Valikko
Matka    |   Kolumni

Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

Lentomatkailu on yksi harvoista tilanteista, joissa yhteiskunnan luokkajako tulee suoraan iholle ja tehdään räikeästi näkyväksi, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.


’Jonakin päivänä.”

Tämän lauseen sanon mahdolliselle matkakumppanilleni aina, kun kävelemme lentokoneen ykkösluokan läpi turistiluokkaan.

Se on tietenkin vitsi, sillä sellaista päivää ei tule. Uunituoreet sämpylät, loputtomat juomatarjoilut ja unet täysimittaisessa sängyssä toki maistuisivat, mutta tuskin raaskisin käyttää rahojani bisnesluokan mannertenväliseen lippuun edes lottovoittajana.

Kymppikerhoon tietysti kuulun. Olen lentänyt kaikissa maanosissa yli 60:n eri lentoyhtiön aluksilla. Mutta vain kerran olen päässyt liike- ja luksusmatkustavaisten eliittiosastolle, ja silloinkin minut upgreidattiin makuupaikalle säälistä ja ruinauksen tuloksena: takapuolessani oli viidakosta saatu, kananmunan kokoinen paise.

Vähäinen kokemukseni ykkösluokasta: firman piikkiin paljon matkustavaa väkeä, joille tärkeintä on bisneslipun joustava aikataulu. Mahdollisuus lepoon ja lyhyempiin vessajonoihin vähentävät työstressiä – lopulta aika yhdentekevää useimmille meistä tavallisista lentomatkustajista.

Paitsi ettei ole. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan ykkösluokka nimenomaan ei ole yhdentekevä.

Toronton yliopiston tutkijat kävivät läpi yli 1 500 lentoa ja tekivät mielenkiintoisen havainnon: jos lennolle käveltiin ykkösluokan läpi, oli koneessa lähes 12-kertainen todennäköisyys matkustajien häiriötapauksiin eli ilmaraivoon verrattuna sellaisiin lentoihin, joissa ykkösluokkaa ei ollut.

Ykkösluokka lietsoi vihaa jopa enemmän kuin lennon merkittävä viivästys. Pelkkä paremman osaston olemassaolo korreloi raivaritapauksiin yhtä suuressa määrin kuin yhdeksän ja puolen tunnin myöhästyminen.

Tutkijat päättelivät, että joissain matkustajissa vihaa kiihottivat etenkin osastojen väliset verhot sekä toistuvat kuulutukset, joissa ykkösluokan erivapauksia korostettiin ja esimerkiksi kiellettiin turistiluokan matkustajia käyttämästä bisnesluokan vessoja.

Se ei yllätä, että suuttujista suurin osa oli miehiä ja että alkoholilla oli usein osuutta asiaan.

Mutta muuten tulos jäi mietityttämään: jopa merkityksettömän tuntuinen epäoikeudenmukaisuuden kokemus voi otollisissa olosuhteissa mullistaa muuten rationaalisen ihmisen käyttäytymistä.

Lentomatkailu on yksi harvoista tilanteista, joissa yhteiskunnan luokkajako tulee suoraan iholle ja tehdään räikeästi näkyväksi. Bisnesluokka on vain bisnesluokka, mutta isompien asioiden symboli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Riku Rantalan kolumnit

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  9. 9

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää