Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

British Museum ei noudata Unescon kehotusta

Mielipide
 
Maarit Nieminen

Sanna Aro-Valjuksen näkemys (HS Mielipide 4. 9.) taideteosten kotouttamiskriteereistä on kestämätön. Hoitaako yksikään maa kulttuuriperintöänsä "kaikin puolin moitteettomasti"?

Kulttuuriperintö on kansojen kansallisomaisuutta. Muiden ei tule torjua sen kotouttamista, jollei se joudu vaaraan esimerkiksi sodan vuoksi.

Parthenon ei joutunut kalkinpolttouuneihin, vaan se vaurioitui sodassa vuonna 1687. Sitä suojasi poltolta uusiokäyttö kirkkona ja moskeijana sekä hankala sijainti jyrkällä kukkulalla.

1800-luvun alun Kreikkaa voi toki pitää kehitysmaana. Nykyisin kreikkalaiset ovat ylpeitä kulttuuriperinnöstään.

Lordi Elgin sai ottomaaneilta luvan Parthenonin marmoriveistoksien viemiseen maasta vuonna 1811. Oleellisempaa on kuitenkin, oliko ottomaaneilla oikeus myydä kreikkalaisten kansallisomaisuutta. Nykykreikkalaisten mielestä ei ollut.

British Museum ei ole hoitanut Elginin marmoreita moitteettomasti. Vaikka se on suojannut niitä savusumulta, se vaurioitti niitä 1930-luvulla liian karkeilla puhdistusmenetelmillä tuhoten loputkin värit teoksista.

Parthenonin veistosten taloudellista tai taiteellista arvoa tärkeämpää Kreikalle on niiden symboliarvo. Akropolis on Ateenan symboli. Uuden Akropoliin museon erinomaiset tilat odottavat Parthenonin veistoksia, ja Kreikka on täysin valmis vastaanottamaan nämä teokset.

British Museumissa Parthenonin veistokset ovat kaikkein suosituimpien teosten joukossa. Museo tietää hyvin niiden symbolisen ja taloudellisen arvon. Unesco ja Euroopan parlamentti ovat kehottaneet Britanniaa neuvottelemaan veistosten palauttamisesta Kreikkaan.

New Yorkin Metropolitan Museum of Art palautti faarao Ramses I:n muumion Egyptiin vuonna 2003, mikä oli merkittävä kansainvälinen avaus kansallisaarteiden palauttamiselle. Vuonna 2008 Italia palautti Kreikkaan Parthenonin osan. Myös Heidelbergin yliopisto on palauttanut hallussaan olleen Parthenonin osan vuonna 2006. British Museumin olisi syytä noudattaa Unescon kehotusta.

Maarit Nieminen
filosofian maisteri, auktorisoitu opas
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat