Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruskeasuon ompelunurkkauksessa jaetaan välineet ja taidot

Miten ompeluharrastuksen voi aloittaa tyhjästä? Asiantuntija vastaa.

Mesta
 
Markus Jokela HS
Käsityönopettajaksi opiskeleva Sanna Maijala näyttää, miten saumuria käytetään. Sivusta seuraavat Jenni Korento (oik.), Minna Kinnari, Jenni Ranki ja Teresa Knopp.
Käsityönopettajaksi opiskeleva Sanna Maijala näyttää, miten saumuria käytetään. Sivusta seuraavat Jenni Korento (oik.), Minna Kinnari, Jenni Ranki ja Teresa Knopp. Kuva: Markus Jokela HS
Juttuja paikallisista porukoista. Vinkkaa: hs.mesta@hs.fi

Helsingin Ruskeasuolle on avattu asukkaiden voimin yhteinen ompelunurkkaus. Perustaja Sofia Sarivaaran mukaan idea lähti yksinkertaisesti siitä, että hänellä oli kaksi ylimääräistä ompelukonetta ja yksi saumuri.

Seurakunnalta saatiin käyttöön pieni tila, ja Facebook-ryhmään tuli viikossa 70 jäsentä. Ompelunurkkauksen kaikki koneet ja tarvikkeet ovat lainassa tai lahjoituksia.

"Katsotaan, miten tämä kokeilu onnistuu. Täällä koneet ovat kaikkien käytettävissä. Ajatus on, että ihmiset opettaisivat toinen toisiaan."

Ensimmäisellä kerralla mukana ohjaajana oli käsityönopettajaksi opiskeleva Sanna Maijala.

Ryhmäläiset haluavat opetella ompelukoneen käyttöä, ja monia kiinnostaa myös saumuri. Saumuri on huomattavasti ompelukonetta kalliimpi työväline, jota harvalla on kotona.

Jos haluaa ommella, mistä kannattaa aloittaa, käsityönopettajaksi opiskeleva Sanna Maijala?
"Kannattaa miettiä, mitä haluaa tehdä ja mihin on tarvetta. Ei kannata aloittaa liian vaikeasta. Esimerkiksi vaatteiden lyhentäminen ja kaventaminen ovat hyviä perustaitoja. Itselläni ompelu on lähtenyt siitä, että farkut ovat minulle aina liian pitkät. Usein myös kavennan housujani, jotta ne sopisivat jalkojeni malliin paremmin. Muokkaamalla valmiista vaatteista saa itselleen sopivampia ja sellaisia, että ne miellyttävät omaa silmää. Kun alkaa tehdä uutta, pienet asusteet ja pussukat tai tyynyliinat ovat helpoimmasta päästä. Vaatteita voi tehdä myös yhdellä tai kahdella saumalla ja valmiskaavoilla."

Miten ompelemista
voi opetella?
"Netti ja Youtube ovat pullollaan kaikenlaisia opetusvideoita. Ompelukoneen käyttöohjeista saa teknistä apua. Ompelu on myös aika arkinen harrastus. Varmaan jokaiselta löytyy lähipiiristä joku, jota voi nykäistä hihasta, kun tarvitsee neuvoa."

Pitääkö hankkia oma
ompelukone?
"Riippuu tietysti siitä, miten paljon ompelee. Voihan konetta aina lainata kaveriltaan, ei kaikkea tarvitse omistaa. Se on vähän ideologinenkin kysymys. Jos ostaa ompelukoneen, suosittelen ostamaan vanhan takuuhuolletun tai vaihtokoneen. Sellaisen voi hankkia mallista riippuen hiukan yli sadalla eurolla. Halpa marketin muovinen kone tekee nopeasti tenät. Vanhat 1980-luvulla valmistetut terässisuksiset ompelukoneet ovat yleensä hyviä. Itselläni on 40 vuotta vanha Husqvarnan ompelukone. Myös Bernina on hyvä merkki."

Millaista ompelu
voi olla luovimmillaan?
"Kun pystyy suunnittelemaan, tekemään kaavoja ja toteuttamaan oman vaatteen. Itse tehdyt vaatteet ovat niitä kruununjalokiviä. Kun joku tulee kehumaan vaatetta ja kysyy, mistä olen saanut sen, on hienoa sanoa, että tein itse. Teen vaatteita lähinnä itselleni. On helpointa, kun on mallinukke lähellä."

 

Helsinkiläisten käytössä on ilmainen ompelukone ja saumuri esimerkiksi kirjaston Kaupunkiverstaassa Lasipalatsissa.

Jorma Palovaara HS
Ruskeasuo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat