Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukkakansa harppoo kevääseen jo nyt

Kukkatalo Maritan viherpeukalot ovat julistaneet kevään alkaneeksi

Mesta
 
Sirpa Räihä HS
Kukkatalo Maritan myymäläpäällikkö Sirkka Jokela kertoo, että kukkasesonki on alkanut noin kuukauden etuajassa.
Kukkatalo Maritan myymäläpäällikkö Sirkka Jokela kertoo, että kukkasesonki on alkanut noin kuukauden etuajassa. Kuva: Sirpa Räihä HS
Mesta käy paikoissa ja tapaa ihmisiä. Ehdota aihetta: hs.mesta@hs.fi

Syyhyäviä viherpeukaloita, haaveilevia katseita, värien hehkutusta, rohkeita kokeiluja . . .

Kevät rynnii vauhdilla eteenpäin, ja se huomataan kukkakaupoissakin.

"En muista, että kevät olisi ikinä alkanut näin aikaisin", sanoo Kukkatalo Maritan myymäläpäällikkö Sirkka Jokela.

Maritta on tapiolalainen kukkakansan kohtaamispaikka. Vaikka tiistaina aamupäivällä on lokakuisen harmaata, täällä on huomattu, että kukkakansa on jo ottanut reippaita harppauksia kevääseen. Kukkasesonki on noin kuukauden etuajassa.

"Moni ajattelee, että kun kunnon talvea ei tullut ja lumi on sulanut, nyt voi hyvin aloittaa keväthommat", Jokela naurahtaa.

Ainakin Tapiolassa halutaan jo piristää parvekkeita sekä puunata terassit ja pihat kesäkuntoon.

Tapiolan Suvikummussa sijaitsevassa kukkakaupassa tuntuu olevan kesä ympäri vuoden. On toinen toistaan kirkkaampaa pinkkiä tai aurinkoisempaa keltaista, etelänmaista muistuttavaa pikkupalmua ja hienostunutta orkideaa.

Luulisi, että kukka-ammattilaiset eivät piittaisi vuodenajoista. Mitä vielä! Sirkka Jokela kaivaa jostain kukkakaupan nurkasta maljakollisen hiirenkorvilla olevia koivunoksia ja asettaa ne kaupan paraatipaikalle, kassan viereen.

Siinähän se on: kevät maljakossa, hieman etuajassa. Keväässä on myös kukkakaupan väen mielestä jotain maagista – joka vuosi.

"Se mullan tuoksu!" Jokela hehkuttaa.

Nurmi puskee vihreää ja aurinko alkaa näyttäytyä, joten repsottavat viherkasvitkin halutaan saada kuntoon, hän ja yrityksen sisustussuunnittelija Leila Anttalainen-Nieminen kertovat.

Sipulikasveja nostetaan jo tyrkylle, ja monen matkaan ne tarttuvatkin. Helmililjat, narsissit ja krookukset selviävät parin asteen pakkasestakin. Mutta hortensioita ei kannata ruveta uhraamaan pikkupakkasille, Jokela varoittaa.

Kukkatalo Maritta on toiminut Tapiolan kainalossa 29 vuotta. Arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilän suunnittelemassa rakennuksessa sijaitseva kukkakeidas on monelle se paikka, josta kukat haetaan ja on aina haettu.

Viime vuosina kevät on tuonut kukkataloon aivan uudenlaisia asiakkaita: cityviljelijöitä. Kun lumi alkaa sulaa ja aurinko paistaa, kukkakaupan ovenpielessä näkyvät siemenhyllyt rupeavat kiinnostamaan. Monen kaupunkilaiskodin ikkunalaudalla kasvaa chiliä tai tomaattia, joista ollaan ylpeitä.

"Moni haluaa uutuudet ja trendituotteet, kuten punaiset paprikat tai raidalliset retiisit", Anttalainen-Nieminen kertoo.

Kauden trendisiemeniä rynnitään katsomaan heti, kun ilmassa on pienikin lupaus keväästä.

Päivi Punkka HS
Tapiola

Korjaus 9.3. kello 16.17: Kukkatalo Maritta on toiminut 29 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat