Napolin lähellä matkailija voi nukkua ja syödä toimivan tulivuoren kraatterissa – tällaista se oli

Napolin metrolla pääsee puolessa tunnissa maailmanlopun maisemiin Campi Flegreille. Yö leirintäalueella toimivan tulivuoren kraatterin sisällä ei unohdu.

Kävisikö iltapalaksi laavahöyrytetty kala raikkaan valkoviinin kanssa? Tietenkin tulivuoren ärinää vierestä katsellen, lisää tulivuoriopas Ciro di Nardo.

Se käy mainiosti. Kiehuva höyry huokuu harmaankellertävänä raskaana pilvenä kallionhalkeamaan puhjenneesta aukosta. Se paahtaa tulikuumien kivien ylle ripoteltuja foliokääröjä.

Tulivuoriravintolan kokki loikkaa sumun keskelle, vetää pitkään naruun solmitut kääröt turvaan ja avaa ne asiakkailleen.

Aliciet eli anjovikset polskivat vielä aamulla Napolinlahdessa. Nyt illan hämärtyessä niiden mehevä tuoksu peittää ilmassa leijuvan pistävän rikinkatkun.

Opastettu iltakierros Campi Flegrei -tulivuorella on huipentumassa. Kierrosta tarjotaan matkailijoille kerran viikossa, ja se maksaa 15 euroa.

Grillausalustana toimiva tulivuori sijaitsee Italian kolmanneksi suurimman kaupungin Napolin liepeillä. Se kuuluu maailman vaarallisimpiin.

Kypsennysenergian tuottaa tulivuoren sisuksissa vellova magma eli palava kivisula. Ylöspäin pyrkiessään magma kiehuttaa maanpinnan alla piilevää pohjavesi- ja mutakerrosta.

Vuokaan ladottujen herkkujen palanpainikkeena on voimakasaromista Falanghina-valkoviiniä. Sen rypäleet ovat kasvaneet muutaman kilometrin päässä samassa tuliperäisessä maaperässä.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

On hyvä hetki sulatella tuhtia annosta tulivuoritietoa, jonka Ciro di Nardo on ehtinyt jakaa kaksituntisen kierroksen aikana.

Kuten sitä, että Vesuviuksen kuuluisin purkaus tuhosi Pompejin tuhansine asukkaineen, mutta Campi Flegrein suurin räjähdys oli yli sata kertaa rajumpi. Sen aiheuttama ilmaston kylmeneminen saattoi johtaa neandertalinihmisen sukupuuttoon.

Siitä on kuitenkin jo melkein 40 000 vuotta. Campi Flegrei on sen jälkeen painunut vuoresta maan tasalle suureksi kraatterikehäksi, jonka sisällä on yli 20 pienempää kraatteria.


Ateriamme tarjotaan niistä aktiivisimmassa, Solfataran kaasupurkauskentällä.

Jatkuvat kaasupäästöt ja maan kohoaminen muistuttavat, että muinaiskreikkaan pohjautuva nimi Campi Flegrei eli Palavat kentät on yhä täyttä totta.

Viimeksi helmikuussa tutkijat varoittivat, että tulivuoren toiminta on vilkastunut ja uuden purkauksen riski kasvanut.

Campi Flegrei sijaitsee vähän yli kymmenen kilometriä Napolista länteen. Huomattavasti tunnetumpi tulivuori Vesuvius sijaitsee saman verran Napolin itäpuolella.

Paluu majapaikkaan leirintäalueelle käy hetkessä. Campeggio Vulcano Solfataran asuntovaunuilta ja vuokramökeiltä on tulivuorimaisemiin vain muutaman sadan metrin kävelymatka.

Leirintäalue on ainoita paikkoja maailmassa, jossa voi majoittua aktiivisen tulivuoren kraatteriin.

Metron kakkoslinja kuljettaa puolessa tunnissa Napolin päärautatieasemalta Pozzuoli Solfataran asemalle. Sieltä on leirintäalueelle viiden minuutin ja kahdeksan euron taksimatka tai puolen tunnin patikka jyrkkään ylämäkeen.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Leirintäalue sijaitsee zona rossalla eli viranomaisten vaarallisimmaksi luokittelemalla tulivuoririskialueella. Vyöhykkeelle ei saa rakentaa, eikä sinne saa muuttaa, mutta vanhoja asukkaita ei ole häädetty.

Siksi erityisesti italialaisten lomailijoiden suosima leirintäalue jatkaa uhmakkaasti toimintaansa.

Tunnelma on epätodellinen. Oman mökin puutarhatuolista, uima-altaalta tai pienen baariravintolan terassilta voi seurata, miten rikinkatkuiset kaasuhattarat aika ajoin tupsahtavat majoitusalueelle asti.

Vuokramökki maksaa 80 euroa yöltä ja asuntoautopaikka kymmenen euroa plus kymmenen euroa majoittujalta. Hintaan sisältyy vapaa pääsy ihastelemaan tulivuoren toimintaa läpi vuorokauden.

Muualla majoittuvat pääsevät kraatterialueelle seitsemällä eurolla kello 8.30–19.30.

Paksupohjaiset kengät ja hyvä harkintakyky ovat tarpeen. Maaperässä pihisee lukuisia pieniä mutta kavalia kaasuaukkoja ja kiehuen poreilevia mutalätäköitä, jotka paahtavat varpaat varomattomalta sairaalakuntoon.

Muuten alue tarjoaa perinteistä camping-oleskelua. Se on rauhallinen ja hyvin hoidettu. Pienet betonimökit ovat siistejä, ja niiden keittiöt, Italiassa kun ollaan, ovat hyvin varusteltuja.

Leirintäalueen kaupasta voi ostaa perustarvikkeet kokkailuun.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Napolin alueella on runsaasti kohteita tulivuorituristeille. Leirintäalue tarjoaa hyvän tukikohdan tutkia niitä.

Kävely Pozzuolin pieneen loma- ja kalastajakaupunkiin vie alamäkeen varttitunnin.

Pozzuolin rautatieasemalta on kahden pysäkinvälin matka Arco Feliceen, josta voi kiivetä Euroopan nuorimman tulivuoren Monte Nuovon huipulle.

Noin 130 metriä korkea kukkula syntyi Campi Flegrein toistaiseksi viimeisessä purkauksessa vuonna 1538.

Vaellus metsittyneelle kraatterille sujuu leppoisasti loivaa rinnettä. Huipulta siintää Avernon pyöreä kraatterijärvi.

Antiikin roomalaiset pitivät järveä Haadeksen eli manalan porttina, koska järven yli lentävät linnut putosivat ja kuolivat pinnan alta höyryäviin myrkyllisiin laavakaasuihin.

Nyt vesilintuparvet viipottavat reippaasti kaislikoissa. Silti rannoilta kerättiin viimeksi tammikuussa korikaupalla pohjakaasuihin kuolleita kaloja.

Viini- ja viikunarinteiltä laskeuduttuaan voi pyyhkiä hiet Haadeksen lautturin Kharonin mukaan nimetyn Caronte-ravintolan järvenrantaterassilla ja kävellä Lucrinon asemalle takaisin Pozzuolin-junalle.

Juuri Pozzuolin kaupungin alla muhii Campi Flegrein magmavarasto. Sen lämpötilan ja paineen vaihtelut ovat viime vuosisatojen aikana venyttäneet maankuorta vuoroin ylös ja alas, joskus metrikaupalla.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Hissiliikkeestä on asukkaille jatkuvaa kiusaa: putket paukkuvat ja vääntyvät, talojen seinät ja perustukset halkeilevat. Viimeksi vuonna 1983 ranta-alueiden asukkaat jouduttiin evakuoimaan, kun maankuori pullistui lähes kaksi metriä ylöspäin.

Myös tyylikäs rantabulevardi Lungomare halkeili, ja siihen kohosi korkeita kupolimaisia pullistumia. Jäljet on korjattu, ja uusittua kävelyraittia voi ihastella italialaisellakin mittapuulla erinomaisen kalaravintolan Pizzalon ulkopöydästä.

Ruokapaikka löytyy vanhalla konstilla: kalakauppiaalta vinkkiä kysymällä. Kauppias hymähtää ja kuljettaa käsipuolesta parin kadunkulman päähän.

Perustelu on selvä: kun hän saa kalansa aamulla mereltä, ne menevät saman tien kokille keittiöön. Fresco e buonissimo, tuoretta ja mainiota.

Pizzalon hintalaatusuhde onkin lähes täysosuma. Annokset ovat isoja, konstailemattomia ja meren makuja tulvillaan. Mielikuvituksellinen alkupalalajitelma vie kielen mennessään, ja palvelu on jämerää ja ripeää mutta ystävällistä. Uusintakäynti varmistaa, ettei kyse ole onnekkaasta sattumasta.

Ravintola on mainio turvasatama tulivuorikierroksen lopuksi – ja hyvä syy palata takaisin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  4. 4

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  5. 5

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  6. 6

   Shakiran piti blondata hiuksensa ja La Bamba -hitin tekijän vaihtaa nimensä – espanjankielinen musiikki kelpaa listoille vain valkopestynä

  7. 7

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Meteoriitti teki tiilikattoon reiän ja lävisti viisi senttiä paksun lankkulattian – Suomessa meteoriitit ovat lojuneet nurkissa ja päätyneet lasten leikkeihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää