Matka

Rion sambakarnevaalit ovat maailman suurimmat bileet – näissä kolmessa paikassa ne ovat parhaimmillaan

Sambakarnevaalit voi taas ensi viikolla kokea ympäri Rioa: sambakoulujen harjoituksissa, Sambódromon tanssikilpailuissa ja sadoissa katukarnevaaleissa.

Marli Cipriano pukee ylleen kullanvärisen, nilkkapituisen liehuleningin. Hän kietaisee päähän huivin ja kaulaan kasan hopeanhohtoisia helmiä.

”Baiana-ryhmän tanssijana esiintyminen on elämäni ilo”, Cipriano kertoo. Hän valmistautuu nousemaan lavalle, jossa naiset pyörivät hypnoottisesti kuin turkkilaiset dervissit.


55-vuotias riolaisnainen on esiintynyt Salgueiro-sambakoulun riveissä yli kymmenen vuotta. ”Tanssiminen synnyttää käsittämätöntä rakkauden ja vapauden tunnetta”, hän sanoo.

Ilta on kääntymässä yöksi. Andaraissa Rion keskustassa sijaitseva sambakoulun megahalli on tupaten täynnä. Tropiikin kuumuus ja kosteus litsaavat paidan selkään kuin liimapaperin.

Toistatuhatta ihmistä on pakkaantunut harjoitusbileisiin. Ne ovat paikallisille sambakouluille tärkeä tulonlähde ja me-hengen luoja ennen karnevaaleja.

Sambakoulujen bileisiin pääsee lähes läpi vuoden

Matkailijalle sambakoulujen bileet tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden nähdä samba­show ja tanssia pikkutunneille.

Sambakoulut sijaitsevat ympäri kaupunkia, usein esikaupunkialueilla. Viikonloppubileitä järjestetään lähes läpi vuoden. Sisään pääsee 10–20 eurolla. Paikalle voi tulla itsenäisesti tai matkatoimistojen retkillä.

Salgueiron salia reunustavat kioskit, joista kannetaan kaljatölkkejä jääpalasaaveissa tanssilattialle. Koulun liikkeestä voi ostaa muistoksi ”Olen Salgueiro kunnes kuolen” -t-paidan.

Bateria eli rytmiryhmä soittaa parvella. Meteli on huumaavaa, tärykalvoja repivää. Lavalla esiintyvät laulajat, soolotanssijat ja lipunkantajapari, joka saa välillä ohjeita valmentajaltaan.

Jokaisen pyörähdyksen, ojennuksen ja kumarruksen on osuttava millilleen. Nyt harjoitellaan Sambódromon stadionin kilpailuihin, joissa mestaruus voi olla kiinni yhdestä askeleesta.

Esitys on vauhdikasta sambaa ja akrobatiaa. Hikipisarat sinkoilevat tanssivan yleisön joukkoon. Niukkapukeiset esiintyjät tihkuvat tunnetta ja taitoa.

Sambódromon stadionilla seotaan sambakilpailuista

Katolisessa Brasiliassa karnevaaleja juhlitaan ennen pääsiäistä edeltävää lihatonta paastoa.

Rion karnevaaleista tuli maailman kuuluisimmat bileet 1950-luvulla. Ne ovat kaupungille miljoonabisnes. Tänäkin vuonna odotetaan yli 700 000:ta kansainvälistä matkailijaa.

Sambódromon stadion Rion keskustassa tarjoaa matkailijalle tilaisuuden seurata kaupungin parhaiden sambakoulujen kiihkeää kilpailua, joka on räiskyvä, mukaansatempaava show.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.


Katsomossa on lähes 90 000 istuma- ja seisomapaikkaa, joilla voi nauttia esityksistä läpi yön.

Tunnelma Sambódromolla syntyy suosikkikoulun intohimoisesta kannustamisesta. Riehakkainta on brasilialaisten suosimissa edullisemmissa katsomoissa sektoreilla 10 ja 11. Kansa laulaa ja sambaa joka solullaan.

Kymmenien metrien pituisilla liikkuvilla esiintymislavoilla nähdään huikeita mielikuvituksen tuotteita: jättikokoisia King Kongeja, merirosvolaivoja ja savua syökseviä tulivuoria.

Jalkapallon tavoin myös sambassa kilpaillaan divisioonissa. Kisojen alussa Sambódromolla esiintyvät nousuryhmän koulut. Rion 12 parasta koulua kilpailevat mestaruudesta sunnuntai- ja maanantaiöinä.

Kilpailut alkavat iltakymmeneltä ja jatkuvat auringon nousuun asti. Jokaisen koulun riveissä tanssii 3 000–4 500 jäsentä.

Kuusi parasta koulua esiintyvät karnevaalien jälkeisenä lauantaina mestareiden näytöksessä.

Sambakarnevaalikilpailut ovat oma taiteen muotonsa, katuoopperaa. Jokaisella koululla on tyylinsä.


Jotkut ovat perinteisiä ja valitsevat teemakseen historiallisen aiheen, toiset ovat modernimpia, teemavalinnallaan avantgardeja. Abstrakteimmat teemat jäävät karnevaalihisto­riaan.

Vaikka katsomossa seotaan sambasta, esiintyjät ovat tiukan kilpailun kourissa. Kello mittaa esityksen enimmäisajaksi 75 minuuttia, ja lisäajasta rangaistaan.

Kulkuetta arvostelevat tuomarit, jotka antavat pisteitä rytmiryhmän soitosta, kulkueen harmonisesta etenemisestä, esiintymislavoista ja asuista.

Jokainen esiintyjä on tärkeä, myös koulun riveissä tanssivat ulkomaalaiset matkailijat. Esiintyjien vierellä kulkee kymmeniä äänekkäitä ”paimenia”, jotka pitävät tanssijat ruodussa ja kul­kueen kasassa.


Lähes joka vuosi kilpailussa nähdään myös ennalta arvaamatonta jännitystä. Koska esiintymislavat ovat mammuttimaisia, ne voivat jumiutua ja jarrut ylikuumentua.

Lavojen tulipalot ja esiintyjien kyyneleet kulkueen keskeytyessä ovat kilpailujen koskettavaa draamaa.

Katukarnevaaleissa sykkii Rion todellinen sydän

Maailma tuntee Rion karnevaalit strutsinsulin koristelluista kaunottarista, mutta karnevaalien sydän sykkii toreilla ja kortteleissa. Tänäkin vuonna järjestetään yli 450 blocoa eli jokamiehen ja -naisen katukarnevaalia.

Suurimpiin, kuten Cinelandian Cordão do Bola Pretaan, osallistuu jopa miljoona ihmistä. Banda de Ipaneman bloco-kulkueessa juhlii usein kymmeniätuhansia. Copacabanalla samba soi lähes joka korttelissa.

Oman bloconsa ovat saaneet myös koiranomistajat, parrakkaat ja mielenterveyspotilaat. Myös kondomille on omistettu oma katukarnevaalinsa.


Blocot ovat ilmaisia ja avoimia kaikille. Karnevaalivarusteita on myytävänä kadulla popup-kioskeissa. Olut- ja caipirinha-kauppiaat parveilevat kuin ärhäkkä ampiaislauma. Humaltuminen on sallittua, mutta kadulle virtsaamisesta räpsähtää sakot.

Tanssiminen polttavan auringon alla on uuvuttavaa ja vaatii kuntoa. Se vie toiseen maailmaan ja yhdistää hetkeksi suurten ristiriitojen ja eriarvoisuuden maata. Machomiehet pukeutuvat balettitanssijattariksi ja drag queenit loistavat silikonirintoineen.

Paikalliset kutsuvat katukarnevaaleja vapauttavaksi tanssiterapiaksi. Niiden aikana unohdetaan arjen murheet: maata piinaava lama, poliittinen kriisi ja korruptio-oikeudenkäynnit.

Fakta

Rion karnevaalit


 Karnevaalit järjestetään tänä vuonna 24.–28. helmikuuta ja ensi vuonna 9.–13.2.

 Lippuja Sambódromon stadionin esityksiin saa ennakkoon noin 45 eurosta alkaen. Myös yksityisaitioita ja vip-paikkoja on tarjolla. Edullisia lippuja voi saada Sambódromon lippupisteestä ennen esitystä.

 Sambódromolla voi seurata ilmaisia teknisiä harjoituksia. Ne alkavat noin kuusi viikkoa ennen karnevaaleja.

 Copacabanalta Sambó­dromolle pääsee kätevästi metrolla, joka toimii kar­nevaalien aikana ympäri vuorokauden. Pysäkit Praça Onze ja Central.

 Sambódromolle kannattaa ottaa mukaan kertakäyttösadetakki, koska öiset sadekuurot ovat yleisiä. Katukarnevaaleille mukaan päähine, päälle kevyttä ja hengittävää.

 Tunnetuimpia sambakouluja ovat Salgueiro, Beija-Flor, Unidos da Tijuca, Mangueira, Portela ja Vila Isabel. Valtaosa ottaa riveihinsä ulkomaalaisia matkailijoita.

 Tunnetuimmat karnevaalitanssiaiset, Carnival Ball, järjestetään Copacabana Palace -hotellissa (Magic Ball) ja Rio Scalassa, jonka drag-artistien suosima Gay Gala Ball televisioidaan ympäri Brasiliaa.

 Karnevaalien aikana hotellien hinnat jopa kolminkertaistuvat. Haittoja ovat myös melu, hajut, tungos, roskaaminen ja lasinsirut.

 Karnevaalien aikana on tehostettu poliisivartiointi.

 Lisätietoja: rio.com ja rio-carnival.net

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Brasilia
 • Rio de Janeiro
 • samba
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 2. 2

  21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

 3. 3

  Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

 4. 4

  Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

 5. 5

  Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

 6. 6

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 7. 7

  Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

 8. 8

  Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

 9. 9

  Merkel syyttää Turkkia Interpolin väärinkäytöstä – Espanjan poliisi otti kiinni Erdogania kritisoineen saksalaiskirjailijan Turkin pyynnöstä

 10. 10

  Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 2. 2

  Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

 3. 3

  Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

 4. 4

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 5. 5

  Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

 6. 6

  21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

 7. 7

  Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

 8. 8

  Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

 9. 9

  Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

 10. 10

  Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 10. 10

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 11. Näytä lisää