Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasta vahingoittavan kasvatuksen kierre on katkaistava

Mielipide
 
Satu Rauhala

Aila Ruoho ja Vuokko Ilola nostavat esille kirjassaan Usko, toivo ja raskaus (HS 7. 9.) tärkeän ja vaietun ilmiön lasten omassa kodissaan kohtaamasta väkivallasta. Ruoho ja Ilola kertovat kokemuksista lestadiolaistaustaisissa suurperheissä, joissa vanhemmat arjen uupumuksen keskellä käyttävät lapsen kannalta vahingoittavia tapoja kasvattaa.

Lapsen näkökulmasta katsottuna on erityisen vahingollista, että vanhempi, jonka kuuluisi tarjota turvaa, läheisyyttä, huolenpitoa ja rakkautta, on pelottava ja satuttaa. Fyysiseen väkivaltaan liittyy aina myös henkistä väkivaltaa, kuten väkivallan uhkaa ja pelottelua sekä lapsen tarpeiden laiminlyöntiä. Tiedetään, että noin puolet suomalaisista vanhemmista käyttää kasvatuksessaan lapsen kannalta haitallisia keinoja, joten ongelma on laajempi kuin yksittäisen herätysliikkeen sisäinen.

Lapsella on tarve kokea olonsa turvalliseksi ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi omana ainutkertaisena itsenään. Kun vanhemmat ovat henkisesti kuormitettuja erilaisten arjen haasteiden vuoksi, lapsi jää vaille elintärkeitä lämpimiä ja kannustavia kohtaamisen hetkiä ja niiden tuomaa turvallisuuden tunnetta. Sisar tai ikätoveri ei voi tarjota lapselle sellaista kiintymykseen perustuvaa tunnesuhdetta, jonka varaan hänen olisi turvallista rakentaa elämänsä. Lapsi tarvitsee aikuisen, joka on myönteisellä tavalla kiinnostunut lapsen tunteista ja kokemuksista sekä on tunnetasolla lapsen saatavilla ja ohjaa lasta kasvussa eteenpäin.

Kodin ilmapiiristä lapsi oppii tavan kohdella toisia ja olla toisten kanssa tekemisissä. Tämän perinnön turvin hän kasvaa itse vanhemmaksi ja siirtää seuraavalle sukupolvelle asenteen sekä tavan olla ja toimia vanhempana. Vahingoittavan kasvatuksen kierteen katkaiseminen on siis ensisijaisen tärkeää. Vastuu avun hakemisesta on vanhemmilla, vastuu avun piiriin ohjaamisesta meillä kaikilla ja vastuu avun tarjoamisesta lapsia ja perheitä kohtaavilla ammattilaisilla.

Se, miten kasvatamme lapsemme, vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuteen. Muutos on aina mahdollinen.

Satu Rauhala
suunnittelija
Kannusta minut vahvaksi! -hanke Ensi- ja turvakotien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat