Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konnichiwa! Arigato gozaimasu! – Arabiakeskuksen postimies ei jätä kylmäksi

Penni Parviainen myy designia turisteille ja välittää postia paikallisille.

Mesta
 
Mika Ranta HS
Penni Parviainen aloitti Hobby Hallin siivellä halpahallikauppiaana ja myy nyt Iittalan siivellä suomalaista muotoilua. Arabianrannan asukkaat käyvät Parviaisen puodissa postin vuoksi.
Penni Parviainen aloitti Hobby Hallin siivellä halpahallikauppiaana ja myy nyt Iittalan siivellä suomalaista muotoilua. Arabianrannan asukkaat käyvät Parviaisen puodissa postin vuoksi. Kuva: Mika Ranta HS

"Konnichiwa! Arigato gozaimasu!" Näin soljuvat japaninkieliset tervehdykset Arabianrannan postissa.

Postiasiamies Penni Parviaiselta ne soljuvat japanin lisäksi myös muilla Itä-Aasian valtakielillä, kun turistit tulevat lähettämään kortteja, katselemaan design-tuotteita tai ostamaan suomalaista huippumuotoilua.

Tausta

Mikä ihmeen Arabia? Entä Kaanaan maa?

Arabian kaupunginosa sai nimensä Arabian posliinitehtaasta – vai miten päin se nyt oikein menikään? Juuri toisin päin.

Aivan ensiksi oli pala maaseutua Helsingin laidalla, lähellä sitä paikkaa, jossa kaupunki oli aikoinaan perustettu, mutta jonka se oli sittemmin hyljännyt muuttaakseen paremmalle paikalle nykyiseen Kruununhakaan.

Paikka nimeltä Arabia mainitaan asiakirjoissa jo paljon ennen tehdasta, 1700-luvulla.

Nimen taustalla on viljelyspaikka Arabiaåkern eli Arabianpelto.

Samoilla tienoilla sijaitsi sellaisiakin paikkoja kuin Jerikonhaka ja Kaanaan maa.

Tällaisia raamatullisia nimiä oli tapana antaa usein hyvin syrjäisille paikoille – vähän samaan tapaan kuin tuntemattomia kieliä sanotaan silkaksi hepreaksi.

1870-luvun lopulla ruotsalainen Rörstrand perusti Kaanaanniityn rantakaistalle posliinitehtaan. Posliinitehdas otti nimensä läheisestä Arabian huvilasta.

Ennen toista maailmansotaa Arabia oli Euroopan suurin posliinitehdas, ja sen työläisiä varten nousi Toukola.

Kun tehdas lopulta oli kasvanut sijaintipaikkaansa tunnetummaksi, oli sen vuoro antaa nimi asuinalueelle.

Arabianranta-nimi kehiteltiin 1990-luvulla, kun kaupunki alkoi suunnitella uusia asuntoja rannan saastuneelle joutomaalle.

Parviainen on pitänyt vuodesta 1988 kauppaa Helsingin Arabiassa. Vuodesta 1996 alkaen liike on ollut myös posti, ja viimeiset yli kymmenen vuotta Artebia Design & Crafts on myynyt Arabiakeskuksessa designia.

Osa turisteista on tervehdyksestä aluksi hämillään, mutta kohta kasvoille nousee hymy ja suusta pääsee vastaus. Lapset saavat muumikaramellin.

Kun Parviainen puhuu, niin kädet heiluvat ja tarinaa riittää. Arabianrannassa lähes kaikki tuntevat hänet.

"Kun tässä vieressä asuu ja pitää postia, vähintään joka toista joutuu kadulla morjestamaan", Parviainen sanoo.

Muotoilijoita hän tuntee aimo joukon, ja aika monen tuotteita hän myös myy. "103 eri tekijää", Parviainen kehuu.

Yrittäjäksi Penni Parviainen oppi lapsena Kotkan satamakaupungin kaduilla. Arabiassa hän aloitti vaatteilla ja halpahallilla.

"Hobby Hall oli osoitteessa Hämeentie 157, ja minä olin siinä vieressä sen siivellä nimellä Pennin Tiimi. Valtavan suosittu Hobby Hall toi 1990-luvulla väkeä muuten melko autioon kaupunginosaan", Parviainen sanoo.

Jossain vaiheessa Hobby Hall yritti karistaa itsestään hieman nukkavierua vaikutelmaa, ja pieleen meni, sanoo Parviainen.

Parviaisen aikana alue on muuttunut jättömaasta nykyiseksi, lähes 7 000 asukkaan kaupunginosaksi, joka on täynnä opiskelijoita ja lapsiperheitä.

"Alkuvaiheessa tämä oli aivan oma saarekkeensa, villiä seutua, ja rannalla ei yhtään mitään."

Kun Arabianrantaa alettiin kehittää, rakennettiin Hämeentien ja Kustaa Vaasan tien risteykseen kauppakeskus. Parviaistakin kosiskeltiin.

"He halusivat postin, mutta vuokrapyyntö oli hurja. Sanoin isännöitsijälle, että haluatteko listan konkurssiin menevistä firmoista – tällä vuokralla täällä ei pärjää kukaan."

"Ennustin neljästä ensimmäisestä konkurssista kolme oikein. Ei siinä ollut mitään järkeä, että kaupunginosasta oli rakennettu kymmenen prosenttia, ja kauppakeskus pyysi vuokraa kuin kaikki olisi valmista", Penni Parviainen sanoo.

Nyt Arabianrantaan ajavat raitiovaunut 6 ja 8 tunnetaan itäaasialaisista turisteista. He tuijottavat herkeämättä paperikarttaa tai älylaitteen näyttöä.

Turistit menevät Iittalan myymälään, mutta Artebiakin saa osansa.

"Kun herrat porskuttaa, hiiret saavat murut", Parviainen sanoo.

Postilla on oma tehtävänsä osana myymälää.

"Kun Iittala ja Arabian museo tuovat paikalle ulkomaalaiset ja muun Suomen, me tuomme postin avulla paikalle alueen asukkaat."

Silti Arabiakeskukselta puuttuu Parviaisen mukaan yhteinen markkinointi. Arabianrannan "Art & Design City" kaipaisi yhteisiä projekteja, ja aloittaa voisi vaikka postikorteista.

"Mahdollisuuksia olisi, mutta tuntuu, että täällä ollaan kuin seisovassa vedessä. Jos vähän lyötäisiin päitä yhteen, voisi tuloksena olla muutakin kuin pari marakattia kadulla tanssimassa."

Parviainen ei käsitä esimerkiksi sitä, että Aalto-yliopisto järjestää näyttelyitään kahdeksannessa kerroksessa eikä katutasossa.

"Täällä voisi olla pään räjäyttäviä tilaisuuksia, mutta pelkään, että koko juttu surkastuu, kun Aalto siirtyy Otaniemeen."

Parviainen itse ei lähde Arabianrannasta kuin jalat edellä.

"Jos design lähtee, minä joudan ehkä eläkkeelle."

Arabianrannan postiasiamiestä harmittaa, ettei Arabianrannasta ole oikein postikortteja. No nyt on! Mestan Arabia-kortti näyttää posliinitehtaan portin vuodelta 1975, jolloin Arabiakeskuksesta ei ollut tietoakaan, ja Arabianrannan asuinalueen paikalla levisi kolkko jättömaa.

Tulosta kortti tästä, liimaa pahville ja postita ystävälle – vaikkapa Kiinaan tai Koreaan. Tervehdyksetkin on kirjoitettu näillä kielillä valmiiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat