Valikko

Pitkä viikonloppu Prahassa – näihin paikkoihin kannattaa tutustua perusnähtävyyksien lisäksi

Praha on sekoitus vanhaa ja uutta, perinteistä ja nuorekasta.

Praha tarjoaa runsaasti elämyksiä niin historian, kulttuurin, arkkitehtuurin kuin rennon kaupunkielämän ystävillekin. Se on myös mainio valinta silloin, kun aikaa lomailuun on vain muutama päivä.

Lentomatka Helsingistä kestää pari tuntia, minkä jälkeen pääsee pian nauttimaan maailman kauneimmiksikin mainituista kaupunkinäkymistä.

Kaupungin keskusta jakautuu neljään osaan, jotka kaikki ovat tutustumisen arvoisia. Joen itäpuolella sijaitsevat Staré Město eli vanhakaupunki ja Nové Město eli uusi kaupunki. Länsipuolella ovat Hradčany eli linnan alue ja Malá Strana, niin sanottu pieni puoli.


Kuuluisimmat nähtävyydet voi katsastaa kävellen, koska ydinkeskusta on tiivis ja suunnistaminen helppoa. Kaupunkia halkova Vltavajoki ja sen ylittävät sillat ovat näyttäviä maamerkkejä, joista maineikkain on 1300-luvulla rakennettu Kaarlensilta.

Turismi näkyy ja kuuluu: Kaarlensillalla, vanhankaupungin kaduilla ja aukiolla sekä linnan ympäristössä liikkuu ruuhkaksi asti matkailijoita kameroineen ja selfie-tikkuineen. Sesonki vilkastuu kevään edetessä ja on kuuminta kesä–elokuussa.

Ratikalla kätevä sightseeing

Reviiriä kannattaakin laajentaa myös keskeisten vetonaulojen ulkopuolelle.

Kaupungista saa näppärästi yleiskuvan hyppäämällä raitiovaunun kyytiin.


Monipuolisen ajelun tarjoaa esimerkiksi linja 22, jonka reitti kulkee Hradčanyn ja Malá Stranan kautta joen yli aina esikaupunki­alueelle asti.

Reittikartan saa internetistä tai turisti-infosta. Matkustajalla pitää olla etukäteen hankittu lippu, jonka hän leimaa matkan alkaessa leimauslaitteessa.

Lipun voi ostaa vaikkapa jo lentokentän infopisteestä, metroasemilta tai joidenkin pysäkkien vieressä olevista automaateista.

Kätevintä on ostaa tiketti, jolla voi matkustaa rajattomasti kaikissa julkisissa liikennevälineissä. Esimerkiksi yhden vuorokauden lippu maksaa 110 korunaa eli noin neljä euroa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Piknikille Petřinin kukkulalle

Lippu kelpaa myös köysiratajunaan, joka vie Malá Stranassa kohoavalle Petřinin kukkulalle.

Sen laaja puistoalue on ro­manttinen piknikpaikka, josta avautuu hienot maisemat kaupungin punakattoisten talojen yli. Jos maksaa muutaman euron pääsymaksun ja kuntoilee kukkulalla sijaitsevan näkötornin 299 askelmaa ylös, suoritus palkitaan vielä komeammilla näkymillä.

Kaupunkiin voi tutustua myös tavanomaisista turistikierroksista poikkeavilla opastetuilla kävelykierroksilla, joilla keskitytään esimerkiksi kommunismin aikaan tai vanhan kaupungin kellareihin ja kujiin.

Oluen ystävä voi valita kierroksen, jonka teemana ovat tšekkiläinen olutkulttuuri ja pienpanimoiden tuotanto. Kävelykierrokset kestävät tunnista kahteen tuntiin ja maksavat keskimäärin 20 euroa.

Rauhallista menoa kaipaava istahtaa yhteen monista risteilyveneistä, jotka seilaavat pitkin Vltavaa. Iltavalaistuksessa runollisen kaunis kaupunki pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa.

Perinteistä ja vegaanista ruokakulttuuria

Perinteisessä tšekkiläisessä ­ruuassa ei säästetä lihaa ja rasvaa, mutta yhä useamman ravintolan listalla on myös kevyempiä vaihtoehtoja.

Lähes kadun kuin kadun varrelta on helppo löytää kelpo ruokapaikka.

Vegaanikaan ei jää pulaan, koska kaupunkiin on viime vuosina avattu useita vegaani- ja kasvisravintoloita.

Esimerkiksi vilkkaalla Nerudova-kadulla sijaitseva Vegan’s on raikas ja viihtyisä ravintola, jonka annokset maistuvat kaikkiruokaisillekin.

Hinnat ovat kohtuuhintaisten keskivertoravintoloiden tasoa. Alkuruoan saa 2–4 eurolla ja pääruoan alle kympillä. Iso tuoppi olutta tai lasi viiniä maksaa pari euroa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Savuttomiin ravintoloihin tottuneen suomalaisen voi yllättää se, että monissa pubeissa ja oluttuvissa saa edelleen tupakoida sisällä.

Tämä tosin muuttuu 31. toukokuuta lähtien. Silloin Tšekissä tulee voimaan uusi laki, joka kieltää tupakoinnin baareissa, ravintoloissa ja kahviloissa – elleivät vastustajat keksi viime hetken keinoja lain estämiseksi.

Konserttien kaupunki

Jos prahalaiselta kysyy, mitä ohjelmaa hän suosittelisi matkailijalle, harva jättää mainitsematta elävän musiikin. Etenkin klassisen musiikin konsertteja on tarjolla runsaasti, ja jazzklubeissakin on valinnanvaraa.

Vuosittainen merkkitapahtuma on kolmeviikkoinen kansainvälinen musiikkifestivaali Pražské Jaro, Prahan kevät. Se tuo kaupunkiin tuhansia musiikin ystäviä toukokuussa. Liput suosituimpiin konsertteihin myydään loppuun jo talvella.

Yksi tapahtuman keskuksista on Obecní dům eli kunnantalo, joka sijaitsee vanhankaupungin itälaidalla. Kunnantalo kuulostaa vaatimattomalta, mutta sitä 1900-luvun alun jugendpalatsi ei suinkaan ole.

Sävelet raikaavat rakennuksen Smetana-salissa, joka on nimetty rakastetun kansallissäveltäjän Bedřich Smetanan mukaan.

Kaikkien kansojen suosikki

Prahan suosio matkailukohteena ei näytä hiipumisen merkkejä. Tšekin virallisen matkailutilaston mukaan kaupungissa vieraili viime vuonna seitsemän miljoonaa matkailijaa. Se on yli miljoona enemmän kuin neljä vuotta aiemmin.

Myös suomalaismatkailijoiden määrä on kasvanut, ja viime vuonna heitä oli 64 000. Tilastot perustuvat majoitusliikkeistä kerättyihin tietoihin, joten mukana ei ole yksityisasunnoissa majoittuvia.

Kaupunki vetää ihmisiä ympäri maailman, mutta kolmen kansalaisuuden kärki erottuu selvästi. Parina viime vuonna matkailijoiden joukossa on ollut eniten saksalaisia ja toiseksi eniten yhdysvaltalaisia. Kolmanneksi suurin ryhmä ovat britit.

Matkailijoita palvellaan hyvin turisti-infoissa, joita keskustassa on useita. Kattavimman opastuksen ja painavimman esitepinkan saa mukaansa vanhassa raatihuoneessa sijaitsevasta infokeskuksesta.

Kannattaa myös kysyä etenkin nuorille reissaajille suunnattua karttaa, johon paikalliset asukkaat ovat koonneet valtavirrasta poikkeavia vinkkejä. Valitettavasti kartan verkkosivu on huomattavasti paperiversiota vaatimattomampi.

Kaupungin virallinen matkailusivusto www.prague.eu on tutustumisen arvoinen. Se kertoo ajankohtaiset tapahtumat ja antaa tietoa niin nähtävyyksistä, ajanvietteestä kuin shoppailupaikoistakin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kohdun hyvänlaatuisista kasvaimista ei juuri puhuta, vaikka niitä arvellaan olevan jopa 75 prosentilla naisista – pahimmillaan aiheuttavat lapsettomuutta

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää