Valikko
Matka

Matkatavaroista voi tulla tuntuva lisälasku, jos lennolle lähtee halvimmalla lipulla – HS vertaili 18 lentoyhtiön hintoja ja käsimatkatavaroiden määrää

Käsimatkatavaran sallittu koko ja ruumaan menevien laukkujen kuljetushinnat vaihtelevat suuresti. Jos maksaa matkatavarat etukäteen verkossa, voi säästää jopa 150 euroa.

Lentoaseman lähtöselvitystiskillä voi odottaa ikävä yllätys, jos ei ole lukenut tarkasti ostamansa lentolipun ehtoja.

Monella lentoyhtiöllä halvimmat liput eivät enää sisällä lainkaan kirjattavaa eli ruumaan menevää matkatavaraa.

Jos ei halua maksaa matkatavaroista, lomalla pitää pärjätä pelkillä käsimatkatavaroilla, jotka saa ottaa mukaan maksutta.

Mutta minkä kokoisen kassin matkustamoon saa viedä? Ja montako? Entä mitä kirjattava matkalaukku maksaa, jos sellaisen haluaa mukaan ottaa?

Etsimme vastaukset kysymyksiin vertailemalla Helsingistä Eurooppaan lentäviä reittilentoyhtiöitä. Vertailu on tehty sillä oletuksella, että lomamatkaaja ostaa halvimman mahdollisen economy-luokan lipun.

Oheisessa taulukossa ovat kaikkien 18:n Helsingistä Eurooppaan reittilentoja lentävien yhtiöiden tiedot: sallittu käsimatkatavaran määrä ja ruuman menevän matkalaukun hinta.

Teksti jatkuu taulukon alapuolella.Perussääntö on, että lentokoneen matkustamoon saa viedä yhden lentolaukun ja yhden henkilökohtaisen tavaran, kuten käsilaukun tai salkun, ja lentokentällä tehdyt ostokset.

Laukkujen sallitut mitat ovat tiukkoja. Voi olla muutamasta sentistä kiinni, saako laukkua viedä matkustamoon. Tarkkana pitää olla myös siksi, että sallitut koot vaihtelevat eri lentoyhtiöissä, kuten oheinen taulukko osoittaa.

Jos kirjattavaa matkatavaraa päättää ottaa mukaan, se kannattaa maksaa etukäteen verkossa eikä odottaa lähtöpäivään asti. Näin meno–paluumatkalla voi säästää jopa 150 euroa laukkua kohden.

Eniten kirjattavasta matkatavarasta veloittaa British Airways. Kentällä maksettava laukku maksaa 75 euroa suuntaansa. Brittiyhtiö toisaalta sallii eniten maksutonta käsimatkatavaraa: yhteensä 46 kiloa.

Muut huolivat käsimatkatavaraa kymmenisen kiloa matkustajaa kohti.

Vertailun halvin kirjattavassa matkatavarassa on Norwegian. Sen hinnat vaihtelevat kuitenkin paljon eri reiteillä, ja verkkosivuilla oleva hintataulukko on sekava.

Yhä on myös yhtiöitä, joille saa ottaa ruumaan menevää tavaraa maksutta. Sellaisia ovat venäläinen Aeroflot, valkovenäläinen Belavia, islantilainen Ice­landair ja turkkilainen Turkish Airlines.

Muilla lentoyhtiöillä kirjattavaa matkatavaraa voi kuljettaa maksutta kalliimmilla economy- ja bisnesluokan lipuilla. Yleensä tavaraa saa kantaa mukana sitä enemmän, mitä kalliimpi lippu on.

Kannattaako ostaa lippu, joka sisältää matkatavarat? Jos tietää jo etukäteen, että aikoo ottaa mukaan matkalle kirjattavaa matkatavaraa, voi toisinaan olla taloudellisesti järkevää ostaa lippu, joka sisältää matkatavaran kuljetuksen.

Näin ei ole kuitenkaan aina, vaan eri lippuvaihtoehtoja kannattaa vertailla ennen varaamista: hinnat vaihtelevat päivien, reittien ja lentoyhtiöiden mukaan. Tässä olevat esimerkit ovat ensi heinäkuun alusta.

Silloin esimerkiksi British Airwaysilla matkatavarat sisältävä meno–paluulippu Lontooseen maksaa 42 euroa vähemmän kuin halvimman lipun ja lisämaksullisten matkatavaroiden yhdistelmä.

Finnairin liput Pariisiin ja takaisin matkatavarat sisältävällä lipulla maksavat sen sijaan neljä euroa enemmän kuin halvin lippu ja erikseen maksettava matkatavara.

Muutaman euron lisämaksu saattaa silti kannattaa: kalliimmalla lipulla saa myös oikeuden muuttaa matkustajan nimeä ja perua matka tarvittaessa.

KLM kuljettaa Amsterdamiin molemmilla vaihtoehdoilla samalla hinnalla. Hollantilaisella säästää vain, jos matkustaa kokonaan ilman kirjattavaa matkatavaraa.

Lufthansalla Berliinin-lennoista joutuu maksamaan kymmenen euroa enemmän, kun valitsee matkatavarat sisältävän lipun. Kalliimmalla lipulla pääsee tosin varaamaan istumapaikan ja muuttamaan varausta.

Norwegianin Rooman-lennoilla räätälöinti tulee valmiiksi paketoitua lippua 14 euroa halvemmaksi.

Vuelingilla Barcelonaan lentäessä säästää puolestaan 19 euroa, kun rakentaa paketin itse halvimmalla lipulla ja ostamalla matkatavaroiden kuljetuksen erikseen.

Fakta

Muista nämä pakatessa


 Nesteet saavat olla käsimatkatavaroissa enintään sadan millilitran pakkauksissa. Pulloja voi olla niin paljon kuin litran vetoiseen läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin mahtuu.

 Nesteitä ovat juomien lisäksi esimerkiksi ihovoiteet, hammastahnat, ripsivärit, aerosolit, geelit, ruokasäilykkeet, pakasteet, voit, tuorejuustot ja rahkat. Tuote katsotaan nestemäiseksi, jos sitä voi levittää.

 Vauvojen ruokia, äidinmaidonkorvikkeita, reseptilääkkeitä ja erikoisruokavalioon liittyviä nesteitä saa kuljettaa käsimatkatavaroissa matkalla tarvittavan määrän.

 Varavirtalähteiden ja irtonaisten akkujen pitää olla käsimatkatavaroissa. Kamerat, puhelimet ja tietokoneet voi pakata käsimatkatavaroihin tai ruumaan meneviin matkatavaroihin.

 Sakset, veitset ja monitoimityökalut pitää pakata ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, neulepuikot ja virkkuukoukut voi viedä matkustamoon.

 Taskussa saa kuljettaa yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen lukuun ottamatta Yhdysvaltojen-lentoja. Sähkösavukkeet on kuljetettava käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa.

Lähde: Finavia

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Lentomatkailu

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää