Valikko

Pitkä viikonloppu Prahassa – näihin paikkoihin kannattaa tutustua perusnähtävyyksien lisäksi

Praha on sekoitus vanhaa ja uutta, perinteistä ja nuorekasta.

Praha tarjoaa runsaasti elämyksiä niin historian, kulttuurin, arkkitehtuurin kuin rennon kaupunkielämän ystävillekin. Se on myös mainio valinta silloin, kun aikaa lomailuun on vain muutama päivä.

Lentomatka Helsingistä kestää pari tuntia, minkä jälkeen pääsee pian nauttimaan maailman kauneimmiksikin mainituista kaupunkinäkymistä.

Kaupungin keskusta jakautuu neljään osaan, jotka kaikki ovat tutustumisen arvoisia. Joen itäpuolella sijaitsevat Staré Město eli vanhakaupunki ja Nové Město eli uusi kaupunki. Länsipuolella ovat Hradčany eli linnan alue ja Malá Strana, niin sanottu pieni puoli.


Kuuluisimmat nähtävyydet voi katsastaa kävellen, koska ydinkeskusta on tiivis ja suunnistaminen helppoa. Kaupunkia halkova Vltavajoki ja sen ylittävät sillat ovat näyttäviä maamerkkejä, joista maineikkain on 1300-luvulla rakennettu Kaarlensilta.

Turismi näkyy ja kuuluu: Kaarlensillalla, vanhankaupungin kaduilla ja aukiolla sekä linnan ympäristössä liikkuu ruuhkaksi asti matkailijoita kameroineen ja selfie-tikkuineen. Sesonki vilkastuu kevään edetessä ja on kuuminta kesä–elokuussa.

Ratikalla kätevä sightseeing

Reviiriä kannattaakin laajentaa myös keskeisten vetonaulojen ulkopuolelle.

Kaupungista saa näppärästi yleiskuvan hyppäämällä raitiovaunun kyytiin.


Monipuolisen ajelun tarjoaa esimerkiksi linja 22, jonka reitti kulkee Hradčanyn ja Malá Stranan kautta joen yli aina esikaupunki­alueelle asti.

Reittikartan saa internetistä tai turisti-infosta. Matkustajalla pitää olla etukäteen hankittu lippu, jonka hän leimaa matkan alkaessa leimauslaitteessa.

Lipun voi ostaa vaikkapa jo lentokentän infopisteestä, metroasemilta tai joidenkin pysäkkien vieressä olevista automaateista.

Kätevintä on ostaa tiketti, jolla voi matkustaa rajattomasti kaikissa julkisissa liikennevälineissä. Esimerkiksi yhden vuorokauden lippu maksaa 110 korunaa eli noin neljä euroa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Piknikille Petřinin kukkulalle

Lippu kelpaa myös köysiratajunaan, joka vie Malá Stranassa kohoavalle Petřinin kukkulalle.

Sen laaja puistoalue on ro­manttinen piknikpaikka, josta avautuu hienot maisemat kaupungin punakattoisten talojen yli. Jos maksaa muutaman euron pääsymaksun ja kuntoilee kukkulalla sijaitsevan näkötornin 299 askelmaa ylös, suoritus palkitaan vielä komeammilla näkymillä.

Kaupunkiin voi tutustua myös tavanomaisista turistikierroksista poikkeavilla opastetuilla kävelykierroksilla, joilla keskitytään esimerkiksi kommunismin aikaan tai vanhan kaupungin kellareihin ja kujiin.

Oluen ystävä voi valita kierroksen, jonka teemana ovat tšekkiläinen olutkulttuuri ja pienpanimoiden tuotanto. Kävelykierrokset kestävät tunnista kahteen tuntiin ja maksavat keskimäärin 20 euroa.

Rauhallista menoa kaipaava istahtaa yhteen monista risteilyveneistä, jotka seilaavat pitkin Vltavaa. Iltavalaistuksessa runollisen kaunis kaupunki pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa.

Perinteistä ja vegaanista ruokakulttuuria

Perinteisessä tšekkiläisessä ­ruuassa ei säästetä lihaa ja rasvaa, mutta yhä useamman ravintolan listalla on myös kevyempiä vaihtoehtoja.

Lähes kadun kuin kadun varrelta on helppo löytää kelpo ruokapaikka.

Vegaanikaan ei jää pulaan, koska kaupunkiin on viime vuosina avattu useita vegaani- ja kasvisravintoloita.

Esimerkiksi vilkkaalla Nerudova-kadulla sijaitseva Vegan’s on raikas ja viihtyisä ravintola, jonka annokset maistuvat kaikkiruokaisillekin.

Hinnat ovat kohtuuhintaisten keskivertoravintoloiden tasoa. Alkuruoan saa 2–4 eurolla ja pääruoan alle kympillä. Iso tuoppi olutta tai lasi viiniä maksaa pari euroa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Savuttomiin ravintoloihin tottuneen suomalaisen voi yllättää se, että monissa pubeissa ja oluttuvissa saa edelleen tupakoida sisällä.

Tämä tosin muuttuu 31. toukokuuta lähtien. Silloin Tšekissä tulee voimaan uusi laki, joka kieltää tupakoinnin baareissa, ravintoloissa ja kahviloissa – elleivät vastustajat keksi viime hetken keinoja lain estämiseksi.

Konserttien kaupunki

Jos prahalaiselta kysyy, mitä ohjelmaa hän suosittelisi matkailijalle, harva jättää mainitsematta elävän musiikin. Etenkin klassisen musiikin konsertteja on tarjolla runsaasti, ja jazzklubeissakin on valinnanvaraa.

Vuosittainen merkkitapahtuma on kolmeviikkoinen kansainvälinen musiikkifestivaali Pražské Jaro, Prahan kevät. Se tuo kaupunkiin tuhansia musiikin ystäviä toukokuussa. Liput suosituimpiin konsertteihin myydään loppuun jo talvella.

Yksi tapahtuman keskuksista on Obecní dům eli kunnantalo, joka sijaitsee vanhankaupungin itälaidalla. Kunnantalo kuulostaa vaatimattomalta, mutta sitä 1900-luvun alun jugendpalatsi ei suinkaan ole.

Sävelet raikaavat rakennuksen Smetana-salissa, joka on nimetty rakastetun kansallissäveltäjän Bedřich Smetanan mukaan.

Kaikkien kansojen suosikki

Prahan suosio matkailukohteena ei näytä hiipumisen merkkejä. Tšekin virallisen matkailutilaston mukaan kaupungissa vieraili viime vuonna seitsemän miljoonaa matkailijaa. Se on yli miljoona enemmän kuin neljä vuotta aiemmin.

Myös suomalaismatkailijoiden määrä on kasvanut, ja viime vuonna heitä oli 64 000. Tilastot perustuvat majoitusliikkeistä kerättyihin tietoihin, joten mukana ei ole yksityisasunnoissa majoittuvia.

Kaupunki vetää ihmisiä ympäri maailman, mutta kolmen kansalaisuuden kärki erottuu selvästi. Parina viime vuonna matkailijoiden joukossa on ollut eniten saksalaisia ja toiseksi eniten yhdysvaltalaisia. Kolmanneksi suurin ryhmä ovat britit.

Matkailijoita palvellaan hyvin turisti-infoissa, joita keskustassa on useita. Kattavimman opastuksen ja painavimman esitepinkan saa mukaansa vanhassa raatihuoneessa sijaitsevasta infokeskuksesta.

Kannattaa myös kysyä etenkin nuorille reissaajille suunnattua karttaa, johon paikalliset asukkaat ovat koonneet valtavirrasta poikkeavia vinkkejä. Valitettavasti kartan verkkosivu on huomattavasti paperiversiota vaatimattomampi.

Kaupungin virallinen matkailusivusto www.prague.eu on tutustumisen arvoinen. Se kertoo ajankohtaiset tapahtumat ja antaa tietoa niin nähtävyyksistä, ajanvietteestä kuin shoppailupaikoistakin.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   ”Lapsen” lailla oikuttelevaa Trumpia pyritään miellyttämään Brysselissä – Trumpin toivotaan vahvistavan takinkääntönsä Nato- ja EU-puheistaan

  7. 7

   Epäillyn terroristin vaatimattomalla kotikadulla Etelä-Manchesterissa kuplii järkytys ja hämmennys: ”Poliitikkojen täytyy löytää keinot”

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  8. 8

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää