Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontaishoidot eivät ehkäise sairauksia ennalta

Mielipide
 
Toni Viinikainen

Filosofian maisteri ja kasvatustieteiden lisensiaatti Riitta Wahlström kommentoi ylilääkäri Hannu Lauerman mielipidekirjoitusta (HS Mielipide 21. 4.). Wahlström kokee Lauerman kommentit oudoiksi.

Wahlström väittää, että luontaishoitojen ottaminen mukaan terveydenhuoltoon vähentäisi yhteiskunnan kustannuksia. Hän antaa tähän hämärän pseudotieteellisen perustelun. Hän myös väittää luontaishoitojen "auttavan kehon itseparantamismekanismeja aktivoitumaan".

Tällaisen väärinkäsityksen syntymisen mahdollistaa virheellinen lääketieteen ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen kategorisointi, joka on hyvin yleistä. Luullaan, että lääketiede on jokin yksittäinen järjestelmä ja vaihtoehtoiset hoitomuodot ovat erillisiä hoitojärjestelmiä.

Lääketiede on tieteenala, joka tutkii muun muassa eri hoitojen tehoa sairauksien ja oireiden hoitoon. Vaihtoehtoinen lääketiede on olemassa samalla tavalla kuin vaihtoehtoinen matematiikkaa tai vaihtoehtoinen oikeustiede. Hyvin harvoin julkisessa keskustelussa näkee muihin tieteisiin, kuten esimerkiksi oikeustieteeseen liittyvää kommentointia, jossa vaihtoehtoiseen oikeustieteeseen vedoten perustellaan, että syytetty ei ole syyllistynyt murhaan, kuten kouluoikeustiede väittää, vaan veropetokseen.

Lääketieteeseen liittyvässä keskustellussa tämän tyyppisiä tulkintoja voi lukea päivittäin.

Vaihtoehtoiset hoitomuodot ovat vaihtoehtoisia juuri siksi, että ne on joko osoitettu tehottomiksi tai mitään näyttöä niiden tehosta ei ole voitu osoittaa. Mikäli näyttöä tehosta olisi, ne siirtyisivät automaattisesti, lääketieteen määritelmän mukaisesti osaksi lääketieteellistä hoitoa.

Toni Viinikainen
lääketieteen lisensiaatti, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat