Sademetsien ja hiljaisten rantojen Samana on Dominikaanisen tasavallan helmi

Samanan niemimaalla ei juuri näe massaturismia ja all inclusive -resortteja kuten muualla Dominikaanisessa tasavallassa. Siellä voi rauhassa ihailla palmumaisemia ja hyvällä tuurilla ryhävalaita.

Auringonnousu Las Terrenasin rannalla tuntuu epätodelliselta lähes 12 tunnin lennon ja neljän tunnin bussissa hytkymisen jälkeen.

Trooppinen kuumuus iskee heti, kun aurinko on asemissaan.

Ranta oli vielä hetki sitten autio, mutta nyt siellä syntyy kuhinaa. Kalastajat valmistautuvat merelle lähtöön, ja kulkukoirat tulevat tekemään tuttavuutta aamupalan toivossa.

Rantabaarin omistaja nostelee tuoleja hietikolle ja huikkaa pirteät buenosdíasit. Atlantin valtameri keinuttaa rannalle hiekkaa ja muovijätettä.

Päivä on alkamassa Samanan niemimaalla Dominikaanisen tasavallan ja Hispaniolan saaren koilliskolkassa.

Samanan suosio lomakohteena kasvaa, mutta toisin kuin esimerkiksi Puerto Platassa ja Punta Canassa, massaturismia ja all inclusive -resortteja ei Las Terrenasissa juuri näy.

Rantoja moneen makuun

Las Terrenasin pikkukaupunki on tukikohta monelle Samanassa lomailevalle. Sen ranta sopii mainiosti lenkkeilyyn. Uiminen kannattaa jättää pulahtamisen tasolle, sillä keskustan liepeillä vesi on likaista puutteellisen jätehuollon takia.

Kaupunkilaiset suosivat Punta Popyn ja Las Ballenasin rantoja. Kartan perusteella on tosin vaikea tietää, milloin yksi ranta alkaa ja toinen loppuu. Kannattaa kysyä, sillä paikalliset neuvovat mielellään.

Taksilla pääsee 30 eurolla edestakaisin Playa Bonitalle. Matka kestää vartin. Rauhallinen ranta on äkkisyvä, mutta lapset viihtyvät mainiosti hietikolla ämpärien ja lapioiden kanssa.

Rantakauppiaita ei näy, ja ravintoloita on vain muutama. Tämän lähemmäksi matkaesitteiden paratiisikuvailuja ei pääse.

Jos kaipaa aurinkotuoleja ja sähäkämpää rantaelämää, voi tehdä retken Playa Rincónille. Se listataan usein jos ei maailman niin ainakin Karibian kauneimpien rantojen kärkeen.

Rincón on oikeastaan usean rannan kokonaisuus, ja lyhyen kävelymatkan päässä aurinkotuolialueesta pääsee ihailemaan Atlantin tyrskyjä ja hulppeita postikorttimaisemia. Paljaita varpaita ei kannata upottaa pehmeään hiekkaan, sillä lasinsiruja on paljon.

Cayo Levantadon saari toimii risteilyalusten pysähdyspaikkana, ja sinne järjestetään päiväretkiä. Se tunnetaan myös Bacardi-saarena, sillä samanniminen yritys on kuvannut täällä mainoksia palmujen katveessa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Kookospalmut tuliaisina Euroopasta

Lempeässä tuulessa huojuvat kookospalmut ovat ”se juttu”, jolla Samanaa ja sen rantoja usein markkinoidaan. Palmumaisemat liittyvät niin vahvasti mielikuviin Karibiasta, että on vaikea uskoa, että laji tuli tänne espanjalaisten mukana.

Tilanne käy katuteatterista, kun lihaksikas mies kiipeää notkeasti kookospalmun latvaan. Samaan aikaan paikalle puksuttaa golfkärryn ja jäätelöauton risteytystä muistuttava letkeä menopeli, joka on kuin suoraan sarjakuvalehdestä.

Olkihattuinen kuski hypähtää maahan ja vetää esille machete-veitsen. Taidokkaasti hän silpoo pähkinän ja tökkää siihen pillin. Terveysjuoman saa hörpittäväksi eurolla.

Kookospähkinöiden lisäksi kannattaa nauttia tuoreista hedelmistä. Las Terrenasin rantakadulla ja rannoilla niitä myydään kottikärryistä. Muutama kauppias kantaa hedelmäkoria ylväästi päänsä päällä.

Mehukkaat ananakset ja papaijat pirskahtelevat suussa kuin sorbetti, jota on yllättävän vaikea löytää, kuten myös jäätelöä.

Kansallispuiston pelikaanit ja intiaaniluolat

Los Haitises -kansallispuistoon pääsee Samanasta katamaraaneilla tai moottoriveneillä.

Molemmissa on puolensa: katamaraaneissa riittää tilaa jaloitella, kun taas pienemmissä veneissä istutaan tiiviisti. Veneillä pääsee tutustumaan kapeampiinkin väyliin: kuljettaja sammuttaa moottorin, ja vene lipuu hiljakseen mangrovemetsiköiden halki.

Ruskopelikaanit ja fregattilinnut lentelevät ylväästi, ja pienillä pysähdyksillä pääsee tutustumaan värikkääseen kasvillisuuteen.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Veneet rantautuvat kahteen tai kolmeen luolaan retkestä riippuen.

Taino-intiaanit piileskelivät luolissa 1500-luvulla espanjalaisten vallattua saaren. Näyttävät luolamaalaukset puhuttelevat nykyihmistäkin, vaikka syvemmälle käyvät oppaan tarinat in­tiaanien joukkoitsemurhista.

El Limonin kylän liepeillä sijaitsevalle vesiputoukselle pääsee patikoiden tai hevosilla. Ratsastusretki sademetsässä on elämys. Reitti kulkee kivisiä polkuja pitkin, ja kokematonta ratsastajaa pelottaisi, ellei mukana kulkisi rauhallinen taluttaja.

Luontokokemus olisi lähes täydellinen, ellei joku olisi keksinyt perustaa matkamuistomyymälää keskelle metsää, aivan vesiputouksen liepeille.

Mototaksiin tai takapaksiin

”Moto! Moto”, kuuluu pärinän yli, kun epäviralliset mopotaksit, motoconchot, tarjoavat palvelujaan. Hymy ja kädenheilautus irtoavat kuskilta ennen kaasupolkimen painallusta, vaikka kyyti ei kävelijälle kelvannutkaan.

Seuraava yrittäjä jarruttaa jo takana. Kukaan ei käytä kypärää, suositumpi päähine näyttää olevan löysä villapipo.

Apupojat rupattelevat kuorman päällä istuskellen, kun avolava-autot kuljettavat kaikkea puutavarasta kodinkoneisiin.

Opaskirjat ja -lehtiset varoittavat auton vuokraamisesta liikenteen kaoottisuuden takia, ja tällä kertaa tuntuu, että neuvo ei ole ylivarovaisuutta.

Onneksi takseja on helposti saatavilla, autot ovat uusia, ja turvavyön soljet on kaivettu esille penkkien välistä. Tosin toisinaan joutuu istumaan tila-auton matkatavaratilassa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Kulttuuri- ja kielimuurit katoavat comedoreissa

Dominikaaninen tasavalta on vuosisatoja ollut ihmisten ja kulttuurien sulatusuuni. Paikallisissa on niin espanjalaisten, afrikkalaisten orjien kuin alkuperäisintiaanienkin perimää.

Las Terrenasissa asuu paljon eurooppalaisia, etenkin ranskalaisia ja italialaisia.

Tuoreimpien maahanmuuttajien vaikutus näkyy erinomaisessa ravintola- ja kahvilatarjonnassa. Hintataso on suunnilleen samaa luokkaa kuin Helsingissä, toki riippuen ravintolasta ja annoksesta.

Paikalliset syövät comedor-ravintoloissa. Espanjan alkeet osaava matkailija pääsee helposti mukaan keskusteluihin. Yksinkertaisissa ”ruokaloissa” saa varmasti ainakin kanaa, papuja ja riisiä. Kastikkeet ovat erityisen herkullisia.

Paikallisia yrittäjiä voi tukea myös tekemällä ostokset markettien sijaan pienissä colmado-kivijalkakaupoissa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Ryhävalaat saapuvat Samananlahdelle

Tammi–maaliskuussa Samananlahdella pääsee ihastelemaan ryhävalaita, useimmiten ainakin pyrstönheilahduksen verran. Hyvällä tuurilla näkee myös emojen ja vastasyntyneiden valaanpoikasten leikkejä tai urosten näyttäviä kosiomenoja.

Ryhävalaat ovat maailman suurimpia nisäkkäitä, joten sellaisen bongaaminen luonnossa tekee vaikutuksen.

Valaiden aikaan maakunnan pääkaupungissa Santa Barbara de Samanassa riittää yöpyjiä.

Myös matkailusesongin ulkopuolella kaupunki on vilkas, mutta tukala bensankatku ja meteli saattavat tehdä lomailusta kaoottista.

Merengue keinuttaa

Las Terrenasin keskustan parturiliikkeestä keskellä päivää kadulle kantautuvat merenguen rytmit saavat askeleet keinumaan.

Rentous tarttuu, eikä siihen tarvita edes tujausta rommia tai tilkkasta mamajuanaa, kuten paikalliset ihmejuomaansa kutsuvat. Se tepsii kuulemma kaikkeen flunssasta impotenssiin.

Merengue on hiljattain päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Toinen paikallinen musiikkityyli ja tanssi on nimeltään bachata.

Fakta

Dominikaaninen tasavalta


 Dominikaaninen tasavalta sijaitsee Hispaniolan saaren itäosassa. Länsiosa kuuluu Haitiin.

 Asukkaita on noin 8,9 miljoonaa, joista Samanan maakunnassa noin 109 000.

 Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki on Santo Domingo. Samanan niemimaan suurin kaupunki on Santa Barbara de Samana. Moni matkailija majoittuu Las Terrenasissa tai sen liepeillä.

 Kolumbus rantautui Dominikaaniseen tasavaltaan vuonna 1492. Saarella asui tuolloin taino-intiaaneja.

 Suosituin matkailusesonki on marras–maaliskuussa, mutta isot eurooppalaiset matkanjärjestäjät järjestävät pakettimatkoja ympäri vuoden.

 Aurinkomatkat järjestää matkoja Samanaan sekä Puerto Plataan ja sen lähiympäristöön. Apollomatkoilla pääsee Puerto Plataan. Tjäreborgilla on matkoja Punta Canaan vuoden ympäri.

 Puerto Platasta ja Punta Canasta tehdään opastettuja päivämatkoja Samanaan.

 Reittilennoilla Dominikaaniseen tasavaltaan pääsee vuoden ympäri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  3. Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  4. Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  9. Tunti sitten
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää