Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martsarin starat palasivat röökille

Martinlaakson ensimmäiset nuoret ovat taas ostarilla: tuli kutsu tupakalle. Ringissä muistuvat mieleen rottapoliisi ja snägärireissut.

Mesta
 
Röökitauko veti jengin Martsarin ostarille
Röökitauko veti jengin Martsarin ostarille
Martinlaakson vanhalla ostarilla pyöri 1970-80-luvuilla satapäin nuorisoa. Keväällä 2014 porukka oli taas koolla ja vanhat biisit raikuivat. Toimittaja: Katja Kuokkanen, kuvaus & editointi: Rio Gandara.

Jengi notkuu Martsarin vanhalla ostarilla. Ilonkiljahdukset leikkaavat lämmintä iltapäivän ilmaa: "Moi, moi! Sä oot se, hei, sähän oot se. Sä olit meidän luokallakin vähän aikaa."

Tässä on Vantaan Martinlaakson ensimmäinen nuoriso – alkuperäiset notkujat 1970–80-luvulta. Nyt jo nuhjaantunut Martinkeskus oli Pohjoismaiden suurin ja hienoin ostoskeskus. Oli liukuportaat ja kaikki.

Kohtaaminen on virinnyt kutsusta tupakalle. Sami "Sande" Parkkonen perusti jengille Facebook-ryhmän ja ilmoitti olevansa tiettynä hetkenä röökillä ostarilla. Nyt on kolmas tapaaminen, ja väkeä on tullut kymmenittäin.

Lempinimestä viimeistään muistaa, kuka on kukin.

Rio Gandara / HS
Nykyisin 40–50-vuotiaat Vantaan Martsarin ostarin entiset nuoret poseeraavat vuoden 1967 Plymouth Belvederen ympärillä. Auto on Laajavuoren koulun entisen talkkarin pojan Anssi Nousiaisen. Etualalla vasemmalta oikealle Sami Parkkonen, Kari Johansson, Anne Pion, Arja Nieminen, Jukka Lehti ja Anssi Nousiainen.
Nykyisin 40–50-vuotiaat Vantaan Martsarin ostarin entiset nuoret poseeraavat vuoden 1967 Plymouth Belvederen ympärillä. Auto on Laajavuoren koulun entisen talkkarin pojan Anssi Nousiaisen. Etualalla vasemmalta oikealle Sami Parkkonen, Kari Johansson, Anne Pion, Arja Nieminen, Jukka Lehti ja Anssi Nousiainen.

Huikeinta on, että illalla vetää ostarin baarissa keikan vanha Crossroader-bändi. Siinä ovat soittaneet ihan kaikki.

Crossroaderin ja samalla koko entisen rokkiskenen sydän on Kari "Kartsa" Johansson.

Artikkeliin liittyvät

Tänä iltanakin mukana oleva Kartsa oli myös Juha Lehden esikuva. Lehdestä tuli Martsarin vuosien jälkeen Sir Elwoodin hiljaisten värien keulakuva.

"Päivällä koulun käytävällä saatettiin sopia, että nyt bändi hajoaa. Illalla oli jo uusi koossa: valtaosin samat jätkät mutta nimi oli eri", nauraa Lehti.

Lehti ei päässyt ostarille tapaamiseen, koska oli keikalla Naantalissa, mutta hän muistelee lämpimästi "sekä niitä herroja että maisemia ja kaltseja".

Martsarin kaltsit eli kalliot ovat mukana Lehden laulussa Tuulen poika.

Martinlaakson koulun bileissä soitti tietenkin aina oma bändi.

Johansson osoittaa nyt ostarin yläkertaa ja huomauttaa, että kulmahuoneessa oli Crossroaderin treenikämppä kesällä 1976.

"Iltapäivisin oli todella kuuma. Ei voitu pitää ikkunoita auki, koska joku rottapoliisi tuli sanomaan, että ikkuna kiinni, ei tällaista meteliä saa kuulua ulos."

Kaikenlaista metakkaa Martsarin teinit todella saivat aikaan.

Nytkin tapaamisessa enimmäkseen 40–50-vuotiaat ostarilaiset seisoskelevat ryhmissä parkkipaikalla, ja moni siemaisee välillä tölkistä, mutta kujeet kalpenevat entisajoille.

"Vappuina 1976–77 kaltsit olivat täynnä nuorisoa, satapäin", Parkkonen kuvaa.

Timo Porkan kotialbumi
Crossroader-bändi harjoitteli Martinlaakson koululla noin vuonna 1977. Vasemmalla Jari Parviainen, takana Paavo Hako, oikealla Kari Johansson ja keskellä Timo Porkka.
Crossroader-bändi harjoitteli Martinlaakson koululla noin vuonna 1977. Vasemmalla Jari Parviainen, takana Paavo Hako, oikealla Kari Johansson ja keskellä Timo Porkka.

Usein meno kävi levottomaksi, Juha Lehti muistelee.

"Jengiytyminen oli kovaa. Heti jos joku oli ulkopuolelta vaikka vain Myyrmäestä tai Tikkurilasta, tietyt tyypit hakivat yhteenottoa. Lähiöt olivat nuoria ja vähän juurettomia."

Vanhempia huijattiin, jotta saatiin pyöriä ulkona koko yö.

Oltiin muka kavereiden luona ja haettiin aamuyöstä eväitä nakkikioskilta. "Snägäri" oli parkkipaikan nurkassa, jossa nyt nököttää pelkkä sähkökaappi.

Koulun kentällä eli kentsussa pelattiin joskus jalkapalloa koko yö. Kaljakassit tönöttivät kentänlaidalla rivissä. "Kerran keravalaisten oli määrä tulla kostoretkelle ja yläparkkis oli täynnä isoja poikia. Oli prätkäkypärät ja pesismailat valmiina. Alaparkkis oli katsomo meille nuoremmille", Parkkonen kuvaa.

Eivät keravalaiset tulleet, eivätkä Itiksen tai Kallion jengitkään Helsingistä, vaikka niiden mahdollisesta tulosta aina kohistiin.

"Meille muusikoille taas oli tosi kova juttu, jos pääsi keikalle Martinlaakson ulkopuolelle edes pari kertaa. Keikkailimme koulun alakerrassa ja nuorisotalolla", Juha Lehti miettii.

Yksi nostalgiaillan tähdistä on Anne Pion. Aikanaan musiikki oli "kundien juttu", eivätkä tytöt juuri olleet bänditouhuissa.

Jälleennäkemisen kunniaksi soittavassa Crossroaderissa Pion on tiiviisti mukana.

"Vedetään rockia, soulia ja rhythm'n'bluesia 1970–80-luvuilta. Unchain My Heart, Higher Ground, Disco Inferno ja House of Rocking", Pion kertaa.

Ostarin sisältä Bar Onesta alkaa rytistä Mustang Sally. Moni entinen nuori tilaa tiskiltä tuopin ja alkaa heilua soundcheckin tahdissa.

Nyt on ihan viimeiset hetket elää uudelleen nuoruusaikoja, sillä Martinkeskusta odottaa tällä tietoa purkaminen lähivuosina.

Katja Kuokkanen HS, teksti
Rio Gandara HS, kuva
Martinlaakso

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat