Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peliyhtiön liikevoitto tulee nuorten peliriippuvaisten taskuista

Mielipide
 
Erkki Kuusisto

Nettipeliyhtiö Supercellin osittaisen myynnin uutisoinnissa hehkutettin perustajien huikeaa liikeideaa ja menestystä, mutta tuotteiden eettiset ongelmat vaietaan kuoliaaksi.

Näyttää tietenkin hyvältä, kun joukko suomalaisia on osoittanut poikkeuksellista kekseliäisyyttä ja määrätietoisuutta. Supercell on työllistänyt, tuottanut kasapäin verotuloja ja vahvistanut vaihtotasettamme. Lisäksi myyntituloja on luvattu sijoittaa uusiin yritysalkuihin.

Tekes on tukenut Supercellin liiketoimintaa. Joidenkin mielestä pelialan kehittämiseen tulisi panostaa nykyistä enemmän – ikään kuin kaikki laillinen liiketoimintamenestys olisi yhteiskunnalle tavoiteltavaa. Olen vahvasti eri mieltä.

On jo aika kysyä, halutaanko Suomessa tukea yritystemme menestymistä riippumatta siitä, millaisiin tuotteisiin liiketoiminta perustuu?

Supercellin menestyksen kääntöpuoli on ruma. Nettipelaaminen on lisännyt etenkin nuorten peliriippuvaisten määrää aiheuttaen taloudellisia, sosiaalisia ja terveysongelmia.

Niin sanottujen freemiumpelien salakavala lisähoukutin – Supercellin liikevoiton avain – on, että pelata saa ilmaiseksi, mutta menestyäkseen täytyy maksaa. Käytön aloittamisesta on tehty nuorille mahdollisimman helppoa: ilmaista. Maksaminen pelin edetessä osoittaa vahvasti, että riippuvuus on muodostunut.

Peli, jossa toistuvin rahapanoksin tavoitellaan pelkästään muita parempaa pistesijaa kuvitteellisessa tekomaailmassa, rinnastuu kemiallisiin päihteisiin. Kumpiakin ostetaan sopivina annoksina tavoitellen ohimeneviä, keinotekoisia ja todellisuuspakoisia tuntemuksia ja mielentiloja. Käyttäjän toiveista huolimatta ne eivät ratkaise arjen ongelmia, vaan luovat helposti uusia. Syntyy kierre.

Kaiken lisäksi freemium-pelit ruokkivat nuorissa koleaa ja lyhytjänteistä ajatusmallia, jossa menestystä ei ansaita työllä, vaan muiden ohi oikaistaan rahalla. Näistä Supercell-bisneksen rumista puolista ei ole juuri hiiskuttu.

Yritystukien lainsäädäntöä ja eettisiä normeja tulee tiukentaa. Tukien ulkopuolelle on rajattava liikeideat, jotka perustuvat riippuvuuksien luomiseen ja niillä rahastamiseen.

Erkki Kuusisto
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat