Valikko

Patikkapolku vie linnojen ja tarujen maahan Etelä-Ranskan Audessa – tässä ovat parhaat reitit ja ravintolat

Auden aluetta kutsutaan myös kataarimaaksi. Sää sopii patikointiin ympäri vuoden, ja ruoka ja paikalliset tarinat ovat herkullisia.

Patikkareitti kulkee noin 250 kilometrin matkan Port-la-Nouvellesta Välimereltä Foix’n kaupunkiin, joka sijaitsee Pyreneiden vuoristossa.

Eteläranskalainen maisema vaihtelee viini- ja auringonkukkapelloista mataliin mäntymetsiin, kristallinkirkkaisiin vuoristojokiin, kanjoneihin ja karuihin kalliojyrkänteisiin.

Varhaiskeskiajalla tällä alueella asui kristittyjen kataarien lahko. Legendat liittävät kataarit Graalin maljaan, Solomonin kulta-aarteeseen ja raamatullisiin mysteereihin. Katolinen kirkko piti kataareja harhaoppisina ja tuhosi heidät inkvisitiossa.

Paikalliset ovat ylpeitä kataariperinnöstään ja upeista vuoristolinnoistaan. Niin ylpeitä, että patikkareitti on nimetty kataarien mukaan.

Reitin varrella on yhdeksän kataarilinnaa ja useita keskiaikaisia kappeleita ja luostareita. Reitti on jaettu kahteentoista etappiin, joissa kussakin on yöpymis- ja ruokapaikkoja.

Reitistä voi lohkaista itselleen sopivankokoisen siivun. Me valitsimme kaksi mielenkiintoista aluetta ja tukikohdiksi Cucugnanin ja Couizan kylät, joista teimme päivän retkiä.

Alueelle pääsee parhaiten vuokraamalla auton. Julkisten käyttäminen vaatii suunnittelua, mutta apua saa matkailutoimistolta.

Yksi mahdollisuus on ostaa opaspalveluja. Ne tarjoavat erilaisia reittivaihtoehtoja ja kuljettavat tarvittaessa matkatavarat etapilta toiselle.

Maasto soveltuu normaalikuntoiselle. Vaativinta on kivuta vuorilla sijaitseviin ”taivaanlinnoihin”.

Sää sopii patikointiin läpi vuoden, mutta heinä–elokuussa voi olla hyvin kuuma. Reitti on viitoitettu punakeltaisin merkein.

Viimeinen linnake

Reitin kolmas etappi vie Tuchanista Duilhac-sous-Peyrepertuseen. Idyllinen Cucugnanin kylä sijaitsee alhaalla laaksossa ja on hyvä tukikohta matkailijalle, sillä viiden kilometrin säteellä on kolme linnaa, myös parhaiten säilynyt kataarilinna Queribus.

Cucugnanissa on majoitusta, ravintoloita ja leipomo, jonka jauhot jauhetaan viereisessä tuulimyllyssä.

Patikkapolku on hyvässä kunnossa ja vie yli kukkuloiden, halki viiniviljelmien, läpi metsikköjen ja pienten kylien.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Queribusin linna sijaitsee yli 700 metrin korkeudessa keskellä Corbieresin vuorijonoa. Viimeinen kipuaminen ylös vartiotorniin on niin tuulinen, että porraskaiteesta saa pitää kiinni kaksin käsin.

Täältä on huima näköala joka ilmansuuntaan: etelässä siintää Välimeri ja lännessä Espanjan raja.

Queribus – kuten alueen muutkin linnoitukset – rakennettiin tuhatluvulla puolustamaan Ranskaan kuulunutta Aragoniaa espanjalaisten hyökkäyksiltä.

Kun raja siirtyi 1600-luvulla, linnat autioituivat ja ne jätettiin rappeutumaan.

Queribusista on muutaman tunnin patikointi Cucugnaniin. Seudut ovat syrjäisiä, eikä muita kulkijoita näy.

Kylässä Caveau de Cucugnanin viinikellari järjestää tilauksesta Corbieresin alueen laatuviinien maistajaisia.

Auberge du Vigneron on viihtyisä majatalo ja kuuluisa hyvästä ruuastaan. Sään salliessa voi ruokailla ulkoterassilla, ihailla edessä kohoavaa vuoristoa ja ihmetellä sen kätkemiä salaisuuksia.

Tarun mukaan Magdalan Maria pakeni kristittyjen vainoja Jerusalemista Ranskaan ja toi Jeesuksen balsamoidun ruumiin mukanaan. Väitetään, että heidät haudattiin luolaan jonnekin vuorten kätköihin.

Raunioita ja ruokanautintoja

Cucugnanin kylän takana kohoavat mahtavat Peyrepertusen linnan rauniot. Cucugnanista Peyrepertuseen patikoi noin kahdessa tunnissa.

Perillä kannattaa varautua kiipeämiseen. Nousu vuoren laelle kestää kunnosta riippuen vähintään tunnin.

Linna on oikeastaan raunio, mutta mahtava sellainen. Se on rakennettu kallionseinämän jatkoksi yli 800 metrin korkeuteen. Täällä järjestetään vuosittain Etelä-Ranskan suurin keskiaikajuhla.

Omat eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä ylhäällä on vain kiveä, taivasta ja haukat kiertelemässä päiden yllä. Viereisessä Duilhacin kylässä on viihtyisä myllyravintola Auberge du Moulin, jossa voi istua levähtämään valtavan pajun katveeseen.

Ruoka on espanjalaisvaikutteista maalaisruokaa – ollaanhan vain tunnin matkan päässä rajasta. Ruokalistan suosikkeja ovat katalonialaiset mausteiset sinisimpukat ja villisikamuhennos.

Patikointi jatkuu halki maaseudun neljän kilometrin päässä sijaitsevaan Soulatgen kylään, jossa yövymme. Mon Grain de Sel -majatalo on vaatimaton mutta siisti.

Sen ruoka on sen sijaan uskomattoman maukasta: jänispaistia, lammaspyöryköitä, possua keskiaikaisessa kastikkeessa. Ruokalista on lihapainotteinen, mutta paikan puhelias omistaja Joelle Casties loihtii tunnin varoitusajalla myös herkullisen kasvisaterian.

Kaikki vihannekset ovat luomua ja raaka-aineet vuodenaikojen mukaan valittua lähiruokaa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Salaisuuksien kirkko pääsi Da Vinci -koodiin

Rennes le Châteaun kylä sijaitsee noin 30 kilometriä itään Cucugnanista. Se on oiva kohde taruista ja historiasta pitävälle ja aivan kataarireitin tuntumassa.

Läheinen Couizan kylä on sopiva lähtöpiste patikoinnille. Tie sieltä Rennesiin kiemurtelee kolmen kilometrin matkan Auden laaksossa halki niittyjen ja viinipeltojen.

Takaisin tullessa Couizassa voi syödä lounasta tai majoittua Audejoen rannalla sijaitsevassa Ducs de Joyeusen renessanssilinnassa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Rennesin kirkko on pyhitetty Magdalan Marialle. Tänne tullaan pyhiinvaellusretkille etsimään jumalaista naisenergiaa.

Rennesin kirkko ponnahti maailmanmaineeseen, kun Dan Brown lainasi sen mysteereitä kirjassaan Da Vinci -koodi.

Kirja ja tarina kirkon aarteesta ovat houkutelleet paikalle aarteenetsijöitä ja kansainvälistä mediaa. Muun muassa BBC on tehnyt mysteereistä useita dokumentteja.

Tarinan mukaan kirkkoherra Saunière löysi 1900-luvun alussa alttaria korjatessaan jotain niin arvokasta ja arkaluonteista, että katolinen kirkko maksoi hänelle vaikenemisesta.

Hänellä oli yhtäkkiä varaa korjauttaa koko kirkko sekä rakennuttaa talo ja vuoren rinteellä seisova tornimainen kirjastorakennus.

Alttarin korjaustöissä mukana olleet kyläläiset kertoivat nähneensä pergamenttikääröjä, joita ei nähty enää koskaan Saunièren yllättävän Pariisin-matkan jälkeen.

Monet uskovat, että kyse oli varhaisista evankeliumeista, jotka kataarit olivat piilottaneet kirkkoon. Tarinan mukaan evankeliumit todistaisivat Jeesuksen ja Magdalan Marian avioliiton ja perilliset.

Jotkut tarinat kertovat kataarien aarteesta ja Graalin maljasta. Graalin malja oli kataarien mukaan symboli: ikuinen lähde, josta jumalallinen rakkaus virtaa. Sen on käsitetty myös tarkoittavan Jeesuksen verilinjaa ja Magdalan Marian kohtua.

Kirkon muuria koristavat pääkallonkuvat ja hautakiviin kätketyt viestit kutkuttavat mielikuvitusta. Sisällä kirkossa odottaa irvistelevä pirunpatsas. Maria ja Joosef seisovat alttarin molemmin puolin, kummallakin lapsi sylissään. Saunière uskoi tarinaan, jonka mukaan Jeesuksella oli kaksoisveli.

Kylässä on muutama ravintola ja kauppoja, joissa myydään matkamuistoja ja esoteerista kirjallisuutta. Kahvit tarkenee juoda terassilla auringossa, vaikka on talvi.

Taikavuoren huipulle

Bugarachvuori sijaitsee kataarireitin kuudennella etapilla noin 13 kilometrin päässä Rennesistä. Se on hyvä yhden päivän patikkakohde.

Vuorelle johtaa kaksi polkua, joista pohjoisrinnettä pitkin kulkeva on helpompi ja sujuu reippailta lapsiltakin. Se alkaa Bugarachin ja Linasin kylien välistä.

Ylös patikoi noin puolessatoista tunnissa.

Polku on viitoitettu keltaisin merkein. Eteläinen polku on jyrkkä ja vaatii hyvää kuntoa. Se alkaa noin tunnin kävelymatkan päästä Bugarachin kylästä.

Polku kulkee ohi leirintä­alueen ja pienen järven. Näköala vuoren laelta 1 230 metristä on yhtä hengästyttävä kuin nousukin ja korvaa moninkertaisesti kiipeämisen vaivan.

Perillä ei voi ostaa virvokkeita, joten kannattaa varata mukaan juotavaa ja eväitä.

Bugarachia sanotaan taikavuoreksi, ja siellä on new age -väen mukaan yksi maailman pääshakroista eli energiapaikoista. Se tunnetaan myös väärinpäinvuorena, koska huipun kiviaines on miljoonia vuosia vanhempaa kuin alempana oleva.

Tarinat vuoren aarteista, maanalaisesta järvestä, erikoisesta energiasta ja Jeesuksen ja Magdalan Marian haudoista ovat joidenkin lähteiden mukaan houkutelleet tänne sekä natsien että Israelin salaisen palvelun kaivujoukot.

Adolf Hilterillä oli pakkomielle Graalin maljan löytämisestä, ja hän uskoi löytävänsä sen täältä.

Jules Verne sai Bugarachiin liittyvistä tarinoista innoituksen kirjaansa Matka maapallon keskipisteeseen ja Steven Spielberg elokuvaansa Kolmannen asteen yhteys.

Fakta

Varaa majoitus hyvissä ajoin


 Auden alueelle pääsee lentämällä Helsingistä esimerkiksi Frankfurtin, Amsterdamin tai Pariisin Orlyn kautta Toulousen tai Perpignanin kaupunkiin.

 Toulouse sijaitsee kataarireitin Pyreneiden puoleisessa päässä ja Perpignan Välimeren rannalla.

 Majapaikkojen varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa.

 Vaelluksella on talvella tarpeen tuulta pitävä takki ja kesällä päähine, aurinkosuoja ja tarpeeksi vettä.

 Kataarireitin kartta (Le Sentiere Cathare) helpottaa reitin suunnittelua. Sen voi tilata matkailutoimistosta. Sanakirja on hyvä olla matkassa, sillä vuoristokylissä ei aina puhuta englantia.

 Kataarilinnoihin on 4–6 euron pääsymaksu. Reittikuvauksia ja seudun historiaa on kirjoissa The Cathar Way ja Walks in the Cathar Re­gion (Cicerone).

 Auden matkailutoimisto: www.audetourisme.com

 Reittikuvauksia ja tietoa Audesta: www.odeaanaude.eu

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää