Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkoherra taivutti vitsin pääsiäisen sanomaan: Seurakuntatalosta tuli Pyhä jysäys

Mesta
 
Juhani Niiranen HS
Jari Kekäleen vitsistä tuli totta: Helsingin Kivikossa on toistakymmentä vuotta seissyt Pyhän Jysäyksen seurakuntatalo.
Jari Kekäleen vitsistä tuli totta: Helsingin Kivikossa on toistakymmentä vuotta seissyt Pyhän Jysäyksen seurakuntatalo. Kuva: Juhani Niiranen HS
Palsta vastaa kysymyksiin oudoista jutuista kaupungissa. Kysy: hs.mesta@hs.fi

"Voe pyhä jyssäys", saattaa savolainen sanoa jotain asiaa päivitellessään. Helsingin Kivikossa seisoo Pyhän jysäyksen seurakuntatalo.

Miten tavallisella seurakuntatalolla voi olla niin hillitön nimi, kirkkoherra Martti Häkkänen?
"Kurkimäen ja Kivikon alueella on perinteisesti kuultu pauketta ja räjähdyksiä, sillä siellä sijaitsi aikoinaan puolustusvoimien ampumarata. Paikalla pidettiin myös olympialaisten ampumakisat 1952."

"Kirkolliselta kannalta nimi viittaa ensimmäiseen pääsiäisaamuun: Raamatussa kerrotaan, kuinka maa tärisi, suuri kivi oli vieritetty pois haudan edestä ja enkeli kertoi naisille, että Jeesus oli ylösnoussut."

"Kansan suussa taloa sanotaan Jysäriksi."

Nimeä annettaessa 1990-luvun lopulla Mikaelin seurakunnan kirkkoherrana toimi Pentti Miettinen. Miten päädyitte moiseen nimeen, Miettinen?
"Kun nimikilpailussa ei löytynyt sopivaa, kaivettiin esiin seurakuntaneuvoston jäsenen Jari Kekäleen jo aiemmin ehdottama Pyhä jysäys. Vierastin nimeä, mutta hävisin äänestyksessä 15–1."

"Helsingin seurakuntien yhteisessä kirkkoneuvostossa nimelle naureskeltiin, ja joku taisi vähän epäillä itähelsinkiläisten arvostelukykyä."

Jari Kekäle, mistä kehitit tällaisen nimen?
"Heitin sen vitsinä, koska seurakuntatalo oli tulossa osoitteeseen Panosaukio 1. Myöhemmin kirkkoherra keksi nimelle kauniin merkityksen."

"Molemmat vanhempani ovat Savosta, joten nimessä pilkistää varmaankin savolaisuus."

Pauke tekee paluuta Kivikkoon, sillä helsinkiläinen yritys puuhaa Kivikonlaita-nimisen tien päähän ampumaurheilutaloa. Mitä sille kuuluu, ampumakeskus Napakympin toimitusjohtaja Juha-Pekka Ripatti?
"Hyvää. Keskukselle on varattu tontti kaavaehdotuksessa, joka julkistettaneen ensi kuussa."

Kaisa Hakkarainen HS
Kivikko

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat