Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso, pieni Leffakauppa

Mesta
 
Tuukka Saari
Juhani Niiranen HS
Erkki Myllyniemi pitää Pientä Leffakauppaa Euroopan parhaana.
Erkki Myllyniemi pitää Pientä Leffakauppaa Euroopan parhaana. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsinkiläinen elokuvien erikoisliike, Pieni Leffakauppa on pitänyt paikallista elokuvakulttuuria yllä vuodesta 1997.

"Euroopan paras", vastaa asiakas Erkki Myllyniemi, kun kysyn häneltä, miksi hän ostaa elokuvat juuri Pienestä Leffakaupasta?

Vaasankadulta kauppaan sisälle astuessa voi heti nähdä täydet hyllyt ja kassan ympärille korkeiksi kasoiksi ladotut dvd-kotelot. On helppo uskoa, että kaupassa on tarjolla 20 000 nimikkeen valikoima, yksi Euroopan suurimmista.

Pienen Leffakaupan omistaja ja perustaja Tomi Hautakangas kertoo kaupan tarjonnan keskittyneen alusta saakka erityisesti arthouse- ja kulttielokuviin, mikä on luonut kaupalle suuren asiakaskannan elokuvakeräilijöistä. Tarjolla on toki mittava määrä elokuvia joka makuun, jotta jokainen löytäisi etsimänsä. Valikoima ulottuu vanhoista, harvinaisista kulttielokuvista aina maailmankuulujen näyttelijöiden tähdittämään Hollywood-toimintaan.

Pieni Leffakauppa hyödyntää myynnissä sosiaalisen median suomia mahdollisuuksia kommunikoida helposti asiakkaiden kanssa.

Hautakangas kertoo Pienen Leffakaupan hyödyntävän Facebookia. Asiakkaat voivat jättää tilauspyynnön haluamastaan nimikkeestä Pienen Leffakaupan seinälle tai vaihtoehtoisesti suoraan myyjälle paikan päällä.

Asioimassa oleva Erkki Myllyniemi onkin juuri noutamassa vanhaa klassikkoleffaa, josta on jättänyt tilauksen, ja jota on hartaasti etsinyt tuloksetta.

Viime aikoina on keskusteltu runsaasti nettipalveluiden kuten valtavan suositun Netflixin kielteisestä vaikutuksesta elokuvien myyntiin.

Omistaja Hautakangas toteaa itsekin käyttävänsä internetin tarjontaa.

Nettitarjonta ei kuitenkaan hänen mukaansa ole vaikuttanut Pienen Leffakaupan tilanteeseen ainakaan tähän mennessä.

Vaikutus on ollut oikeastaan päinvastainen. Ostaa, myy ja vaihtaa -periaatteella toimivaan liikkeeseen on viime aikoina tarjottu selvästi enemmän vanhoja kokoelmia ja yksittäisiä nimikkeitä. Niistä on tullut omistajilleen tarpeettomia nettipalveluiden takia. Nimikkeet menevät kaupaksi heille, jotka eivät katso elokuvia netistä.

Myös tällaiset ihmiset ovat tärkeä osa Pienen Leffakaupan asiakaskuntaa.

Vakioasiakkaat, harvinaiset elokuvat sekä käytettyjen elokuvien ostaminen siis pitää paikallisen elokuvien erikoisliikkeen ja perinteisen elokuvamyynnin mukana bisneksessä. Ainakin toistaiseksi.

"Pieni Leffakauppa on suuri lahja elokuvakulttuurille", tokaisee Erkki Myllyniemi.

 

Kirjoittaja on Havukosken koulun 9. luokan oppilas. Hän on kahden viikon ajan tutustumassa työelämään Helsingin Sanomissa.

Tuukka Saari HS
Kallio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat