Valikko
Matka

Kuurinkynnäs on sata kilometriä pitkä luonnonihme Itämeressä – dyynit, laguunit ja värikkäät puutalot houkuttelevat

Kuurinkynnäs on kapea niemimaa Liettuan ja Venäjän edustalla. Tuulen ja hiekan valtakunnan voi kokea vaikkapa polkupyörän selässä.

Liettuan luonnonihme Kuurinkynnäs on nimetty alueella asuneiden kuurilaisten mukaan. Lähes sata kilometriä pitkä niemimaa kuuluu osittain Liettualle ja osittain Venäjälle.

Kuurin niemelle pääsee maitse autolla vain Venäjän puolelta. Liettuan Klaipėdasta auto- ja matkustajalautat kulkevat muutamassa minuutissa salmen yli Smiltyneen.

Smiltynessä hyvä vierailukohde on Itämeren ­alueen ensimmäinen merimuseo delfinaarioineen.

Dyyniharjun eteläkärkeen jatkavilta autoilijoilta peritään Alksnynessä tullimaksu. Keskikesällä menopaluun sisältävä maksu on kor­keampi kuin muina vuodenaikoina.

Smiltynestä pääsee etenemään kyntäällä myös bussin tai taksin kyydissä. Pyörätie kulkee alueen päästä päähän.

Värikäs Nida

Kynnäs on paikoin vain 400 metriä leveä, ja sen läpi johtaa yksi autotie. Kumpuilevat mänty- ja lehtipuumetsät peittävät lähes tyystin näkymät Itämerelle ja mantereen puolen laguunimaiselle merenlahdelle.

Tiellä on vain vähän mahdollisuuksia pysähtyä ja kääntyä.

Suojaisan laguunin rannalle sijoittuvat tasaisin välimatkoin Juodkranten, Pervalkan ja Preilan kylät. Vuosien kuluessa asutus on siirtynyt lentohiekan tieltä laguunin puolelle.

Niemimaan eteläosan Neringan keskus on Nida. Nidan rantabulevardilla tuoksuu savustettu kala. Värikkäät tuuliviirit heiluvat tuulessa.

Paikallista värimaailmaa edustavat myös koristeelliset puutalot. Venäjän raja ja uimaranta jäävät muutaman kilometrin päähän.

Nidan suosituimpia nähtävyyksiä on saksalaisen kirjailijan Thomas Mannin (1875–1955) kesäasunto. Meripihkagalleriassa näkee Itämeren kullan useita värejä ja sävyjä.

Vuosittain niemimaalla käy noin 500 000 vierailijaa. Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla monenlaisia, ja hinnat ovat muuta Liettuaa korkeampia. Majapaikasta dyynit ja rannat tavoittaa kätevästi pyörällä tai omin jaloin.

Dyyniltä dyynille

Itämeren puolelta kynnäs on yhtä tuulen tuivertamaa hiekkarantaa. Ranta syvenee nopeasti, ja hyvällä tuurilla myrsky huuhtoo hiekalle meripihkan palasia.

Laguunissa näkee Klaipėdan, Juodkranten ja Nidan välillä risteileviä aluksia ja kalastajia.

Kyntäällä tuulen taidonnäytteitä ovat laajat dyynialueet. Runsaan 50 metrin korkeuteen merenpinnasta yltää Parnidisin dyyni. Nidasta sen huipulle johtavat sekä kävely- että autotiet.

Ilta-aurinko värjää punertavaksi hiljaisen hiekkameren. Kauempana Kaliningradin puolella saattaa nähdä, miten sää vaihtuu sateesta poudaksi.

Nidan ja Preilan välille sijoittuu niemimaan korkein dyyni Vecekrugo. Vecekrugo on hyvä esimerkki puiden ja matalan kasvillisuuden verhoamasta hiekkaerämaasta.

Liikkuvien dyynien eteneminen haittaa asutusta, ja sitä on rajoitettu istuttamalla aktiivisesti puita.

Pervalkan ja Juodkranten välimaastossa, Nagliain luonnonsuojelualueella, hämmästyttävät kasvillisuuden peittämät harmaat eli kuolleet dyynit. Nagliain dyyneillä saa liikkua vain merkittyä polkua pitkin.

Alueen dyynejä voi ihailla turvallisen välimatkan päästä läheiseltä näköalapaikalta tai laguunilta.

Kuurinkyntäällä liikkuvan on muistettava, että luonnoltaan ja eläimistöltään herkkä niemimaa on yhtä suurta kansallispuistoa.

Koko kynnäs on kelpuutettu Venäjän ja Liettuan yhteiseksi suojelukohteeksi Unescon maailmanperintölistalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Liettua
 • Luontomatka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää