Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuksen ja kokeilun seurauksena voi syntyä parempaa ruokaa

Mielipide
 
Anu Hopia elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopisto

Oppi siitä, miten hiivaleipä valmistetaan, siirtyy kyllä tehokkaasti sukupolvelta toiselle myös ilman, että varsinaisista syistä ja seurauksista tajuaa yhtään mitään. Tällä lauseellaan toimittaja Suvi Ahola (HS Ruokatorstai 22. 11.) toisti ajatuspolkua, joka usein ihmetyttää. Miksi ihmiset, jotka yleensä arvostavat tietoa, suhtautuvat siihen väheksyvästi tai jopa torjuvasti silloin, kun sen kohteena on taito valmistaa hyvää ruokaa?

Hiivaleivän ja muun ruoan valmistustavat opitaan toki ilman teoreettista tietoa. Harvassa asiassa se kuitenkaan huonontaa lopputulosta ja joitakin se jopa inspiroi. Ihmisen luonteeseen kun kuuluu myös halu ymmärtää, olipa kyse sitten galakseista tai kastikkeista.

Molekyyligastronomia tutkimuksenalana syntyi runsaat 20 vuotta sitten tavoitteenaan tutkia ruoan valmistukseen ja nautintoon liittyviä ilmiöitä tieteellisesti. Kourallinen tutkijoita, heidän joukossaan Aholan kolumnissakin mainittu Oxfordin yliopiston fysiikan professori Nicholas Kurti totesi silloin, että perinteisen ravitsemus- ja elintarviketutkimuksen lisäksi ruokaa olisi hyvä tutkia myös gastronomisesta näkökulmasta. Mistä syntyy hyvä ja nautinnollinen ruokailuhetki?

Tutkijoiden ja kokeilunhaluisten keittiömestareiden vuoropuhelun seurauksena keittiöissä ympäri maailmaa tehtiin joukko uusia keksintöjä, kun keittiömestarit muun muassa löysivät perinteisesti laboratorioissa käytetyille laitteille uusia käyttötarkoituksia keittiössään. Syntyi uusi, kokeileva keittiö, jota sitäkin kutsutaan usein molekyyligastronomiaksi.

Totta kai siellä syntyi monta hulluakin juttua, mutta sekaan mahtuu myös keksintöjä ja parannuksia, jotka vakiintuvat osaksi perinteistä keittotaitoa. Samaan tapaan kuin rosolli, kaalikääryle ja monet muut nykyiset perinneruokamme ovat tehneet. Uunin ja hellan vaihtoehdoksi voi nousta asteen tarkkuudella sopivan kypsennyslämpötilan mahdollistava, termostaatilla varustettu vesihaude.

Raja-aitojen rakentaminen uuden ja vanhan välille on yleensä turhaa. Se, että arvostamme perinteitä, ei tarkoita, että meidän tulisi paheksua tai vähätellä alan uusia innovaatioita. Jos otamme ilomielin vastaan uudet kännykät ja ekologisemmat autot, miksi ruokakulttuurin pitäisi olla poikkeus ja sallisimme siinä vain perinteisen ja totutun? Tutkimuksen ja kokeilevan ruoanlaiton seurauksena voi syntyä sekä futuristista marenkia että entistä parempaa hiivaleipää. Molemmat mahtuvat keittiöön, jossa rakastetaan hyvää ruokaa.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat