San Marinon oudot matkamuistot ja neljä muuta syytä vierailla kääpiövaltiossa

San Marino on pieni läntti kartalla, mutta sillä on suuri tarina. Italian-lomalla kannattaa piipahtaa minivaltiossa ainakin viidestä syystä.

San Marino on niin outo maa, että se on vierailemisen arvoinen.

Italiassa sijaitseva minivaltio on maailman vanhin tasavalta, Euroopan neuvoston pienin jäsenmaa ja maailman ainoa maa, jossa on enemmän autoja kuin ihmisiä.

San Marino sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä suositusta rantalomakohteesta Riministä, joten vierailun kääpiövaltiossa voi yhdistää vaikkapa rantalomaan.

Paras tapa matkustaa San Marinoon on autolla tai bussilla, koska maassa ei ole rautateitä tai yleistä lentokenttää.


Vaikka San Marino on pysynyt itsenäisenä valtiona maailman melskeistä ja rajanvedoista huolimatta, se ei ole mikään linnoitus: San Marinoon voi ajella huoletta, sillä mitään rajamuodollisuuksia ei ole. San Marinoon ehtii tutustua hyvin yhdenkin päivän aikana.

Tässä on viisi syytä vierailla San Marinossa.

Sen huipulla on upea vuori

San Marinon pääkaupunki on San Marino, jonka ytimessä on maan korkein vuori, 739-metrinen Monte Titano.

Vuoren laelle kapuamisen voi aloittaa ajamalla parkkialueelle, joka on vain pienen kävelymatkan päässä huipusta.

Kun talsii ylös keskiaikaisia portaita, eteen levittäytyy ensimmäinen vuoren nähtävyyksistä, Montale-niminen torni.

Torni ei ole avoinna yleisölle, ja syykin on selvä: ainoa sisäänkäynti näyttää olevan seitsemän metrin korkeudessa. Se ei yllätä, kun saa tietää, että torni toimi vankilana jo 1300-luvulla.

Montale tönöttää vuoren yhdellä kielekkeellä vähän yksinäisenä, mutta ylempänä vuoristossa patikoijaa odottaa suuri linnoitus, jonka kaksi tornia ovat avoinna myös yleisölle.

Guaita- ja Cesta-nimisten tornien juurelta avautuvat upeat maisemat aina Adrianmerelle saakka. Tornista toiseen voi kävellä kivipäällysteisiä polkuja pitkin, ja koko alue on täynnä vaikuttavaa keskiaikaista arkkitehtuuria.

Kun polkuja ja portaita pitkin kävelee alaspäin, saapuu kuin huomaamatta San Marinon historialliseen keskustaan. Torneilta keskustaan on vain kymmenen minuutin kävelymatka.

Kaupungin keskustassa eteen tulee lisää San Marinon ihmeitä, ja pian minimaan oudot piirteet tulevat esiin.

Sen vanhassakaupungissa on maailman oudoimmat matkamuistot

San Marinon historiallinen keskusta on arkkitehtonisesti upea keskiaikainen kaupunginosa, jonka teillä ja kujilla on paljon ihasteltavaa. On ravintoloita, hienoja merkkiliikkeitä ja tavattoman paljon matkailijoille suunnattuja krääsäkauppoja.

Mitä turistille myydään San Marinossa? Aluksi vaikuttaa siltä, että samaa peruskamaa kuin muuallakin: avaimenperiä, t-paitoja ja lippalakkeja.

Erikoisuutena voi pitää monissa kaupoissa myytäviä San Marinon omia eurokolikoita, jollaisia valtiolla on, vaikka se ei kuulukaan Euroopan unioniin. Kolikoita on lyöty vain pieni määrä, joten ne ovat keräilyharvinaisuuksia.

Kun kauppojen näyteikkunoita silmäilee, eteen tulee kuitenkin nopeasti jotain vielä harvinaisempaa, kuten olutpulloja, joiden etiketeissä poseeravat muun muassa Stalin, Hitler ja Mussolini.


Jos diktaattori­oluet eivät hämmennä, yllättävänä voi pitää San Marinon keskustan lukuisia turistikauppoja, jotka tarjoavat matkailijoille valtavan kattauksen erilaisia aseita.

On pistooleja, konekivääreitä ja miekkoja – sekä oikeita että leikkeihin tarkoitettuja.


Se on maailman vanhin tasavalta

San Marino on vain pieni läntti Italian kartalla, mutta maan tarina on suuri.

Legendan mukaan San Marinon valtion perusti Rooman keisarin vainoja 300-luvun alussa paennut mies, joka sai myöhemmin pyhimyksen aseman ja nimen Saint Marinus.

Marinus pakeni vainoja Monte Titanon vuorelle, jonne hän perusti vuonna 301 kristillisen yhteisön. Siitä kasvoi myöhemmin luostari ja San Marinon valtio.

Saint Marinus kuoli vuonna 366, ja legendan mukaan hänen viimeiset sanansa olivat ”Jätän teidät vapaaksi molemmista miehistä”. Hän viittasi sekä paaviin että Rooman keisariin, joiden vallan alle sanmarinolaisten ei tulisi alistua.

Vielä nykyäänkin San Marinon kansallismieliset perustelevat valtionsa itsenäisyyttä tuolla lauseella.

Se on edullisempi kuin Italia

San Marino tunnetaan toisen eurooppalaisen kääpiövaltion Monacon tavoin veroparatiisina.

San Marino on kuitenkin pyrkinyt veroparatiisin leimasta eroon jo pitkään ja muuttanut verotuskäytäntöjään. Vaikka maa ei olekaan enää veroparatiisi, monet tavarat ovat silti halvempia kuin ympäröivässä Ita­liassa.

Monet matkustavat San Marinoon viini-, kenkä-, kosmetiikka-, ja elektroniikkaostoksille. Pääkaupungin keskusta on luonnollisesti täynnä kauppoja, mutta turistirysien seasta voi olla vaikea löytää autenttista sanmarinolaista kauppatavaraa.

Sitä varten kannattaa suunnata Borgo Maggioreen, maan tärkeimpään kauppakeskittymään, jossa paikallisia herkkuja kuten viinejä ja jälkiruokia voi käydä maistelemassa torilla.

Borgo Maggioren torille voi ajella pitkin mutkittelevaa sanmarinolaista vuoristotietä. Hauskempi matkustustapa voi olla köysirata, joka kulkee San Marinon historiallisesta keskustasta alas Borgo Maggioreen.

Matka köysiradalla kestää vain pari minuuttia. Sen ajan saa ihailla upeita maisemia, kun köydessä roikkuvan vaunun ikkunasta avautuu yli 200 kilometriä Adrianmeren rantaviivaa.

Se on maailman ainoa maa, jossa autoja on enemmän kuin ihmisiä

San Marino on varakas maa, jolla ei ole lainkaan velkaa. Sen talous pyörii pitkälti matkailun voimin, ja valtio saa merkittävästi tuloja myös harvinaisten postimerkkien ja kolikoiden myynnistä.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Sanmarinolainen vauraus ei kuitenkaan näy samalla tavalla ulospäin kuin vaikkapa Monacossa, jossa kaduilla lipuu Ferrareita, Lamborghineja ja muita urheiluautoja toisensa perään.

San Marinossa kaduilla kiitää useammin halpisauto Dacioita kuin Ferrareita. Mutta jos kää­piövaltioiden autokulttuuria vertaillaan, San Marino voi kehuskella sillä, että se on maailman ainoa maa, jossa autoja on enemmän kuin ihmisiä.

Se ei toki vaadi paljon, sillä San Marinon asukasluku on noin 33 000.

Vuonna 2014 San Marinossa oli tilastopalvelu Nationmasterin mukaan 1 263 autoa tuhatta ihmistä kohti. Kakkosena olevassa Monacossa autoja oli 899.

Fakta

San Marino


 Kääpiövaltio Italian sisällä.

 San Marino on 61,2 neliökilometrin pinta-alallaan Euroopan kolmanneksi pienin valtio.

 Valtiossa asuu noin 33 000 ihmistä.

 Virallinen kieli on italia. Maa on hyvin riippuvainen Italiasta, ja esimerkiksi monet maan ravintoloiden työntekijöistä tulevat Ita­liasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Niinistön kannatuskortteja kertyi yhteensä 156 000 – HS:n Marko Junkkari kommentoi lukuja suorassa lähetyksessä juuri nyt

  5. 5

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  6. 6

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  10. 10

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää