Valikko

Pitkä viikonloppu Prahassa – näihin paikkoihin kannattaa tutustua perusnähtävyyksien lisäksi

Praha on sekoitus vanhaa ja uutta, perinteistä ja nuorekasta.

Praha tarjoaa runsaasti elämyksiä niin historian, kulttuurin, arkkitehtuurin kuin rennon kaupunkielämän ystävillekin. Se on myös mainio valinta silloin, kun aikaa lomailuun on vain muutama päivä.

Lentomatka Helsingistä kestää pari tuntia, minkä jälkeen pääsee pian nauttimaan maailman kauneimmiksikin mainituista kaupunkinäkymistä.

Kaupungin keskusta jakautuu neljään osaan, jotka kaikki ovat tutustumisen arvoisia. Joen itäpuolella sijaitsevat Staré Město eli vanhakaupunki ja Nové Město eli uusi kaupunki. Länsipuolella ovat Hradčany eli linnan alue ja Malá Strana, niin sanottu pieni puoli.


Kuuluisimmat nähtävyydet voi katsastaa kävellen, koska ydinkeskusta on tiivis ja suunnistaminen helppoa. Kaupunkia halkova Vltavajoki ja sen ylittävät sillat ovat näyttäviä maamerkkejä, joista maineikkain on 1300-luvulla rakennettu Kaarlensilta.

Turismi näkyy ja kuuluu: Kaarlensillalla, vanhankaupungin kaduilla ja aukiolla sekä linnan ympäristössä liikkuu ruuhkaksi asti matkailijoita kameroineen ja selfie-tikkuineen. Sesonki vilkastuu kevään edetessä ja on kuuminta kesä–elokuussa.

Ratikalla kätevä sightseeing

Reviiriä kannattaakin laajentaa myös keskeisten vetonaulojen ulkopuolelle.

Kaupungista saa näppärästi yleiskuvan hyppäämällä raitiovaunun kyytiin.


Monipuolisen ajelun tarjoaa esimerkiksi linja 22, jonka reitti kulkee Hradčanyn ja Malá Stranan kautta joen yli aina esikaupunki­alueelle asti.

Reittikartan saa internetistä tai turisti-infosta. Matkustajalla pitää olla etukäteen hankittu lippu, jonka hän leimaa matkan alkaessa leimauslaitteessa.

Lipun voi ostaa vaikkapa jo lentokentän infopisteestä, metroasemilta tai joidenkin pysäkkien vieressä olevista automaateista.

Kätevintä on ostaa tiketti, jolla voi matkustaa rajattomasti kaikissa julkisissa liikennevälineissä. Esimerkiksi yhden vuorokauden lippu maksaa 110 korunaa eli noin neljä euroa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Piknikille Petřinin kukkulalle

Lippu kelpaa myös köysiratajunaan, joka vie Malá Stranassa kohoavalle Petřinin kukkulalle.

Sen laaja puistoalue on ro­manttinen piknikpaikka, josta avautuu hienot maisemat kaupungin punakattoisten talojen yli. Jos maksaa muutaman euron pääsymaksun ja kuntoilee kukkulalla sijaitsevan näkötornin 299 askelmaa ylös, suoritus palkitaan vielä komeammilla näkymillä.

Kaupunkiin voi tutustua myös tavanomaisista turistikierroksista poikkeavilla opastetuilla kävelykierroksilla, joilla keskitytään esimerkiksi kommunismin aikaan tai vanhan kaupungin kellareihin ja kujiin.

Oluen ystävä voi valita kierroksen, jonka teemana ovat tšekkiläinen olutkulttuuri ja pienpanimoiden tuotanto. Kävelykierrokset kestävät tunnista kahteen tuntiin ja maksavat keskimäärin 20 euroa.

Rauhallista menoa kaipaava istahtaa yhteen monista risteilyveneistä, jotka seilaavat pitkin Vltavaa. Iltavalaistuksessa runollisen kaunis kaupunki pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa.

Perinteistä ja vegaanista ruokakulttuuria

Perinteisessä tšekkiläisessä ­ruuassa ei säästetä lihaa ja rasvaa, mutta yhä useamman ravintolan listalla on myös kevyempiä vaihtoehtoja.

Lähes kadun kuin kadun varrelta on helppo löytää kelpo ruokapaikka.

Vegaanikaan ei jää pulaan, koska kaupunkiin on viime vuosina avattu useita vegaani- ja kasvisravintoloita.

Esimerkiksi vilkkaalla Nerudova-kadulla sijaitseva Vegan’s on raikas ja viihtyisä ravintola, jonka annokset maistuvat kaikkiruokaisillekin.

Hinnat ovat kohtuuhintaisten keskivertoravintoloiden tasoa. Alkuruoan saa 2–4 eurolla ja pääruoan alle kympillä. Iso tuoppi olutta tai lasi viiniä maksaa pari euroa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Savuttomiin ravintoloihin tottuneen suomalaisen voi yllättää se, että monissa pubeissa ja oluttuvissa saa edelleen tupakoida sisällä.

Tämä tosin muuttuu 31. toukokuuta lähtien. Silloin Tšekissä tulee voimaan uusi laki, joka kieltää tupakoinnin baareissa, ravintoloissa ja kahviloissa – elleivät vastustajat keksi viime hetken keinoja lain estämiseksi.

Konserttien kaupunki

Jos prahalaiselta kysyy, mitä ohjelmaa hän suosittelisi matkailijalle, harva jättää mainitsematta elävän musiikin. Etenkin klassisen musiikin konsertteja on tarjolla runsaasti, ja jazzklubeissakin on valinnanvaraa.

Vuosittainen merkkitapahtuma on kolmeviikkoinen kansainvälinen musiikkifestivaali Pražské Jaro, Prahan kevät. Se tuo kaupunkiin tuhansia musiikin ystäviä toukokuussa. Liput suosituimpiin konsertteihin myydään loppuun jo talvella.

Yksi tapahtuman keskuksista on Obecní dům eli kunnantalo, joka sijaitsee vanhankaupungin itälaidalla. Kunnantalo kuulostaa vaatimattomalta, mutta sitä 1900-luvun alun jugendpalatsi ei suinkaan ole.

Sävelet raikaavat rakennuksen Smetana-salissa, joka on nimetty rakastetun kansallissäveltäjän Bedřich Smetanan mukaan.

Kaikkien kansojen suosikki

Prahan suosio matkailukohteena ei näytä hiipumisen merkkejä. Tšekin virallisen matkailutilaston mukaan kaupungissa vieraili viime vuonna seitsemän miljoonaa matkailijaa. Se on yli miljoona enemmän kuin neljä vuotta aiemmin.

Myös suomalaismatkailijoiden määrä on kasvanut, ja viime vuonna heitä oli 64 000. Tilastot perustuvat majoitusliikkeistä kerättyihin tietoihin, joten mukana ei ole yksityisasunnoissa majoittuvia.

Kaupunki vetää ihmisiä ympäri maailman, mutta kolmen kansalaisuuden kärki erottuu selvästi. Parina viime vuonna matkailijoiden joukossa on ollut eniten saksalaisia ja toiseksi eniten yhdysvaltalaisia. Kolmanneksi suurin ryhmä ovat britit.

Matkailijoita palvellaan hyvin turisti-infoissa, joita keskustassa on useita. Kattavimman opastuksen ja painavimman esitepinkan saa mukaansa vanhassa raatihuoneessa sijaitsevasta infokeskuksesta.

Kannattaa myös kysyä etenkin nuorille reissaajille suunnattua karttaa, johon paikalliset asukkaat ovat koonneet valtavirrasta poikkeavia vinkkejä. Valitettavasti kartan verkkosivu on huomattavasti paperiversiota vaatimattomampi.

Kaupungin virallinen matkailusivusto www.prague.eu on tutustumisen arvoinen. Se kertoo ajankohtaiset tapahtumat ja antaa tietoa niin nähtävyyksistä, ajanvietteestä kuin shoppailupaikoistakin.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  4. 4

   Kongossa siepattu ruotsalainen YK:n työntekijä on löydetty kuolleena

  5. 5

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  9. 9

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  10. 10

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää