Matka    |   Kolumni

Kambodžan valtio varasti rantatonttini ja möi sen miljardöörille

Kaikkien hyvinvoivien kansakuntien peruspilareja ovat laillisuus, luottamus ja instituutioiden ennustettavuus, kirjoittaa Riku Rantala.


Jokainen matkailija tietää tunteen, että on saapunut maaliin: paikkaan, josta ei enää haluaisi jatkaa yhtään mihinkään. Sitä alkaa hahmotella mahdollisuuksia asettua, hankkia kenties talo ja maatilkku ja muuttaa pysyvästi unelmien kohteeseen.

Minullekin on käynyt näin kymmenen vuotta sitten Kambodžassa. Peli oli selvä saman tien, kun hyppäsin veneestä Koh Rongin saaren lounaisrannikolla ja uin rantaan.

Olin nähnyt paljon mutta en sellaista: turkoosi vesi oli kristallinkirkasta, rantakivikon takaa nousi sankka viidakko, ja pohjoiseen avautui viisi kilometriä pitkä valkea hiekkaranta, jonka santa hohti ja narskui kuin lumi. Missään ei näkynyt ristin sielua.

Suomalainen punkkarinomadi oli löytänyt paikan jo 1990-luvulla ja aikoi nyt avata saaren ensimmäisen majatalon. Me, muutama reppureissaaja, olimme ensimmäiset asiakkaat pienissä rantabungaloweissa ja punkkarin taiteilijaystävän perustamassa baarissa.

Ensimmäisen illan jälkeen minä ja matkatoverini sijoitimme vähäiset matkakassamme pieniin rantatontteihin.

Kambodžassa ulkomaalainen ei voi omistaa maata, joten se vuokrattiin 99 vuodeksi – paperit tehtiin lääninoikeudessa. Tarkoitus oli rakentaa mökit ja talvehtia niissä ikuisuuteen.

Pian kotiinpaluun jälkeen luimme Guardianista, että Kambodžan valtio oli myynyt koko saaren hongkongilaiselle kiinteistömiljardöörille.

Haastattelussa pohatta sanoi, että provinssien tonttipaperit olivat arvottomia: hänellä oli lainhuudatus pääkaupungista. Saarelle tulisi lentokenttä ja veroparatiisi.

Jätimme mökit rakentamatta. Punkkari onnistui sinnittelemään vielä useamman vuoden, kunnes tuli lähtö. Äskettäin näin tontiltani otetun kuvan, jossa oli puskutraktori.

Kambodžassa valtio on myynyt ainakin viidesosan maasta yksityisille sijoittajille. Kymmenettuhannet perheet ja pienyrittäjät on ajettu rakennushankkeiden tieltä vailla mitään korvausta.

Koh Rongilla ei ole vieläkään lentokenttää eikä veroparatiisia. Saattaa olla, että pohattakin pohtii parhaillaan sijoituksensa järkevyyttä: onko seuraavaksi hänen vuoronsa lähteä?

Kaikkien hyvinvoivien kansakuntien peruspilareja ovat laillisuus, luottamus ja instituutioiden ennustettavuus. Trumpin Yhdysvallat ja Putinin Venäjä kulkevat vaarallisesti Kambodžan jalanjäljissä. Suomessakin hallitus kyykyttää perustuslakia hutiloidessaan uudistuksia.

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija ja tietokirjailija, joka kuittasi kiinteistöhankkeensa tappiot ylitöissä ahtaajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Riku Rantalan kolumnit
 • Matkailu
 • Kambodža

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ihmisiä evakuoitu Mannerheimintiellä, pelastuslaitos etsii talossa olevan kaasun lähdettä – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää