Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen valuutta on vaihdon ja petoksen väline

Mielipide
 
Leena Krohn

Anni Lassila katsoo HS-analyysissään "Onko bitcoin vaihdon vai petoksen väline?" (Talous 20. 4.), ettei uudella digitaalirahalla ole mitään tekemistä reaalitalouden kanssa ja että kyse on pyramidihuijauksesta.

Kuinkahan on nykyisen finanssipolitiikan laita? Jokainen valuutta on sekä vaihdon että petoksen väline. Valuutta- ja pörssikurssit ovat nekin vain digitaalisia tiloja, jotka nousevat ja laskevat pelkojemme ja haaveidemme vuoristoradalla. Rahaa tehdään tyhjästä, jotta voittajat yhä voittaisivat ja häviäjien tappiot syvenisivät.

Taloudellinen kasvu ei voi samalla kertaa olla loputonta ja kestävää, kuten kansalaisille yritetään uskotella. Siinä meillä aito, alkuperäinen pyramidihuijaus.

Globaalin, hajautetun, anonyymin, avoimeen lähdekoodiin perustuvan, pankeista ja valtioista riippumattoman kryptovaluutan aika on tulossa, vääjäämättömästi. Bitcoinin epävakaudesta ja kasvukivuista huolimatta sillä on vallankumouksellisia etuja. Jo se, että uusi digitaaliraha siirtyy silmänräpäyksessä ja ilman välikäsiä kukkarosta kukkaroon, mantereelta toiselle, tulee muuttamaan maailmantaloutta.

Saattaa olla, että bitcoinin tilalle nousee jokin kilpaileva kryptovaluutta tai rahayksikkö, josta ei ole vielä kuultukaan. Se ei ole oleellista. Maailmanrahan etenemistä voidaan vaikeuttaa ja hidastaa, mutta ei enää pysäyttää. Se on yhtä mahdoton yritys kuin maailmanverkon purkaminen, joka ei onnistuisi edes sotilaallisella uhalla.

Emme tiedä, koituuko maailmanrahasta ihmiskunnalle enemmän siunausta kuin kirousta, mutta jos mikään valuutta koskaan voi olla peruuttamaton, se on globaali verkkoraha, ei euro.

Leena Krohn
kirjailija, Pernaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat