Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattilukio on turvallisin vaihtoehto

Mielipide
 
Miikka Keränen

Hallitus päätti, ettei opintotukea saa enää toista samantasoista korkeakoulututkintoa varten. Tämä lisää opiskelijoiden painetta tehdä onnistunut uravalinta jo korkeakouluihin haettaessa.

Katseet on tästä syystä käännettävä toisen asteen koulutukseen, joka luo pohjan korkeakoulutuksellemme. Ammattilukio osoittautuu nyt turvallisimmaksi vaihtoehdoksi eri tutkintovaihtoehdoista.

Ammattilukion käyvä opiskelija suorittaa käytännössä kaksi tai kolme tutkintoa kerralla. Lukio-osuus antaa opiskelijalle yleissivistävän koulutuksen ja hyvät jatkomahdollisuudet korkeakouluihin. Ammattipuoli takaa ammattiosaamisen ja mahdollisuuden työllistyä tai perustaa oman yrityksen. Tällaisen yhdistelmätutkinnon hankkinut nuori on osaamiseltaan ja kokemuksiltaan varmempi tekemään tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä kuin yhden koulun suorittanut nuori.

Opintotukien leikkaus nostaa kynnystä vaihtaa alaa, jos tuntee valinneensa väärin. Alanvaihtoon on toki myös muita syitä. Ammattilukion käynyt nuori ymmärtää paremmin, mitä työelämältä odottaa ja millaiselle alalle haluaa jatkaa.

Suoritettu ammattitutkinto antaa myös turvaa epävarmuuteen, joka syntyy sekavasta ja opiskelijan asemaa heikentävästä opintotukijärjestelmästä sekä talousahdingon synnyttämästä työttömyydestä.

Ruotsin mallin mukainen yhdistelmätutkinto ei kuitenkaan sovi Suomen koulutuskenttään. On äärimmäisen tärkeää, että pidämme kiinni lukioistamme ja ammattikouluistamme. Niiden lisäksi on pystyttävä panostamaan entistä kattavampaan ja parempaan ammattilukiokoulutukseen. Koulutusmuotona se kiinnostaa nuoria, tarjoaa heille erinomaiset puitteet tulevaisuuden varalle ja on myös tärkeä uusi pilari yhteiskunnallemme ja kansantaloudellemme.

Pelkkä hyvä tutkinto ei ole kaikki kaikessa. Ensimmäinen merkittävä kehitysaskel, joka sekä peruskouluissa että toisella asteella on otettava, on opinto-ohjauksen kehittäminen ja lisääminen.

Miikka Keränen
kauppatieteiden ylioppilas
Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat