Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi suomalaiset eivät tervehdi?

Mielipide
 
Timo Niukkanen

Naapuristossamme asunut amerikkalaisperhe palasi kotimaahansa kolmen vuoden Suomessa olon jälkeen. Läksiäistilaisuudessa kysyin heiltä, mitä mieltä he olivat Suomesta. Vastaus oli karu: emme voi muistaa lämmöllä maata, missä ihmiset eivät tervehdi toisiaan.

Amerikkalaiset kertoivat, että heidän kerrostalossaan asui ihmisiä, jotka eivät tervehtineet heitä kertaakaan kolmen vuoden aikana. He ajattelivat asian johtuvan heidän ulkomaalaisuudestaan, mutta lohdutin heitä kertomalla, että suomalaiset ovat yhtä tylyjä omankin maansa kansalaisia kohtaan.

Australiassa kasvaneena tunnistin heidän harminsa. Jos Australiassa puistossa tai kävelytiellä tulee vastaan tuntematon, häntä tervehditään. Usein pysähdytään vaihtamaan muutama sana vaikka säästä ja sitten jatketaan matkaa. Jos vastaantulija pälyilee sivuilleen tai tuijottaa tervehtimättä, häntä pidetään outona, jopa vaarallisena.

Suomessa tuntemattomaan tervehtijään suhtaudutaan usein epäluulolla. Mietitään, mitä tuo meinaa, ja niin edelleen. Yksi tuntemani poikkeus on Lapin keväiset hiihtoladut, missä tervehditään toisia niin, että sukset sekoavat. Tosin samat hiihtäjät lakkaavat tervehtimästä heti palattuaan kotikonnuilleen.

Miksi asia, joka kuuluu normaaleihin käytöstapoihin muissa läntisissä sivistysmaissa, on niin vaikea suomalaisille?

Tervehtiminen ei maksa mitään, mutta sen tuottaman mielihyvän arvoa on vaikea mitata. Tervehtimällä vierasta ihmistä osoitamme hänelle huomiota ja hyväksyntää. Tervehdyksen kautta osoitamme olevamme osa samaa yhteisöä.

Jokainen ihminen on tervehdyksen arvoinen.

Timo Niukkanen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat