Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"En ymmärrä, mistä ihmiset löytävät motivaatiota tulla hakemaan munia"

Maajussin munataksi villitsee kaupunkilaiset – asiakkaita jo yli kaksituhatta

Mesta
 
Munataksi järjestää espoolaiset jonoon
Munataksi järjestää espoolaiset jonoon
Kun somerolainen Mikko Välttilä neljän viikon välein kaartaa muna-autoineen pääkaupunkiseudulle, asettuvat ostajat sovitussa paikassa nätisti jonoon. Ulkoilevan kanan muna ja suora kontakti viljelijään vetoavat moniin kuluttajiin. Toimittaja: Roosa Murto / Kaisa Hakkarainen. Kuvaus: Esa Syväkuru. Editointi: Terhi Liimu HS.
Ulkokanan päivä

Muna tulee aamulla

5.00

Herätys. Valtaosa kanoista munii heti aamulla. Vaahteramäen tilalla on 8 500 kanaa ja päivittäin tulee yhtä monta munaa.

9.00

Ulko-ovet aukeavat, ja kukin kana viettää päivänsä, miten lystää.

"Osa on mieluiten sisällä, osa terassilla tai tarhassa. Ja sitten on porukka, joka tahtoo aina kaivautua aidan ali talon pihalle", isäntä Mikko Välttilä kertoo. Lattia- ja virikekanaloissa kanat ovat sisällä keinovalossa. Luomukanaloissa on ikkunoita ja kanat voivat ulkoilla kesäisin.

21.00

Kanalan valot sammuvat. Kanat viihtyvät ilta-auringossa ja kiipeävät yöpuulle viimeistään auringonlaskun aikaan.

Näky on kuin rikossarjasta.

Hetki sitten parkkipaikka Espoon keskuksessa oli aivan tyhjä, mutta nyt autot ovat saartaneet pakettiauton joka suunnasta. Ihmisiä saapuu paikalle juoksujalkaa.

Kyse ei ole kuitenkaan rikoksista tai rikkauksista vaan kananmunista.

Kymmenet ihmiset käyttävät perjantai-iltapäiväänsä siihen, että ostavat somerolaiselta maajussilta kananmunia.

He tuntevat pakettiauton nimellä Muna Eggs Press eli munataksi. Asiakkaat tilaavat munat etukäteen netistä ja hakevat ne auton reitiltä sovittuna aikana. Munataksi kiertää jokaisen reittinsä neljän viikon välein, ja perjantaina oli menossa pääkaupunkiseudun kierros.

Heinäkuussa toimintansa aloittaneella munataksilla on ollut yli 2 000 asiakasta. Se hämmästyttää maatilan ja taksin omistajaa Mikko Välttilää.

"En ymmärrä, mistä ihmiset löytävät motivaatiota tulla hakemaan munia. Etenkin, kun niitä tuo tällainen somerolainen karvapää, joka juttelee tyhmiä", Välttilä sanoo.

Esa Syväkuru HS
Säntillinen jono täyttää Espoon keskuksessa sijaitsevan parkkipaikan, kun paikalle kaartaa munataksi. Asiakkaat hankkivat kerralla neljän viikon munat.
Säntillinen jono täyttää Espoon keskuksessa sijaitsevan parkkipaikan, kun paikalle kaartaa munataksi. Asiakkaat hankkivat kerralla neljän viikon munat.

Esa Syväkuru HS
Kun maatilanpitäjä Mikko Välttilä ilmoitti kerran tulevansa myöhässä, asiakkaat vastasivat: "Ei se mitään, täällä me munahaukat odotellaan."
Kun maatilanpitäjä Mikko Välttilä ilmoitti kerran tulevansa myöhässä, asiakkaat vastasivat: "Ei se mitään, täällä me munahaukat odotellaan."

Asiakkaat soittelevat jatkuvasti ja mitä ihmeellisimmistä asioista. Ensin joku kilauttaa kysyäkseen, missä yksi reitin myyntipaikoista sijaitsee, vaikka osoite löytyy netistä. Heti perään soittaa seuraava.

"Ei, munat eivät ole luomua. Joo, meillä on kukko nimeltä Eemeli", Välttilä turinoi kiireestään huolimatta.

Puheluihin ja Facebook-viesteihin vastaamiseen kuluu pari tuntia päivittäin. Asiakkaita mietityttävät niin kanojen syömä ruoka kuin munien vaahtoaminenkin.

Kirkkonummen Veikkolan-pysäkillä tihuuttaa vettä, mutta kukaan ei valita. Ihmiset halaavat tuttuja ja jonottavat sovussa.

Esa Syväkuru HS
Eero Teräs syö kymmenkunta kananmunaa päivässä.
Eero Teräs syö kymmenkunta kananmunaa päivässä.

Eero Teräs kävelee munat saatuaan syrjemmälle ja alkaa siirtää niitä mukanaan tuomiinsa kannellisiin kennoihin.

300 kananmunaa sujahtaa reppuun ja kahteen satulalaukkuun. Teräs kuljettaa polkupyörällä kotiin 20 kiloa munia.

"Kanojen terveys kiinnostaa minua, koska se vaikuttaa omaan terveyteeni", 8–12 munaa päivässä syövä Teräs perustelee. Hän vaihtoi luomumunat ulkokanan muniin halvemman hinnan takia.

Kolmenkymmenen munan kenno maksaa kuusi euroa. Marketista munat saisi puolet halvemmalla, mutta yhä useampi on valmis maksamaan.

"Tämä on vain niin hauskaa! Ihan eri juttu kuin marketissa käyminen", perustelee kirkkonummelainen Minna Hallikainen.

Hän pitää munista ennen kaikkea niiden maun takia.

Esa Syväkuru HS
Munataksi on markettia hauskempi, sanoo Minna Hallikainen.
Munataksi on markettia hauskempi, sanoo Minna Hallikainen.

Hallikaisella on selkeä mielikuva Vaahteramäen tilasta, josta munat tulevat: "Siellä on iloisia, vapaita lintuja, joita hoidetaan ja syötetään."

Mielikuva on lähellä totuutta, sillä ulkokanalassa linnut voivat ulkoilla vapaasti ympäri vuoden. Se on tuotantoeläimistä kuvattujen kohuvideoiden jälkeen monelle tärkeää.

Espoossa Saana Laitinen on matkustanut bussilla yhteen suuntaan puoli tuntia, jotta saisi kennon munia.

Se tuntuu hänestä kohtuulliselta. "On viehättävää, että on yhteys syömäänsä ruokaan, että ruoalla on kasvot. Se on kuin paluu juurille ja luontoon", hän miettii.

Asiakkaita on kaikenlaisia, mutta villapaitaan ja farkkuhaalariin pukeutunut maatilanpitäjä ja hänen taksinsa tuntuvat vetoavan ennen kaikkea kaupunkilaisiin.

"Ennen minua on katsottu kieroon, että hitsi mikä peltopelle. Nyt se on osa juttua", Välttilä sanoo.

Roosa Murto HS, teksti
Esa Syväkuru HS, kuvat
Kirkkonummi/Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat