Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Se toinen keltainen talo

Mesta
 
Pipsa Palttala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Puskutraktori lopetti maaliskuussa lyhyeen talonvaltauksen Fastholman autiohuvilassa Herttoniemessä. Jäljelle jäivät pölyävät rauniot ja poru, jota puitiin kaupunginvaltuustossa asti. Tätä ennen harva oli edes kuullut koko talosta – saati vieraillut sen villiintyneessä puutarhassa.

Mutta tiesittekö, että Helsingissä on toinenkin keltainen talo, joka monilla tavoin muistuttaa edesmennyttä herttoniemeläishuvilaa?

Muinaisen Kumpulan kartanon entinen leipomo piileskelee kaikessa hiljaisuudessa Jyrängöntiellä yliopiston kampuksen ja siirtolapuutarhan kainalossa. Sekin on nähnyt monet asukkaat. Sekin on tullut monta kertaa hylätyksi. Ja sekin on vallattu.

Vaan toisin kuin Fastholmassa, tässä talossa valtaus on sujunut ilman kahinoita. Uutisotsikoita Jyrängöntien vallatusta rakennuksesta ei ole näkynyt. Uuden elämän saanut talovanhus taitaakin olla osoitus siitä, etteivät helsinkiläisten talonvaltaajien ja kaupungin välit ole niin huonot kuin Fastholman tapauksesta saattoi päätellä.

Taloa vuokraa virallisesti tilakeskukselta nuorisoasiankeskus, joka puolestaan on antanut nuorille luvan oleskella sisätiloissa. Vallatulla talolla on blogi, jonka mukaan siellä järjestetään peli-iltoja, keikkoja, joogaa ja ruuanlaittoa.

Viime viikonloppuna Makamikiksi – nimi tulee tontilla kasvavista omenapuulajikkeista – ristitty talo juhli valtauksen kaksivuotispäiviä. Jos talo osaisi puhua, se voisi virkkoa sen, mitä kirjoitettiin Makamikin juhlakutsussa: It's good to be alive.

Pipsa Palttala HS pipsa.palttala@hs.fi
Twitter: @pipsapalttala
Kirjoittaja on HS:n uutisdeskin toimitussihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat