cp-vammainen pystyy ensimmäisen kerran kokeilemaan kävelemistä.

Minä en ole nähnyt edes merikilpikonnaa.

Toiseksi viimeisellä sukelluksella tapahtuu ihme. Olen onnistunut laskeutumaan 20 metriin ongelmitta. Ilma korisee tasaisesti suupielestä kuplina.

Olen oppinut panemaan tukan kiinni niin, ettei se ohjaa vettä maskiin. Olen oppinut sukeltamaan pomppimatta, tasaisesti eteenpäin. En pelkää.

Ja siinä se ui: kilpikonna, vieressäni. Evät heiluen, kaula pitkällä. Toisella puolella on koralliriutan seinämä, röpyläinen ja täynnä värikkäitä kaloja. Mureena uhittelee kolostaan. Siipisumpun kirjava töyhtö heiluu virrassa. Kaikki on vain valloittavaa. Tällaiseksi sen kuvittelin.

Illalla rantabaarissa saan todistukseni. Kurssini kesti seitsemän päivää! Mutta en ole historian hitain oppimaan. Sukelluskeskuksessa tunnetaan tapaus, jolla peruskurssi vei yksitoista päivää.

Ehkä minusta vielä tulee sukeltaja.

Toimittaja Mari Manninen osallistui Bunakenin sukelluskurssille vuonna 2014.

Fakta

Sukelluskurssi perehdyttää sukeltamiseen


 Valmistaudu sukellusmatkaan käymällä kolmesta neljään päivään kestävä sukelluskurssi. Kurssilla opiskellaan muun muassa varusteiden kokoaminen, veden nosteen hallinta pinnan alla, ongelmatilanteissa toimiminen ja vedenalaiset kommunikaatiomerkit.

 Varusteet voi vuokrata tai ostaa. Sukeltaja tarvitsee ainakin hengitysventtiilit, tasapainotusliivin, räpylät, maskin, valaisimen ja märkäpuvun. Ilmasäiliö ja lyijypaino saadaan yleensä sukelluskohteesta. Varusteiden viikkovuokra on noin kaksisataa euroa. Jos varusteet ostaa, niihin kuluu 2 000–3 000 euroa.

 Matkatoimisto jaottelee iän mukaan sopivat sukellussyvyydet. Kahdeksanvuotias voi sukeltaa parin metrin syvyyteen, 10–14-vuotiaat voivat sukeltaa jo kahteentoista metriin. Virkistyssukelluksen suositusraja on kolmekymmentä metriä. Sitä syvemmälle vievät syväsukelluskurssi ja tekniikkasukeltaminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää