Valikko
Matka

Salakuuntelua, varieteeta, valuuttakauppaa, tuhat työntekijää – Viru-hotelli edusti luksusta Neuvosto-Virossa

Viru-hotellista rakennettiin Tallinnan maamerkki, jossa turvallisuuskomitea KGB vakoili vieraita. Nyt 45 vuotta täyttänyt hotelli avasi yksitoista Suomi 100 -teemahuonetta.

Tavastia-klubin takahuoneen värikäs seinä, Fingerpori laukomassa totuuksia elämästä, kiekkoleijonat tunkemassa kiekkoa väkisin maaliin, Suomen presidentit, designklassikot ja uhkea Tom of Finland.

Suomalaisten suosima Tallinnan Viru-hotelli päätti juhlistaa satavuo­tiasta Suomea luomalla yksitoista teemahuonetta, joiden sisustus viittaa Suomeen. Suuret valokuvajäljennökset peittävät huoneiden seiniä, pöydillä on suomalaisia pikkuesineitä ja Suomesta kertovia kirjoja.

”Halusimme tuoda esiin oman näkökulmamme Suomeen”, hotellin markkinointipäällikkö Evelin Org sanoo.

Ennen tätä Viro on kulkenut pitkän matkan suljetusta yhteiskunnasta matkailumaaksi, joka on esimerkiksi suomalaisten ykkössuosikki.Viru-hotelli täytti toukokuun alussa 45 vuotta. Hotellin rakensivat suomalaisyhtiöt Repo Oy ja Haka. Avajaisia vietettiin kesäkuussa 1972.

Hotellin värikäs historia liittyy kiinteästi koko Viron historiaan. Pilvenpiirtäjä Viru kohosi Tallinnan maamerkiksi ja ylpeyden aiheeksi koko silloisessa Neuvostoliitossa, jonka osa Viro oli.

Hohdokas työpaikka

Hotellissa työskenteli 1970-luvun alussa yli tuhat työntekijää. Hakijoita hotellin avoimiin työpaikkoihin oli jopa neljätuhatta.


Yksi alusta saakka Viru-hotellissa työskennelleistä on insinööri Enn Palmets, 70, joka työskenteli hotellissa kaikkiaan 44 vuotta.

Puhelinlinjoista vastannut Palmets on nähnyt hotellin kaikki vaiheet.

”Työskentely Viru-hotellissa oli hohdokasta, koska missään muualla Virossa ei ollut 1970-luvun alussa yhtä laadukasta taloa. Hotelli maksoi keskimääräistä parempaa palkkaa, ja talon teknologia oli samaa tasoa kuin länsimaissa”, Palmets kertoo.


Viru-hotellista sai sellaisia tavaroita, joita ei kaupoissa myyty. Hotellilla oli oma valuutta ja oikeus tilata tuotteita ulkomailta. Niinpä sinne saatiin esimerkiksi banaaneita ja appelsiineja. Monet koululaiset näkivät näitä hedelmiä vain valokuvissa.

”Virun valuutta ei ollut rahaa vaan tavaroita. Hotellin konditoriassa leivottiin herkullisia kakkuja. Kakku voitiin vaihtaa kirjaan tai auton varaosaan. Hotellissa toimi myös oma varietee, jonka liput olivat vaihtotaloudessa käypää valuuttaa.”

Hotelli oli kuin pienoisyhteiskunta, jossa työskenteli kymmenien eri ammattien edustajia. Sinne palkattiin asiakaspalvelijoita, siivoojia, kerrospalvelijoita, ovimiehiä, passin tarkastajia, lääkäreitä, suutareita ja ompelijoita.

Virussa oli neljä keittiötä, puhelinkeskus, pieni palokunta, pesula ja isot varastotilat. Niitä tarvittiin, koska tavaraa hankittiin aina kun sitä sai.

”Kerrospalvelijoiden paikoista oli kova kilpailu, koska vieraat jättivät huoneisiin tippejä ja joskus pieniä lahjoja, kuten sukkahousuja.”

Asiakaspalvelu ei ollut kerrospalvelijoiden tehtävä. He kirjasivat ylös hotellivieraiden liikkumisen. Kun vieraat lähtivät hotellista, kerrospalvelijat kävivät tarkastamassa, ettei huoneesta ollut varastettu yhtään pyyheliinaa tai tuhkakuppia.


Hotellissa oli kaikkialla valvovia silmiä. Työntekijät ja virolaiset tiesivät, että Neuvostoliiton valtion turvallisuuskomitea KGB majaili talossa ja tarkkaili hotellin vieraita. Asiasta ei kuitenkaan saanut puhua.

Enn Palmets huomasi, että KGB tarkkaili myös häntä.

”Kun tulin asentamaan puhelinlinjoja 1972, puhelinkeskuksessa työskenteli myös toinen ihminen samassa työssä. Vuoden kuluttua hän lopetti puhelinkeskuksessa ja kertoi palaavansa vanhaan tehtäväänsä KGB:ssä. Hänen tehtävänään oli tutkia luotettavuuteni.”

Palmetsin taustoista kyseltiin hänen tuttaviltaan ja sukulaisiltaan. Insinöörinä hän huomasi, että hänen puhelintaan kuunneltiin. Pelkkä kaksimielisen vitsin kertominen oli rike, joka mustamaalasi työntekijän mainetta.

”Kun itsenäisyys palautettiin 1991, virolaisilta kului vuosia ennen kuin ihmiset oppivat luottamaan toisiinsa. Varovaisuus juurtui Neuvosto-Virossa syvälle ihmisten mieliin. Kuka tahansa saattoi olla ilmiantaja.”

Kuunteluhuone

Palmets pääsi vahingossa selville Viru-hotellin 23. kerroksessa sijaitsevasta kuunteluhuoneesta. Huone oli rakennettu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen aikana 1975. Se toimi radiohuoneena, jonka kautta viestit Moskovan ja Helsingin välillä kulkivat.

Palmets komennettiin 1970-luvun lopussa vaihtamaan huoneen puhelin. Hän kuvitteli, että huone oli tyhjä ja avasi sen koputtamatta. Huoneessa istui kolme miestä kuulokkeet korvillaan. Palmets joutui kääntymään äkkiä, kun hänet ohjattiin pistoolilla osoittaen ulos.


Noin kah­deksas­sakym­menessä hotelli­huoneessa oli kuun­telu­laitteet. Mikrofoneja asennettiin toimimattomiin pistorasioihin, joita oli kahden huoneen seinissä samalla kohtaa.

Myös ravintoloita ja saunoja kuunneltiin. Mikrofoni kätkettiin paksupohjaisen lautasen sisälle tai tuhkakuppiin. Vastaanotin roikkui katossa ja sieltä johti kaapeli kuunteluhuoneeseen.

KGB-museo

KGB poistui Viru-hotellista huhtikuussa vuonna 1991. Hotellissa virisi ajatus tallentaa museon historiaa, mutta alkuvuosina aihe oli niin kipeä, että vasta vuonna 2011 oltiin valmiita perustamaan KGB-museo.

Sen paikaksi valittiin radiohuone 23. kerroksessa ja sen vieressä oleva pieni huone, joka palveli 1970-luvulla hissimestareiden lepotilana. Nyt museon opastetuilla kierroksilla kerrotaan matkailijoille Viru-hotellin historiasta.

Museon perustajan Peep Ehasalun mukaan eniten kuunneltiin ulkovirolaisia ja oppaita.

”Ulkovirolaisia pidettiin vaarallisina, koska he eivät nielleet neuvostopropagandaa ja saattoivat tuoda huonoja vaikutteita Virossa asuneille sukulaisilleen. Opas ei saanut töitä, ellei hän suostunut raportoimaan matkailijoista valtion matkatoimisto Inturistille”, Ehasalu kertoo.

Tallinnan ulkopuolelle ei saanut matkustaa ilman erityislupaa. Jos lupa sukulaisvierailuun annettiin, vierailu tehtiin henkilöautolla, jonka kuljettaja teki raportin matkasta.

Pelon ilmapiiri

Museokierroksilla kysytään usein syytä siihen, miksi ihmisiä valvottiin. Ehasalun mukaan siihen on vaikea vastata yksiselitteisesti.

”Elimme vainoharhaisessa yhteiskunnassa. Sellainen yhteiskunta näkee vihollisia kaikkialla. KGB loi pelon ilmapiiriä. Huhujen levittäminen palveli KGB:tä, koska huhujen avulla pelko lisääntyi. Virossa sanotaan, että pelolla on isot silmät.”

KGB:n toiminta sai joskus koomisia piirteitä. Asukkaat valittivat huoneessaan, että vessapaperi oli loppunut. Parin minuutin kuluttua oveen koputettiin ja kerrospalvelija toi vessapaperia ilman, että asukkaat olivat ehtineet valittaa vessapaperin puutteesta minnekään.

Myös työntekijät tekivät jäynää KGB:n kuuntelijoille. Tarjoilijan tehtävä oli kuljettaa asiakkaan lautanen ravintolasta keit­tiöön ja antaa se KGB:n virkailijalle. Lautanen putosi monta kertaa lattialla kuin vahingossa. Kuuntelija sai kolinaa ja pauketta korviinsa.

Ehasalu on kuullut myös tarinan, jonka mukaan yksi mikrofonilla varustettu lautanen joutui vahingossa tiskikoneeseen. KGB:lla oli työtä seuloa puhtaat lautaset ja etsiä se lautanen, johon mikrofoni oli kätketty.

KGB-museo näyttää siltä kuin sieltä olisi lähdetty kiireellä. Rutattuja papereita lojuu lattialla, tuhkakuppi pursuaa tumppeja, pöydällä on papereita ja puhelimia.

Tosiasiassa KGB tyhjensi kuunteluhuoneen ja kolmannessa kerroksessa sijainneen toisen vakoiluhuoneen yhdessä yössä huhtikuussa 1991. Museoon jäi vain muuntaja, radiokeskus ja muutamia esineitä.

Museoon on saatu tavaroita Virun omista varastoista. Tallinnalaiset ovat myös palauttaneet niitä. Entiset työntekijät olivat ostaneet hotellin tavaroita halvalla.


Yksi kau­punki­lainen lah­joitti muun­ muassa pie­nen matkatelevision, joka oli 1970-luvulla Viru-hotellissa.

Nykyään Viru toimii kuin mikä tahansa länsimainen hotelli. Siellä on 277 työntekijää.

Hotellissa, sen ravintoloissa ja museossa käy puoli miljoonaa vierasta joka vuosi. Heistä reilusti yli puolet on suomalaisia. Virusta tuli osa Sokos-hotelliketjua vuonna 2003.

Fakta

Viru-hotellin Suomi-huoneet


 Kiekkoleijonat. Huippupelaajista kaksi on virolaisia: Siim Liivik ja Leo Komarov.

 Tutkimusmatkailija. Huone esittelee kirjailija ja estofiili Tapio Mäkeläisen.

 Pidä hattu päässä. Suomalaista hattusuunnittelua.

 Kuuluisat arkkitehdit. Eliel Saarinen visioi Tallinnaa.

 100 000 järven maa. Valokuvia Suomen luonnosta.

 Suomen suurlähetystö. Huone symbolisoi maiden välisiä poliittisia siteitä.

 Suomalaiset designklassikot. Sata suomalaista ikonista designesinettä.

 Näin sen Maikkarissa. MTV3 oli virolaisten ikkuna länteen.

 Popin lähettiläät. Neljä Ruusua ja Miljoonasade ovat laulaneet Virosta.

 Fingerpori. Suomalaisten lisäksi sarjakuvaa rakastavat virolaiset.

 Tom of Finland. Taiteilija, jonka nimessä on Suomi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Viro
 • Tallinna
 • Neuvostoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  9. Tunti sitten
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää