Matka

Tukholman kevätparatiiseihin ehtii päiväreissullakin – tässä ovat Vasastanin, Vaxholmin ja Saltsjöbadenin parhaat palat

Päiväretki tuttujen keskustakorttelien ulkopuolelle kannattaa. Vasastanin kahvilat ja vintagekaupat, saaristokunta Vaxholmin pitsihuvilat ja puodit ja Saltsjöbadenin fiinit Solsidan-maisemat alkavat nyt olla parhaimmillaan.

VASASTAN

Luntmakargatan kuhisee lounasaikaan

Vasastaden eli tuttavallisesti Vasastan sijaitsee kävelymatkan päässä Tukholman keskustasta.

Sen maamerkkejä ovat vilkkaat Odenplanin ja Sankt Eriks­planin aukiot. Molempiin hurauttaa muutamassa minuutissa metrolla Slussenilta tai Cityterminalista.

Vasastanin maisemaa hallitsevat viime vuosisadan alussa rakennetut kivitalot, vehreät puistot, kaduille levittäytyvät kahviloiden terassit sekä vintage- ja antiikkipuodit. Moni liiketila sijaitsee asuintalojen kivijaloissa.

Keskustasta alkava Luntmakargatan jatkuu Odenplanille saakka. Pikku Aasiaksikin kutsutun kadun varrella on useita suosittuja ravintoloita.

Lounasaikaan korealaisen Arirangin take away -luukulle muodostuu pitkä jono. Korealaisia ravintoloita on useita, ja yli 40-vuotias Arirang on niistä perinteisin.

Kiinalaista kasvisruokaa tarjoilee Lao Wai.

Luntmakargatanin ja Kungstengatanin kulman trendikkäästä Babel Delistä saa muun muassa mezejä ja salaatteja.

Leipomoita ja kahviloita, vintagea ja kirppareita

Leipomomyymälöitä ja -kahviloita on paljon. Rörstrandgatanilla sijaitsee pieni Lillebrors Bageri.

Odengatanilla on kaksi Fabrique-myymälää, joista molemmissa on istumapaikkoja. Hapanleipiin erikoistuneen leipomon tuotantotilat sijaitsevat Södermalmilla, joten lähileipomosta voi puhua.

Ketjun myymäläkahviloista saa myös periruotsalaisia suosikkeja: korvapuusteja ja sahramipullia. Tiskin takana iloisesti palveleva Cecilia Harrison arvelee, että suosituin tuote on ranskalaistyyppinen levain-vehnäleipä.

Odenplanin aukion reunoilla on useita ketjuliikkeitä Indiskasta Lindexiin. Tuoreinta muotia etsivän shoppailuturistin ykköskohde Vasastan ei ole.

Vintage-, antiikki- ja kuriosaliikkeitä on vieri vieressä Roslagsgatanilla ja Upplandsgatanilla. Rörstrandsgatanillakin kannattaa pistäytyä.

Kuriosa on laaja käsite, ja se tuntuu kattavan kaikenlaista 1970-luvun värikkäistä munakupeista posliinikissoihin.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen kirpputorit yllättävät, ja niissä edullinen voi olla arvokasta. Stockholms Stadmissionin kirpputorilla Hagagatanilla Finelin Neptun-klassikkokasari vaihtaa omistajaa alle viidellä eurolla. Suomessa sen hinta pyörii 70 euron kieppeillä.

Lottavintage Upplandsgatanilla myy 1960–80-lukujen vaatteita ja asusteita. Kokoelma on monipuolinen ja värikäs gaala-asuista neuleisiin. 1960-luvun siistin silkkimekon saa neljälläkympillä.

Usein Lottavintagen tangoilla riippuu myös vanhaa Marimekkoa. ”Suomalaiset 1960–70-lukujen vaatteet ovat erittäin hyvälaatuisia”, kauppias Charlotta Lind ihastelee.

Acne Archive -tehtaanmyymälässä Torsgatanilla on merkin omia vaatteita ja asusteita mallikappaleista edellisten kausien tuotantoon.

Astrid Lindgrenin ja Monica Zetterlundin jalanjäljissä

Vasastanissa pääsee myös kulttuurielämysten imuun, usein vieläpä ilmaiseksi. Bonniers Konsthall Torsgatanilla esittelee ruotsalaista ja kansainvälistä nykytaidetta.

Sven-Harrys konstmuseumissa Eastmanvägenilla on yksi Ruotsin suurimmista yksityisistä Pohjoismaisen taiteen kokoelmista.

Sveavägenillä lähellä Odenplania kohoava oranssi kaupunginkirjasto, stadsbiblioteket, on lukutoukan pyhättö. Kun ensimmäistä kertaa astuu isoon saliin, olo on lähes hurmoksellinen.

Seiniä kiertävät kirjahyllyt ovat täynnä teoksia kaikkialta maailmasta. Kirjastossa järjestetään aktiivisesti ja monipuolisesti tapahtumia kirjailijatreffeistä yhteiskunnallisiin keskusteluiltamiin.

Jazzlaulaja Monica Zetterlundin mukaan nimetyssä pienessä puistossa Surbrunnsgatanin ja Roslagsgatanin kulmauksessa voi istahtaa kuuntelemaan Monican ikivihreitä hittejä, joita soitetaan puupenkin uumenista.

Huomaamattaan sitä alkaa hyräillä mukana: ”Åh det är skönt när mitt Stockholm är grönt.”

Zetterlund asui viimeiset vuotensa muutaman korttelin päässä puistosta osoitteessa Birger Jarlsgatan 117.

Astrid Lindgrenin koti sijaitsee Vasaparkenia vastapäätä, Dalagatan 46:ssa. Se on yleisölle avoinna muutamana päivänä kuukaudessa. Lippu maksaa 150 kruunua eli noin 16 euroa.

VAXHOLM

Pittoreski kalastajakylä ja pitsihuviloita

Tukholman saariston Vaxholm on päiväretken väärti. Tunnelmaltaan kunta muistuttaa Tammisaarta. Pastelliväriset pitsihuvilat ja punaiset tuvat ovat oleellinen osa pikkukaupungin charmia.

Perille pääsee noin puolessatoista tunnissa Waxholmsbolagetin lautalla Strömkajenilta, Kuninkaanlinnaa vastapäätä. Bussimatka Teknillisen korkeakoulun metroasemalta kestää noin 45 minuuttia bussilinjalla 670.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Vaxholm on vanha silakkakalastajien kylä, jolla on merkittävä menneisyys myös Tukholman meripuolustuksessa. Seuraelämä varmasti vilkastui, kun 1800-luvulla Tukholman silloinen sosieteetti rakennutti saareen huviloita, joita voi ihailla edelleen.

Rakennuksista ja pihoista pidetään hyvää huolta, eikä romukasoja ja muovisia terassihuonekaluja juuri näe. Mielenkiintoinen yksityiskohta ovat postilaatikot, joista moni on käsinmaalattu.

Laatikoihin ruuvatut kyltitkin ovat metkoja: niissä varoitellaan leikkimielisesti iloisista koirista, ja pariskuntien sukunimien välissä on sydämiä.

Vaxholmissa ei karttaa tarvita. Opastekyltit ovat selkeät, ja kaupungin kiertää muutamassa tunnissa. Kannattaa kuitenkin varata aikaa hitaaseen maleksimiseen, kahviloissa istuskeluun ja Itämeressä pulahtamiseen.

Jylhä kastelli ja sen museo ovat kesällä avoinna päivittäin. Linnoitussaareen on lyhyt lossimatka Vaxholmin keskustasta.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Todellinen helmi on satavuo­tias elokuvateatteri. Täällä jos jossakin olisi varmasti tunnelmallista katsella vanhoja 1950-luvun Hollywood-klassikkoja.

Saaren viehättävin kesäkahvila lienee Vaxholms Hembygdsgårds Café, joka sijaitsee vanhassa kamreeri Blombergin kesähuvilassa. Kahvila avataan tänä vuonna vapuksi.

Sva Marga -ravintola panostaa luomuun, lähiruokaan ja pientuottajien raaka-aineisiin. Lounas on maukas ja konstailematon.

Raatihuoneentorin kulmilla on useita liikkeitä, jotka myyvät paikallisia käsitöitä ja pikkutavaraa. Suloisin puodeista lienee Lilla Handelsboden, jonka valikoimissa on muun muassa puuleluja ja lastenvaatteita.

SALTSJÖBADEN

Solsidan-sarjan maisemissa Saltiksessa

Saltsjöbadenin eli Saltiksen rantaraittia tallatessa tuntuu kuin Mickanin moitteettomasti föönattu polkkatukka voisi koska tahansa pilkistää pensaan takaa tai jostakin kuulua Oven nariseva ”Tjenare”.

Suosikkisarja Solsidan on kuvattu näissä maisemissa. Sarjan naishahmot kuntoilivat powerwalkin (Ruotsissa erittäin suosittu laji) parissa juuri Saltsjöpromenadilla.

Freddellä oli tapana ajella Segwayllaan Saltsjöbadenin perustajan Knut Agathon Wallenbergin mukaan nimetyssä puistossa.

Saltsjöbaden on ylellinen asuin- ja ulkoilualue Nackan kunnassa. Tänne pääsee Slussenita Saltsjöbanan-junalla puolessa tunnissa.

Raideosuus Slussenilta Henriksdaliin on remontissa, ja alkumatka taittuu linja-autolla. Korvaavan liikenteen ”ersättningsbus” lähtee Slussenin Y-laiturista.

Saltsjö tarkoittaa suolajärveä, ja se on vanha nimitys Itämerelle. Junamatkalla näkee koko asumisen kirjon Saltsjö-Duvnäsin hulppeista merenrantahuviloista Fisksätran betonilähiöön.

Solsidan-sarjan nimi tulee samannimisestä alueesta, joka kuuluu Saltikseen. Sinne pääsee Saltsjöbananin toisella linjalla, ja junanvaihto tapahtuu Igelbodan asemalla.

1890-luvulla Saltsjöbaden oli sporttisten tukholmalaisten ulkoilukohde, jonne tultiin kesäisin uimaan ja purjehtimaan. Talvella nautittiin kelkkailuista, hiihtämisestä, luistelusta ja mäkihypystä.

Näyttävä mutta jo hieman rapistunut Grand Hotel avattiin 1893. Siellä toimii edelleen hotelli, spa ja kaikille avoin ravintola.

Franska matsalen on kaikessa pompöösiydessään ja kullankimalluksessaan jopa hieman korni, mutta kuningaskunnassa se sallittakoon.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Rennompi kattaus ja tunnelma on vanhan asemarakennuksen Stationshuset-kahvilassa. Siellä tarjoillaan muun muassa salaatteja, täytettyjä leipiä ja leivonnaisia.

Kesäravintola Holmen Kök Och Bar avataan huhtikuun lopussa.

Saltiksen elitistinen maine ei ole täysin raikkaasta merituulesta temmattu, mutta taviksempikin turisti tuntee olonsa tervetulleeksi, ja vastaantulijoita tervehditään iloisesti.

Kaunis Friluftsbad-uimala avataan toukokuussa. Sen vanhin rakennus on vuodelta 1913.

Linkkivinkkejä

Vasastanin, Vaxholmin ja Saltsjöbadenin parhaat palat


VASASTAN

 Arirang, Luntmakargatan 65, arirang.se

 Lao Wai, Luntmakargatan 74, laowai.se

 Babel Deli, Kungstengatan 33, babeldeli.com

 Lillebrors Bageri, lillebrors.se

 Fabrique, Odengatan 42 & 77, fabrique.se

 Bonniers Konsthall, Torsgatan 19, bonnierskonsthall.se

 Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10–12, sven-harrys.se

 Astrid Lindgrens hem, Dalagatan 46, astridlindgrenshem.se

 Stadsbiblioteket, Sveavägen 74, biblioteket.stockholm.se/bibliotek/stadsbiblioteket

 Stockholms Stadmission, Hagagatan 3, stadsmissionen.se

 Lottavintage, Upplandsgatan 45, lottavintage.com

 Tukholman matkailusivusto visitstockholm.com

VAXHOLM

 Waxholmsbolaget, waxholmsbolaget.se

 Stockholm lokaltrafik (joukkoliikenneaikataulut) sl.se

 Sva Marga, lagagodmat.se

 Vaxholmsbiograf, vaxholmsbiograf.se

 Hembygdsgårds Café, facebook.com/vaxholmshembygdsgardscafe

 Lilla Handelsboden, lillahandelsboden.se

 Vaxholms Kastell, kastellet.com

 Vaxholmin matkailusivusto, vaxholm.se/turistwebb-startsida.html

SALTSJÖBADEN

 Stockholm lokaltrafik (joukkoliikenneaikataulut) sl.se

 Saltsjöbadens Friluftsbad, saltisbadet.se

 Grand Hotel, grandsaltsjobaden.se

 Stationshuset, facebook.com/stationshusetsaltis

 Holmen Kök Och Bar, holmenkokochbar.se

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Tukholma
 • Ruotsi
 • Kaupunkiloma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  2. 2

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukotuksista: Poliisi tehnyt uusia kotietsintöjä, pääepäiltyä yritetään kuulustella tänään

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  7. 7

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  8. 8

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  9. 9

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  10. 10

   Tavallista vahvemmin aseistettuja poliiseja näkyy kaduilla ja toreilla ainakin ensi viikon alkuun asti – Poliisiylijohtaja toivoo kansalaisilta malttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää