Valikko
Metro    |   Uutiset

Rasistit haukkunut Linnéa Mynttinen palkitaan – toivoo irakilaisen Alin auttavan häntä loppuun saakka

Turvapaikanhakijan avustajakseen palkannut Linnéa Mynttinen, 80, saa maanantai-iltana Punaiselta Ristiltä tunnustuksen ennakkoluulottomuudestaan.

Kirkkonummelainen Mynttinen nousi julkisuuteen osallistumalla paljon porua herättäneeseen Ylen A2-illan turvattomuuskeskusteluun maaliskuun alussa. Keskustelussa hän arvosteli suorin sanoin muukalaisvastaisuutta.

Henkilökohtaiseksi avustajakseen irakilaisen turvapaikanhakijan, 36-vuotiaan Ali Kamil al-Sammarnaien, palkannut Mynttinen on Punaisen Ristin mukaan osoittanut paitsi ennakkoluulottomuutta myös avarakatseisuutta.

Metro.fi tavoitti Mynttisen puhelimitse maanantaina aamupäivällä. Vaikka hän liikkuu jalkavaivojen vuoksi pyörätuolilla, onnistuu autoilu vielä.

”En pysty itse nostamaan pyörätuolia autoon”, kulkupeliään pesettämässä ollut Mynttinen kertoi.

Evitskogin vastaanottokeskuksessa asuva al-Sammarnaie ei ollut tällä kertaa mukana, koska hänellä oli käynnissä suomen kielen oppitunnit. Maanantai-illan palkitsemistilaisuuteen mies on kuitenkin Mynttisen mukaan osallistumassa.

Punaisen ristin Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus yllätti Mynttisen. Hän ei koe olevansa lainkaan ”tällaisen prenikan arvoinen”. Mynttinen kuitenkin arvostaa sitä, että hän saa edustaa ennakkoluulottumuuden ja rasisminvastaisuuden arvoja.

Kaikki Mynttisen kohtaamiset turvapaikanhakijoiden ja muiden ulkomaalaisten kanssa ovat sujuneet positiivisissa merkeissä.

”En todellakaan tiedä, miksi tässä pitäisi pelätä jotakin.”

Mynttisellä on vahva mielipide myös kiihkokansallisista katupartioista. Soldiers of Odin -nimellä tunnettu ryhmä on kiistänyt olevansa rasistinen, mutta viime viikolla uutisoidut tiedot ryhmän sisäisestä viestinnästä kertovat toisenlaista tarinaa.

”Luultavasti nämä, jotka yrittävät ennaltaehkäistä sitä tai tätä, ovat itse pahantekijöitä. Olisi parempi, jos he ehkäisisivät ennalta omia ajatuksiaan”, Mynttinen ehdottaa.

Mynttisen ja al-Sammarnaien yhteistyö on sujunut kitkatta. Porkkalan evakko ja nykyinen leskirouva kertoo nähneensä heti, että henkilökemia toimii.

Muutaman kuukauden ajan henkilökohtaisena avustajana työskennellyt al-Sammarnaie auttaa Mynttistä monenlaisissa arkisissa askareissa.

”Vanhan ämmän työntäminen pyörätuolissa ei vaadi paljon professuuria”, Mynttinen lohkaisee.

Mynttinen toivoo saavansa al-Sammarnaielta apua kuolemaansa asti.

Punainen Risti perustelee Mynttisen palkitsemista myös muun muassa sillä, että tämä on murtanut turvapaikanhakijoihin liittyviä stereotypioita ja edesauttanut avustajansa kotoutumista sekä suomen kielen oppimista.

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen myöntää Punaisen ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri. Tällä viikolla vietetään myös rasisminvastaista viikkoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä puukotettu kahta ihmistä – kaksi epäiltyä otettu kiinni

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  8. 8

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää