Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukio-opiskelun kalleus syrjii pienituloisten lapsia

Mielipide
 
Hannu Tuominen

Oppikirjat, koulumatkat, vanhojentanssit, laskimet, tietokoneet, välipalat, abiristeilyt, koulukuvat, teatteri- ja konserttilippuja, ylioppilastutkintomaksut, maksulliset kurssit, ulkomaanmatkat – huh, lista on pitkä. Eikä tässä ole vielä edes kaikki. Valkolakin tyrkkääminen päähän on tuhansien eurojen tutkinto – huolimatta siitä, että lain mukaan lukiossa opiskelun pitäisi olla maksutonta.

Lukion kurssimuotoisuudesta tuli kirjakustantajien rahasampo. Aikaisemmin yhdellä kirjalla pärjäsi vähintään vuoden. Nyt kurssimuotoisessa lukiossa jokaisella kurssilla on oma kirjansa. Oppikirjojen kierrättäminen on käytännössä hyvin hankalaa. Opetussuunnitelmat ja kurssien sisällöt muuttuvat. Sähköistyminen lisää vain kustannuksia, kun jokaisen oppilaan tulee itse hankkia tarvittavat välineet.

Opettajanhuoneissakin on syytä itsetutkiskeluun. Vanhojentanssien kustannukset ovat karanneet käsistä. Yhtä iltaa varten kampauksiin ja vaatteisiin sijoitetaan satoja euroja. Kurssitarjottimeen on ilmestynyt maksullisia kursseja. Koulun organisoimia kalliita ulkomaanmatkoja tehdään moninkertaisesti enemmän kuin aikaisemmin. On kestämätöntä, miten oppilaat usein maksavat opettajankin matkat ja majoituksen. Jollain oppilaalla ei ole varaa osallistua yhteenkään ulkomaanmatkaan, osa voi olla mukana kaikilla reissuilla. Kaveripaine on kova.

Tuloerot kasvavat Suomessa kiihtyvällä vauhdilla. Lukio-opiskeluun pesiytynyt maksullisuus on koulutuksen tasa-arvoperiaatteen vastainen. Sillä syrjitään pienituloisen perheiden lapsia ja heidän mahdollisuuksiaan opiskella. Tuhansien eurojen ylioppilastutkinto kouraisee kenen tahansa lompakkoa.

Nyt olisi aika puuttua lukio-opiskelun kalleuteen ja pyrkiä oppilaiden yhdenvertaiseen kohteluun.

Hannu Tuominen
lukion lehtori, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat