Belgradissa voi nukkua Jugoslaviassa ja nautiskella trendiravintoloissa – näillä vinkeillä yhdistät rennon kaupunkiloman ja historian

Serbian pääkaupungista puhutaan uutena Berliininä, mutta sillä on ihan oma luonteensa. Belgrad on oiva viikonloppukohde varsinkin keväisin.

Yöelämä on viriiliä ja ravintolakulttuuri kukoistaa. Urbaani läppärikansa viihtyy minttulimulasien äärellä.

Unohda kuitenkin hokema Belgradista ”uutena Berliininä”. Serbian pääkaupungilla on selkeä oma luonteensa.

Belgrad on kaupunki Balkanin kynnyksellä kahden suuren ­joen, Tonavan ja Savan, yhtymäkohdassa. Slaavikulttuuri näkyy ortodoksikirkkojen sipulikupoleissa, kyrillisinä kirjaimina ja ihmisten mutkattomuutena.

Belgrad on oiva viikonloppukohde erityisesti kevätkuukausina, kun Suomessa toistuvat takatalvet ja Balkanilla lämpötilat nousevat jo yli 20 asteen. Kaupunkia kiertäessä tyydyttyy myös historiannälkä.

Belgrad on ollut usean vallan alla pelkästään kuluneen vuosisadan aikana. Viimeisin muutos tapahtui vuonna 2006, kun Serbia ja Montenegro irtautuivat toisistaan erillisiksi val­tioiksi.

Belgradissa saattaa yhä asua ihmisiä, jotka ovat eläneet muutamassa eri valtiossa aina uudestaan nimetyn kadun varrella – ilman että he ovat muuttaneet kertaakaan elämässään. Belgrad on kuin sipuli, jota kuorimalla raottuvat historian vaiheet.

Näillä HS:n vinkeillä kaupungin historia hahmottuu kerros kerrokselta rennon kaupunkilomailun ohella.

Kalemegdanin puisto on maailman akupunktiopiste

Kalemegdanin linnoitus nousee Tonavan ja Savan risteyskohdassa Belgradin vanhankaupungin kruunuksi. Alue oli yksi Belgradin urbaanin elämän alkupisteistä jo ennen ajanlaskun alkua. Turkkilaisvallan aikana linnoitus oli tärkeä keskus.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Nykyään Kalemegdanin linnoitus ja sen puisto ovat kaupungin henkireikä. Perheet ryhmittyvät kävelyretkille, nuoret parit istuvat sylikkäin. Puistossa on tilaa hengähtää.

Belgradilaisen elokuvantekijän Vanja Kovačevićin mukaan kaupunkilaiset kutsuvat Kalemegdania yhdeksi maailman akupunktiopisteistä.

”Puistossa on aina rentoutunut ja hyvä olo”, Kovačević kertoo akupunktiolegendan syyksi.

Vaikka puisto olisi täynnä ihmisiä, nurmikolta löytyy aina paikka, johon voi levittäytyä rentoutumaan.

Kovačević kokoontuu ystävineen alueelle auringonlaskun aikaan nauttimaan oluesta ja katsomaan jokien yli toiselle puolelle kaupunkia.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Sähköisty Teslasta

Kuuluu kova särinä. Museovieraiden pitelemät valoputket syttyvät. Virta on pamahtanut päälle laitteessa, joka on yksi serbinero Nikola Teslan (1856–1943) lukuisista keksinnöistä. Teslalle omistetussa museossa Belgradissa laitteita saa testata.

Belgrad pitää Teslaa omana suuruutenaan, vaikka keksijäneron tausta on monikulttuurinen ja linkittyy useisiin maihin. Teslan mukaan on nimetty Belgradin kansainvälinen lentokenttä.

Tesla syntyi serbi­perheeseen nykyisen Kroatian alueella. Teslan syntyessä 1856 alue kuului Itävallan keisarikuntaan.

Tesla asui myös muualla keisarikunnassa, Prahassa ja Budapestissa, ennen muuttoaan Amerikkaan. Sinne hän myös jäi. Amerikassa syntyivät merkittävimmät keksinnöt.

”Pesukoneetkin pyörivät Teslan keksinnöllä”, museon opas kertoo. Teslaa pidetäänkin yhtenä lähivuosisatojen merkittävimmistä keksijöistä.

Sähköautonvalmistaja Teslan perustajat nimesivät yhtiönsä keksijän mukaan.

Tesla-museo on pieni, mutta erinomaisen opastuksen ansiosta se on käymisen arvoinen. Keksintöjen lisäksi museo esittelee Teslan lapsuutta ja sitä, minkälaista serbiperheen elämä oli Itävallan keisarikunnan aikana.

Nikola Tesla -museo Belgradissa www.nikolateslamuseum.org  

Nuku Jugoslaviassa

Viisikymmentäluvun myrkynvihreä sohva nököttää nurkassa. Televisio on ruskea ja edustaa samaa aikakautta. Sohvapöydällä lojuu matkaopas Jugoslaviaan, maahan, jota ei enää ole.

Mutta Belgradissa Jugoslaviaan voi vielä päästä – ainakin yhdeksi yöksi. Serbialainen Mario Milakovič on luonut Yugodomin, joka on samaan aikaan majatalo ja kotimuseo.

Hän on kerännyt asunnon täyteen aitoja jugoslavialaisia huonekaluja ja esineitä. Asunnon voi varata majoittumista varten.

Milakovič kutsuu luomustaan yöpymismuseoksi. ”Täällä voit matkustaa aikakoneella Jugoslavian aikaan”, hän sanoo.

Hän kertoo etsineensä aitoja retrohuonekaluja tuttavilta ja myös nettihuutokauppa eBaysta. Mukavuuden takaamiseksi asunnossa on myös uusia huonekaluja, kuten sängyt.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Jugoslavian hajoamissodat 1990-luvulla jättivät verisen muiston. Mutta moni serbialainen ja naapurimaiden asukas muistaa sosialistista Jugoslaviaa lämmöllä – erityisesti aikaa, jolloin vallassa oli Josip Broz Tito.

Jugoslaviassa elettiin ja hengitettiin vapaammin kuin Neuvostoliiton ohjailemissa neuvosto­blokin maissa itäisessä Keski-Euroopassa.


Milakovic kertoo, että yöpymismuseo on tärkeä muisto Jugoslavian ajoilta.

”Näillä vanhoilla esineillä on yhä merkitystä belgradilaisille”, hän sanoo.

Aikamatkalle menneeseen Jugoslaviaan pääsee myös maan historiaa esittelevässä museossa. Siellä sijaitsee Titon hauta.

Jugoslavialainen yöpymismuseo www.yugodom.com Jugoslavian historiaa esittelevä museo www.mij.rs  

Synkkä 1990-luku

1990-luku oli synkkää aikaa Serbiassa ja muualla Balkanilla. Isoa osaa Jugoslavian hajoamissotien veriteoista johdettiin ja tuettiin Belgradista. Vallassa oli autoritaarinen nationalistijohtaja Slobodan Milošević.

Belgradissa voimatekijäksi nousi gangsterikulttuuri, josta on nyt muistoja lähinnä Belgradin hautausmailla.

Kaksikymppisinä tapettujen rikollispomojen hautakivet kertovat sen ajan ihanteista: yhden tapetun gangsterin haudalla on häntä esittävä pronssipatsas. Patsaan viereen on valettu pieni pöytä, jonka päällä on Coca-Cola-pullo ja tupakka-aski.

1990-luvulla syntyi myös musiikkityyli turbofolk, joka yhdistää perinteisiä nationalistisia lauluja popmusiikkiin. Turbofolkin kulta-aika on ohi, mutta musiikkia saattaa yhä löytää Belgradin juottoloista.

Nyt rikollisuus on talttunut, ja Belgrad on nykyään matkailijalle yhtä turvallinen kuin muutkin eurooppalaiset kaupungit. Synkkä 1990-luku näkyy Belgradissa vain pommitusten jälkinä.

Länsiliittouma Nato pommitti Serbiaa 1999, kun Miloševićin lietsoma väkivalta haluttiin lopettaa Kosovossa. Yksi pommitusten kohteista oli Serbian television rakennus, jonka pommitettu osa on jätetty korjaamatta. Se on jätetty muistomerkiksi.

Monelle belgradilaiselle Naton pommitukset olivat katkera pala, sillä iso osa kaupunkilaisista oli itsekin Miloševićia vastaan. Hänen vankka tukialueensa oli Belgradin ulkopuolella, ja opposition mielenosoitukset olivat yleisiä nationalistijohtajan valtakaudella.

Pommitettu televisiotalo muistuttaa nykymatkailijaa myös toisesta yhä ajankohtaisesta asiasta, television ja valtiollisen propagandan suuresta merkityksestä nationalististen voimien nousussa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Uuden ajan Belgrad ja paikallisen ravintolavinkit

Vuonna 2017 Belgrad tuntuu ja näyttää monella tavalla länsieurooppalaiselta kaupungilta. Ilmapiiri on kansainvälinen.

Uusissa kuppiloissa ja ravintoloissa on helpompi bongata ruokalistalta thaimaalaista papaijasalaattia kuin perinteistä serbialaista liharuokaa ćevapčićiä.

Elokuvantekijä Vanja Kovačević vinkkaa kuitenkin kokeilemaan perinteisiä kafanoita eli pubihenkisiä perinnekuppiloita:

Etsi paikka, jossa on ruudulliset pöytäliinat, elämää nähneet miestarjoilijat ja paksu tupakan savu.

Tilaa pöytään tuoppi olutta ja liha-annos. Siinä on kafana-kulttuuri kiteytettynä.

Kovačevićin mukaan henkilökunta on kafanoiden sielu.

”Pidän todella paljon Belgradin kafanoiden vanhan koulukunnan tarjoilijoista, joilla on valkoiset paidat ja mustat housut. Kafanat ovat heidän elämäntyönsä.”

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Kovačevićin kantapaikka on vuosikausia ollut Savajoen rantapaikka Brodić na Savi. Juomat ovat kohtuuhintaisia, paikan erikoisuutena on seesaminsiemenpitsa, ja paikka sijaitsee kirjaimellisesti joen päällä.

Brodić na Savi on suosittu erityisesti kesäisin, mutta Kovačević nauttii paikasta myös talvikuukausina.

”Sisällä on kotoisaa ja lämmintä, ja näkymä jäätyneen Sava­joen ylle mahtava.”

Kovačević sanoo nuorten suosivan enemmän kansainvälisiä ravintoloita kuin perinteistä serbiruokaa.

”Tästä syytä kannustin ruotsalaista aviomiestäni Larsia avaamaan vietnamilaisen ravintolan yhdessä serbialaisten ystäviensä kanssa”, hän toteaa vasta-avatusta Istok-ravintolasta.

Ruotsalaisten ja serbialaisten pyörittämä vietnamilainen ravintola ja muu samantyyppisen kaupunkikulttuurin yleistyminen selittää osaltaan Belgradin maineen uutena Berliininä.

Uutta Belgradia edustaa myös viihtyisä ravintola-majapaikka Smokvica. Se tarjoaa maistuvaa ruokaa ja muutaman tyylikkään ja edullisen hotellihuoneen puutalossa Molerovalla.

Istok-ravintola: www.facebook.com/istokrestoran Brodić na Savi -ravintola: www.facebook.com/BrodicnaSavi Smokvica: www.smokvica.rs Jutun lähteenä on käytetty David A. Norrisin teosta Belgrade. A Cultural History.

Fakta

Helppo liikkua


 Serbian pääkaupunkiin Belgradiin lentää Helsingistä yhdellä vaihdolla Keski-Euroopan kautta. Paikallisella Air Serbialla on useita yhteyksiä Euroopasta.

 Belgradissa on helppo löytää taksi, joka laskuttaa mittarin mukaan. Tarkista, että taksin rekisterinumero loppuu virallisten taksien tunnukseen tx. Lentokentällä taksipiste kertoo hinnan kohteeseen etukäteen. Hinnat ovat selvästi Suomea edullisemmat.

 Belgradissa on hyvä ja toimiva joukkoliikenne. Sarjalippuja saa kioskeista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää