Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan pitäisi varjella maassa vielä säilyneitä aarteita

Mielipide
 
Sanna Aro-Valjus

British Museum on kieltäytynyt palauttamasta Ateenan Parthenon-temppelin marmoriveistoksia Kreikalle. Veli-Pekka Leppänen esitti (HS Mielipide 2. 9.) British Museumin vastuuttomana instituutiona tuomatta esille kiistan todellista kontekstia.

Lordi Elgin hankki 1800-luvun alussa silloin Kreikkaa hallinneilta ottomaaneilta luvan irrottaa Parthenonin veistoksia ja kuljettaa ne Englantiin. Lupakirja on kiistatta olemassa, mutta nykykreikkalaisten kanta on, että Elgin repi temppelin rakenteista runsaasti enemmän veistoksia kuin oli annettu ymmärtää.

British Museum osti marmorit Elginiltä vuonna 1811. Kreikkalaiset ovat vaatineet "omaisuuttaan" takaisin etenkin uuden Akropolis-museon avauduttua vuonna 2009.

Elgin kuljetti veistokset Lontooseen aikana, jolloin itäisellä Välimerellä marmorista poltettiin kalkkia ja osa Parthenoniakin oli tuolloin jo tuhoutunut. Ilman Elginiä marmoreista olisi tuskin mitään jäljellä. British Museum on myös suojellut marmorit Ateenan viime vuosikymmenien ilmansaasteilta.

Parthenonin veistokset ovat kreikkalaisten kansallisomaisuutta. On ymmärrettävää, että he vaativat niitä takaisin.

Kreikkalaiset arvottavat kuitenkin yhden temppelin marmorit muita muinaismuistoja tärkeämmiksi. Maa ei vaadi yhtä merkityksellisten – niin ikään British Museumissa säilytettävien – Bassaen temppelin friisien palauttamista. Ne eivät ilmeisesti ole yhtä "kauniita" eivätkä toisi Ateenaan samanlaista kassavirtaa kuin Parthenonin klassisen aikakauden huipputeokset.

Välimeren alue pursuaa muinaistutkimuksen kannalta tärkeää aineistoa, maailmanperintöämme, jota ei suojella lainkaan. Niin Kreikan kuin muidenkin maiden tulisi ensisijaisesti huolehtia siitä, etteivät modernit rakennusprojektit ja laittomat kaivaukset tuhoa tutkimatonta materiaalia. Kaikki kaivausalueet tarvitsevat säännöllistä restaurointia ja ylläpitoa.

Vasta sitten, kun asiat on omassa maassa hoidettu kaikin puolin moitteettomasti, voitaisiin ajatella jo erinomaisessa suojassa olevien taideteosten siirtämistä niiden kotimaahan.

Sanna Aro-Valjus
Lähi-idän arkeologian dosentti
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat