Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loisteputki on tunneleiden työmyyrän aurinko

Helsingin keskustan tunneliparturi ei päivänvaloa näe

Mesta
 
Mika Ranta HS
Itäkeskuksessa asuva Shaho Ibrahim Mohammad leikkaa toimittaja Joonas Laitisen hiuksia Helsingin äärimmäisessä ytimessä, Mannerheimintien alla.
Itäkeskuksessa asuva Shaho Ibrahim Mohammad leikkaa toimittaja Joonas Laitisen hiuksia Helsingin äärimmäisessä ytimessä, Mannerheimintien alla. Kuva: Mika Ranta HS
Mesta käy paikoissa ja tapaa kaupunkilaisia. Ehdota kohdetta: hs.kaupunki@hs.fi

Ääni on kiivastahtinen, mutta silti puuduttava. Naps-naps-naps. Napsutusta säestävät hiustenkuivaajan puhallus, partakoneen surina ja arabiankielisen musiikkitelevision tanssihitit.

Kaikki tämä on alati läsnä syvällä Mannerheimin tien alla, jossain Forumin ja Kaivopihan välillä sijaitsevassa parturissa. Yksi on kuitenkin jatkuvasti poissa: päivänvalo.

"Kun tulen töihin, ulkona on pimeää, ja kun lähden kotiin, niin on pimeää", nauraa Jaff-nimistä parturi-kampaamoa pitävä Shaho Ibrahim Mohammad.

Mohammad on yksi sadoista tai tuhansista helsinkiläisistä, jotka työskentelevät loisteputkien valossa autuaan tietämättöminä siitä, mitä ulkona tapahtuu.

Harmittaako se, ettet näe päivänvaloa?

"En ajattele sitä noin, ilma on ilmaa", Mohammad vastaa.

"Sitä paitsi Suomessa on muutenkin talvella melkein koko ajan pimeää."

Niinhän se on. Yrittäjän näkökulmasta luonnonvalon puute on sivuseikka, sillä Helsingin keskustan tunneleissa kulkee päivittäin valtaisa määrä rahaa mahdollisesti tuovia ihmisiä.

"Parempaa paikkaa ei voisi olla, tästä kulkee valtavasti ihmisiä ohi päivässä. Jos yliopisto olisi lähempänä, niin meillä olisi vielä enemmän tiedostavaa asiakaskuntaa", sanoo parturin lähistöllä "terveellistä pikaruokaa" myyvän Yacsan Juha Poutiainen.

Yacsa on tuore yritys, sillä se avasi vasta joulukuussa. Poutiainen ei usko mielensä muuttuvan tunnelissa aurinkoisena hellepäivänäkään.

"Ehkä harmittaisi enemmän, jos näkisi, että ulkona on hyvä ilma", Poutiainen sanoo.

Hän ymmärtää kuitenkin myös päivänvalon tarpeen.

"Siihen on selvä syy, miksi esimerkiksi laivojen miehistön hytit on sijoitettu niin, että heillä on omat ikkunansa."

Ulkomaailman säätila ei suoraan näy tunneleihin, mutta niissä kävelevistä ihmisistä sen huomaa.

"Ihmisistä näkee, millainen ilma ulkona on. He ovat heti paremmalla tuulella, jos ulkona paistaa aurinko", sanoo Yacsassa työskentelevä Sonja Marttinen.

Joonas Laitinen HS
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat