Matka

Algarvesta löytyy lempeitä laineita ja kesyttömiä kuohuja

Auringonpalvoja löytää Algarvesta kauniita kaupunkeja, lempeitä rantoja idästä ja kesyttömiä kuohuja Euroopan lounaiskärjestä.

Lempeät aallot pöllyttävät hiekkaa kilometrien pituisella rannalla Portugalin Algarvessa. Meren rauhoittava rytmi ja autuas lämpö ovat vaivuttaneet nokosille keväisiä auringonpalvojia.

Atlanttiin pulahtaminen viiltää mahanpohjaa. Pikku pyristelyn jälkeen uintilenkki läpikuultavassa vedessä raikastaa. Simpukankuoret kutittavat jalkapohjia, kun palaa vesirajaan Taviran saaren vehnäjauhon hienolle hiekalle.

Merituulien ja vuorovesien muovaama särkkämäinen saari Taviran pikkukaupungin edustalla on yksi Algarven rantaparatiiseista.

Täällä ei joudu makaamaan kylki kyljessä vieraiden kanssa. Suurperhe voi levittää viltin dyynimättäiden suojiin, ja pikku patikoinnin jälkeen myös naturistit pääsevät heille varatulle hiekkakaistaleelle. Veden lämpötila hellii parhaimmillaan 24-asteisena.

Kun portugalilaiset lähtevät aurinkolomalle, tie vie Algarveen. Perheet saapuvat uskollisesti jopa sukupolvesta toiseen aina samalle rannalle ja aina samaan majapaikkaan, jos ei ole omaa huvilaa tai lomaosaketta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Algarvessa on Euroopan kauneimmat rannat, ja olemme niistä valtavan ylpeitä. Miksi siis mennä uimaan ulkomaille”, portolainen Elisabete Diegues ylistää.


Perinteiden Tavira

Iloisenvärisiä kalastusveneitä keinahtelee jokilaiturissa Taviran historiallisessa keskustassa. Auringonpalvojat tuovat vilskettä ja matkailutuloja, mutta kaupunkilaiset pitävät tiukasti myös perinteisistä elinkeinoista kiinni. Pienkalastajat huolehtivat, ettei lähitavernojen ja koko Algarven maine merenherkkujen mekkana horju.

Maurit perustivat Taviran, kun he hallitsivat Al Andalusin valtakuntaa Iberian niemimaalla. He nimittivät sen läntisintä osaa länneksi eli Al Garbiksi. Nimi kelpasi portugalilaisille, jotka valtasivat maansa eteläosat lopullisesti takaisin muslimeilta 1249.

Arabiperintö näkyy hempeissä ja paikka paikoin rappeutuneissa vanhoissa kortteleissa. ”Meillä on 21 kirkkoa. Useat niistä rakennettiin moskeijoiden päälle”, taviralainen Ana Margarida Viegas sanoo.

Korkeat kerrostalot ja hotellikolossit ovat kiellettyjä, sillä kaupunkia reunustaa meren suuntaan Ria Formosan laaja luonnonpuisto. Repaleisten laguuniverkostojen luomat matalikot ylitetään veneillä hiekkarannoille.

Luis Pereira kyydittää katsomaan ikivanhaa algarvelaista tulonlähdettä. Jokisuistoa ruuduttavat suola-altaat. Kesän kuumuudessa vesi haihtuu, ja suolankorjaajat kokoavat kukkamaisia hiutaleita talteen. Ennen se oli elinehto kalan säilymiselle, nyt sormisuola hurmaa eurooppalaisia gourmet-kokkaajia.

Altaissa kahlailee flamingoparvi katkaravuilla herkutellen.

”Suola on ollut tärkeimpiä elinkeinojamme. Sana palkka, salário, kertoo paljon, sillä suola on sal”, Pereira huomauttaa.


Putputtaen paratiisiin

Riehakas musta labradori pyyhältää tervehtimään, kun joukko matkalaisia purkautuu Praia da Ilha de Taviran rannan laiturille. Koira vetää hihansuusta ja helpottaa otteensa vasta, kun sille älyää heittää kepin noudettavaksi.

Koiran iloisuus tarttuu, ja vapaus huumaa, kun äärettömiin jatkuva hohtava hiekka ilmaantuu näkyviin pikkukävelyn jälkeen. Kevytrakenteiset ravintolat ja puunkäkkäröiden varjoon sommiteltu leirintäalue eivät pilaa kauneutta.

Oslo-niminen alus putputtaa takaisin kaupunkiin päivän päätteeksi. Kippari kertoo hankkineensa veneen käytettynä Norjasta. Edestakainen venelippu Taviran suosituimmalle rannalle maksaa alle kaksi euroa.

Tursaan pääkaupunki

Kalastaja Nelson Rodrigues tempaa nyrkissään näytille limaisenkiiltävän otuksen. Tursas on mustekalojen perheestä suurin, ja tämäkin mulkosilmäinen va­lioyksilö painaa vähintään pari kiloa.

”Yön pyyntireissu oli pulska. Saamme saaliista noin tuhat euroa”, Rodrigues myhäilee, kun hän köyttää aluksensa Santa Luzian kylän laituriin.

Santa Luziaa kutsutaan Portugalin tursaspääkaupungiksi. Kylän rantapromenadin eteen alkaa aamukahdeksasta lipua mustekalapyytäjien veneitä.

Osa tursaista päätyy suoraan ravintoloiden pataan kadun toiselle puolelle. Vain mielikuvitus on rajana siinä, miten eri tavoin imukuppien koristamia lonkeroita tarjoillaan näissä mustekalabaareissa. Valkosipulin, korianterin ja kypsyvän nilviäisen tuoksu viekoittelee terassipöytään.

”Meidän perheen herkku on simppeli uunitursas riisin, oliiviöljyn ja etikan kera”, Rodrigues paljastaa.

Kun päivän urakka on ohi, jäyhät kalastajat istahtavat punomaan mertoja ranta-aittojen edustalle.

Ankkurien hautausmaa

Parisataa järeää ankkuria törröttää dyyneistä Praia do Barrilin rannalla. Ankkurit jätettiin hiekkaan puoli vuosisataa sitten, kun tonnikalan pyytäjien 1800-luvulla perustettu yhdyskunta kuihtui saaliiden huvetessa. Kodit ja kalavarastot on nyt kunnostettu sieviksi ravintoloiksi ja kaupoiksi.

Retki tänne on lapsenmielisten unelma. Ensin mannermaalta tasapainoillaan keikkuvaa ponttoonisiltaa. Se johtaa punamustan minijunan laiturille. Veturinkuljettaja Maria Sofia tuuttaa pilliä. Juna lonksuttaa tuuheiden tuppaiden peittämän ja vuorovesien huuhteleman marskimaan poikki.

Linnut pyrähtelevät ilmaan kosteikosta. Tarkkasilmäinen saattaa bongata lammikoista merihevosia. Rauhoitettu ekosysteemi on myös harvinaisen kameleontin koti.


”Lapset ovat ihastuksissaan 1,4 kilometrin juna-ajelusta. Kyytiä arvostavat myös ne, jotka eivät helteessä jaksa kävellä”, Maria Sofia kertoo. Vain tälle Taviran yksitoista kilometriä pitkän saaren rantaosuudelle pääsee jalkaisin polkua pitkin.

Runouden lumoa

Päihdyttävä kukkaistuoksu hulmuaa sisään auton ikkunoista. Appelsiinipuut notkuvat hedelmistä Espanjaa kohti vievän maantien varrella. Algarven vitamiinipommit ovat portugalilaisten mielestä maailman parhaita, ja satoa korjataan kahdesti vuodessa. Appelsiinitarhat viitoittavat matkaa, kun pääväylältä käännytään muhkuraiselle tielle Cacela Velhan kylään. Korkealla vartiopaikalla sijaitseva pieni yhdyskunta linnakkeineen on monille taianomainen vetäytymispaikka.

Kylän näköalatasanteelta voisi kuvitella näkevänsä Pohjois-Afrikkaan saakka.

Täällä haaveili paikkakunnan oma poika, vuonna 958 syntynyt runoilija Ibn Darraj Al-Qastalli.

”Sano Keväälle: Levitä viittasi pilvet ja avaa huntusi yli paikkojen, joissa leikin lapsuudessani”, hän kirjoitti.

Al-Qastalli on innoittanut portugalilaisiakin runoilijoita, paikallinen historiantutkija ja ar­keologi Catarina Oliveira sanoo. Menneisyys herää henkiin heinäkuun puolivälissä Lumouksen yöt -festivaalissa. ”Kaduilla esitetään mauriaikojen musiikkia ja tanssia ja nautitaan arabialaisen keittiön antimia.”

Luonnontilaiset dyynikumpareet levittäytyvät Cacela Velhan juurella. Laskuveden aikaan villille rannalle pääsee kävellen ja muutoin vaikka osteriveneiden kyydillä.

Meren taideteoksia

Meren kumu kiirii Portugalin upeimmassa luolassa Keski-Algarven rannikolla. Algar do Benagilin luolaan pääsee vain vesitse.

Luonnon temppelin katossa hohtaa pyöreä palanen turkoosia taivasta. Valo tulvehtii aukosta pikkuruiselle hiekkarannalle. Luolaan ei saa nousta turistiveneistä, mutta joka kesä tänne ui ja meloo väkeä. Joitakin myös pelastetaan, kun vuoroveden nousu yllättää tai merenkäynti yltyy arvaamatta.Tiago Assunçãon ohjaama moottorivene puikkelehtii holvistosta toiseen tottuneesti.

Aallot ovat veistäneet huokoisiin rantatöyräisiin onkaloita, komeita kaarisiltoja ja muodokkaita patsaita.

Kun kansainväliset julkaisut esittelevät kuvauksellisia lomakohteita, nämä veistokselliset rannat pääsevät usein mukaan. Ihasteltujen joukkoon kuuluu Lagoan kunnan Praia da Marinha. Sen aalloissa seisova tunnus, M-kirjainta muistuttava kallioportti näkyy jo töyräitä kiertävälle kävelypolulle. Alas poukamaan houkuttaa tropiikinturkoosi vesi. Rantaan laskeutuvia varoitetaan, että fossiilien kyllästämistä jyrkänteistä voi putoilla murikoita niskaan.

Auringonlaskun niemi

Euroopan mantereen lounaisin kolkka saa olon tuntumaan pieneltä. Jylhiltä kallioilta on äkkisuora pudotus koboltinsinisiin kuohuihin. Atlantin kiidättämät puhurit pakottavat kävelemään kumarassa.

Kun Portugali viritti löytöretkiä 1400-luvulla, näissä vesissä harjoiteltiin purjehtimista. Cabo São Vicenten niemen nenässä tajuaa, miksi Bartolomeu Diasilla riitti rohkeutta seilata Hyväntoivonniemen ympäri.

Portugalin eteläisin asuinkunta, unelias Sagres vetää nyt lainelautailijoita. Aina löytyy ranta, jossa keli hipoo täydellisyyttä, saksalainen ammattisurffaaja Florian Duhse sanoo. Hän varustautuu tyrskyihin kuin soturi Praia do Tonelin rannalla.

”Surffaajan kirous on miettiä, olisiko seuraavan kulman takana sittenkin parempi aallokko”, hän nauraa. Onneksi luonnonpuistoon kuuluvalla alueella ei ole kesyttömistä rannoista pulaa.

Cabo São Vicenten niemeä komistaa väkivahva majakka, joka on rakennettu linnoituksen sisään. Illansuussa karuille kal­lioille alkaa kokoontua väkeä. Toiset pyöräilevät, jotkut saapuvat puskaparkkiin jätetyistä karavaanareista. Kaikki katsovat merelle. Taivaallinen show on alkamassa.

Kun päivän viimeiset säteet himmenevät, väkijoukko puhkeaa taputuksiin. Aurinko on laskenut Euroopan kaukaisimman reunan taakse.

 

Fakta

Rantakausi jatkuu lokakuulle


 Löyhäksi nyrkkisäännöksi sopii, että mitä lähemmäs Espanjan rajaa Algarvessa kulkee, sitä leppoisampi ja lämpimämpi on meri. Virallinen rantakausi alkaa Algarvessa aikaisintaan toukokuun puolivälissä ja päättyy viimeistään lokakuun puolivälissä. Tänä aikana hengenpelastajat päivystävät uimarannoilla. Uimareita pulikoi meressä usein jo huhtikuussa.

 Portugalin eteläisimpään maakuntaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Algarven pääkaupunkiin Faroon pääse välilaskulla.

Lissabonista etelärannikolle kulkevat myös junat. Auto on kätevä, jos ha­luaa kierrellä syrjäisilläkin rannoilla tai vuoristossa.

 Faron edustalta levittäytyy Ria Formosan luonnonpuisto, joka jatkuu 60 kilometriä itään. Suojeltu ekosysteemi koostuu laguuneista, saarekkeista, hienoista hiekkasärkistä sekä murtovesien huuhtelemista matalikoista.

 Isoimmat turistikeskukset kuten Albufeira ja Praia da Rocha sijaitsevat Keski-Algarvessa. Vilamoura on Euroopan suurimpia luksuslomakohteita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Portugali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  6. 6

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö avaa reitin Helsinki-Vantaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää