Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

22-vuotias kertoo: Työnantajat ovat tylyjä nuorille työnhakijoille

Mielipide
 
Reeta Kantanen
Jarno mela / lehtikuva
Kirjoittaja on kokenut työn hakemisen hankalaksi.
Kirjoittaja on kokenut työn hakemisen hankalaksi. Kuva: Jarno mela / lehtikuva

Työnhakuprosesseissa on jotain mätää, enkä puhu nyt vain töiden puutteesta.

Olen 22-vuotias, vasta ammattiin valmistunut työtön. Omalta alaltani ei löydy juuri nimeksikään töitä, ja ne muutamat avoinna olevat työpaikat ovat minunlaisteni tavoittamattomissa.

Äitini tiivisti kerran asian seuraavasti: "Halutaan vasta koulusta valmistuneita nuoria, jotka ovat valmiita pitkään työsuhteeseen ja joilla on 15 vuoden työkokemus."

Kysyn vain, kuinka ihmisten odotetaan kartuttavan työkokemusta alalta, jos siltä ei saa töitä. Kuinka voi suorittaa tarvittavan tutkinnon, jos on jäänyt pisteen päähän hyväksytystä? Ja kaiken lisäksi pitäisi vielä olla nuori, freesi ja innokas.

Jos onnistuisikin kuin ihmeen kaupalla löytämään ilmoituksen työpaikasta, joka vastaa omaa kokemusta ja koulutusta, työnantaja ei lähetä vastausta hakemukseesi.

Olen lähettänyt useita työpaikkahakemuksia ja saanut yhdestä paikasta automaattisen "kiitos hakemuksestanne" -viestin ja toisesta ilmoituksen, että "asiasta päätetään huomenna". Päätöksestä ei kuitenkaan kerrottu. Sainko paikan? Enkö saanut paikkaa? Ettekö tulleet päätökseen? Muista hakemistani työpaikoista en saanut minkäänlaista palautetta. En edes tiedä, menivätkö hakemukseni perille.

Hakuprosessin jälkeen olisi vähintäänkin kohteliasta ilmoittaa edes automaattisella viestillä, että "kiitos mielenkiinnosta, mutta ette olleet etsimämme henkilö". Sain kerran tällaisen vastauksen, kun hain kesätöitä lukioikäisenä.

Muilla kerroilla on aina pitänyt soittaa hakemuksen perään. Se on vaikeaa, kun pitäisi vielä onnistua ajoittamaan soitot lounas-, kahvi-, tupakkataukojen ja erilaisten palaverien väliin. Vielä ikävämpää on, jos kammoaa puhelinsoittoja tuntemattomille.

Tällainen työnantajan käytös ei millään tavalla rohkaise nuoria hakemaan töitä. Sitten kuitenkin valitellaan nuorten syrjäytymistä ja työttömyyttä kuin se olisi yksin nuorista tai heidän kasvuympäristöstään kiinni.

Aikuiset sanovat, että eihän työnhaku ole homma eikä mikään. Mutta te olittekin kokemattomia työnhakijoita silloin, kun Suomessa elettiin kasvukautta, oppisopimukset olivat yleisempiä eivätkä tutkinnot ja aikaisempi kokemus olleet niin tärkeitä.

Kokeilkaapa vaikka kirjoittaa valehakemus vastavalmistuneen nuoren nimissä ja kysykää HR-osastoltanne, pääseekö sillä töihin. Sitten voitte miettiä uudestaan, millaista työnhaku nykyisin on.

Reeta Kantanen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat