Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humaania kaupunkirakentamista

Mesta
 

Mehevän kokoinen puistoalue ja metsäviipaleen takana välkehtivä meri kuuluvat Roihuvuoressa monen kerrostalossa asujan luontaisetuihin. Alkukesästä lehtivihreää on Hedvikin rantatiellä niin paljon, että siitä tekee mieli tehdä iloinen puku pimeämpää vuodenaikaa varten.

Kun Roihuvuorta rakennettiin 50-luvun lopulla ja 60-luvun puolivälissä, lähiöteoria oli vielä voimissaan ja kaupunkisuunnittelussa korostettiin kaupungin ja luonnon yhteyttä.

Roihuvuoren luonnonläheisen tunnelman arvostus nousee ihan uudelle tasolle, kun lukee 50-luvulla vaikuttaneiden kaupunkisuunnittelijoiden ajatuksia ihanteellisesta rakentamisesta.

Asemakaavaopin professori Otto I. Meurman nimittäin kauhisteli tuolloin, että suurissa kaupungeissa ihmiset kehittyvät laumaeläimiksi, ja todellisen elämänilon tilalle tulee "konemaiseksi muuttunut työ, sieluton keinotekoinen huvittelu ja ikävystyttävä vetelehtiminen".

Kaupunginarkkitehti Berndt Aminoff taas oli sitä mieltä, että asuntopulan hälvettyä ihmiset eivät enää haluaisi asua keskustan "pimeiden katujen ja ahtaiden pihojen äärellä psyykkisesti ja moraalisesti masentavissa asuin- ja työhuoneissa".

Roihuvuoressa voi sentään viettää luonnonläheistä elämää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat