Nairobi tarjoaa yllättävän safarikokemuksen – liikennevaloissa voi nähdä leijonan

Nairobin kansallispuisto on ainutlaatuinen. Se sijaitsee vain seitsemän kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Piikkiakaasian latvus huojuu kuin navakan tuulenpyörteen kourissa. Sitten ylimpien oksien takaa kurkistaa kieltään lipova kirahvi. Täplikäs pitkäsääri vilkuilee moittivasti polun reunaan pysähtynyttä maastoautoa ja lähtee harppomaan laajalle savanniaukealle.

Impala-antiloopit ja seeprat laiduntavat siellä rauhallisesti. Lähistöllä liikkuva leijonalauma taitaa siis loikoilla pusikon suojissa iltapäiväunilla.

Ikiaikainen safarimaisema voisi olla mistä hyvänsä Itä-Afrikan suurista luonnonpuistosta.

Mutta nyt taustalla siintävät Kenian pääkaupungin Nairobin korkeat pilvenpiirtäjät. Matkaa Itä-Afrikan vilkkaimman suurkaupungin keskustaan on vain seitsemän kilometriä.

Nairobi on useimmille Keniaan safari- tai rantalomalle tuleville vain pakollinen läpikulkupaikka. Sen ainutlaatuinen kansallispuisto jää heille yleensä tuntemattomaksi, vaikka se on Kenian vanhin lajissaan ja tarjoaa yhtä aitoja elämyksiä kuin ”oikeat” safarialueet.


Alue on todennäköisesti maailman ainoa suuri luonnonpuisto, joka sijaitsee miljoonakaupungissa.

Silti kyseessä ei ole keinotekoinen safaripuisto, jossa eri eläinlajit elävät omilla aidatuilla alueillaan ja vierailija tietää näkevänsä aina haluamansa eläimen, kun vain muistaa seurata opasteita.

Alkuperäisen savanni-, metsä- ja kosteikkomaaston keskellä sijaitseva alue kattaa 117 neliökilometriä. Nairobin kansallispuistosta on tavattu yli sata nisäkäs- ja noin 400 lintulajia eli valtaosa Afrikan savannien tunnetuimmista villieläimistä.

Puistoa ympäröi kolmesta ilmansuunnasta sähköaita, joka tukkii eläinten reitin Nairobin kaupunkialueelle. Etelässä puisto päättyy kuitenkin Mbagathi­jokeen, jonka yli eläimet vaeltavat vapaasti puistoon ja sieltä pois suuremmille savanneille.

Leijonat, leopardit, gepardit ja hyeenat takaavat, että alueella käydään joka päivä yhtä armottomia henkiinjäämistaisteluja kuin isoissa kansallispuistoissa. Niiden jälkeen raadoille saapuvat sakaalit, korppikotkat ja marabuhaikarat.


Katseltavaa riittää. Liik­ku­mat­to­mak­si jäh­met­ty­nyt krokotiili vaanii lammen partaalla kahlaajalintuja. Heinikossa harppoo käärmeentappajien mestari, pitkäkoipinen sihteerilintu mustissa sukissaan ja harmaassa takissaan omaa saalistaan jahdaten. Siro sulkatöyhtö päälaella havisee.

Virtahevot työntävät päänsä vedenpintaan kupla­vanoja nostattaen rehevässä jokisuistossa. Sarvikuonopariskunnan iltapäiväonnea on loikoilla kylki kyljessä hiukan kostealla ja siksi vii­leällä rantanummella.


Kiihtyneesti mekastava pa­vi­aani­lau­ma säntää ylös kalliolouhikoiden suojiin. Seepralauma ylittää polun auton edestä kylki kyljessä, mustavalkoraitaisena mattona.

Niiden menoa tuijottaa kiemurasarvinen ja lähes tuhatkiloinen hirviantilooppi eli elandi, savannien antiloopeista suurin. Lähellä märehtivän mustanpuhuvan puhvelin rinnalla se toki jää toiseksi.

Vastaan saattaa kävellä myös hiekanruskea komea afrikanilves tai siro ja täplikäs servaalikissa.


”Mutta se, mitä kulloinkin nähdään, riippuu tuurista. Luontoa ei voi pakottaa. Monen turistin on kuitenkin vaikea käsittää sitä”, toteaa kokenut erä­opas Dickson Ndegwa.

Vaikka Ndegwa kiertää ammatikseen jäljittämässä matkailijoille elämyksiä Amboselin, Masai Maran ja Tsavon kaltaisissa kuuluisissa luonnonpuistoissa, Nairobin kansallispuisto kuuluu hänen suosikkeihinsa.

Hän on tuonut sinne turisteja lähes kymmenen vuoden ajan aamu- tai iltapäiväkierroksille.

”Tällainen luontoelämys kaupunkialueella on uskomaton aarre. Sitä oppii arvostamaan vasta kun tajuaa, millainen ihme sen säilyminen on.”

Polku poikkeaa hetkeksi sähköaidan viereen. Aivan aukoton este se ei ole. Silloin tällöin leijona jos toinenkin eksyy metalliverkon tuolle puolen hökkeli­kyliin.

Leijona liikennevaloissa tai takapihalla on silti niin harvinainen tapaus, että se päätyy takuuvarmasti uutisiin – viimeksi niin kävi viime vuoden maaliskuussa.

Norsuja aita ei pidättelisi. Siksi niitä ei Nairobin kansallispuistoon päästetäkään.

Norsunluuta täällä sen sijaan on. Ndegwa ajaa metsäaukiolle, jonka keskellä kohoaa harmaa vuori. Vuonna 1989 Kenian silloinen presidentti Daniel arap Moi sytytti tuleen valtavan määrän salametsästäjiltä takavarikoituja syöksyhampaita.

Uutiskuvat liekehtivästä kokosta johtivat norsunluukaupan kansainväliseen täyskieltoon mutta eivät ole pysäyttäneet norsujen tai sarvikuonojen tuhoisaa salametsästystä.

Kenia on eturivissä salametsästystä vastaan käytävässä taistelussa. Nairobin luonnonpuisto taas on Kenian turvallisimpia suojelualueita sekä ”valkoisille” eli isosarvikuonoille että ”mustille” pensassarvikuonoille, joita sinne on siirretty Nakurujärveltä.

Silti vaara vaanii täälläkin.

”Kaksi vuotta sitten puistosta löytyi salametsästetty sarvikuono. Se oli todennäköisesti sisäpiirin juttu, koska ulkopuolisten pääsy tänne on hyvin vaikeaa. Monet riistanvartijat siirrettiin muihin tehtäviin.”

Kaupunkitalot ovat taas kadonneet horisontista. Ajoura sukeltaa syvälle alas syrjäiseen laaksoon. Impalalauma hajoaa hetkessä korkein loikin pitkin pensaikkoja.

Hetkinen. Mikä on tuo kellanruskea liikkumaton möykky niiden takana puun varjossa? Ndegwa valpastuu.

”Leijonia on täällä kaksi laumaa, yhteensä 44.”

Möykky liikahtaa, valkoista vilahtaa. ”Impala, sittenkin.”

Mutta missä impala, siellä usein leijonakin.

”Safarioppaat kutsuvat impalaa McDonald’siksi. Sen peräpää näyttää aivan hampurilaisketjun tunnukselta”, Ndegwa sanoo.

Käyvätkö leijonat siis McDonald’sissa?

”Se on niiden mielipaikkoja.”

Kerron, että olen nähnyt leijonan Nairobin kansallispuistossa vain pari kertaa, vaikka olen käynyt siellä lukuisia kertoja kolmenkymmenen vuoden aikana.

Ndegwaa naurattaa.

Hän kaivaa puhelimensa ja selaa esiin kuvia auton vieressä kiireettä jolkottelevista isoista kissoista.

”Juuri tässä samassa paikassa, aikaisin eilen aamulla. Heti auringonnousun jälkeen on paras hetki. Tulet sitten seuraavalla kerralla silloin.”

Fakta

Yhdellä vaihdolla Helsingistä


 Nairobiin ei ole Suomesta suoria lentoja. Yhdellä vaihdolla pääsee esimerkiksi Lontoon, Amsterdamin ja Pariisin kautta.

 Nairobi sijaitsee yli 1 600 metriä merenpinnan yläpuolella. Se on monelle Kenian-matkan lähtöpiste esimerkiksi Mombasaan tai safarille.

 Kolmen miljoonan asukkaan Nairobi on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista. Matkailijan kannattaa olla varuillaan liikenteen, ryöstöjen ja malarian takia.

 Ulkoministeriö kehottaa noudattamaan Keniassa erityistä varovaisuutta ja välttämään matkustamista lähelle Somalian rajaa. Safarimatkailua tunnettuihin kansallispuistoihin voidaan kuitenkin pitää turvallisena.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Suomessa kuoli 10 000 vauvaa vuodessa – sitten ainutlaatuinen järjestelmä muutti kaiken

  9. 9

   Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

  10. 10

   Jerry Lewis 1926–2017: Slapstickin taituri sai vaikutteita mykkäkomedioiden mestareilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää