Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olemme ottaneet kaikki lapsemme vastaan elämän ihmeinä

Mielipide
 
Pekka Linna

Pirkko Kiviluoto kirjoitti (HS Mielipide 9. 9.) vanhoillislestadiolaisten perhepolitiikasta. Puheenvuoro toi kaikuja ajalta, jolloin maailmassa vallitsi yksi totuus. Koska asioilla on aina kaksi puolta, avaan tätä toista puolta.

Lainsäädäntömme takaa jokaiselle naiselle oikeuden synnyttää taikka olla synnyttämättä. Tämä on hyvä asia, sillä 1940-luvun Saksan ja nyky-Kiinan muunlainen perhepolitiikka ovat johtaneet tunnettuihin seurauksiin yksilöiden kohdalla.

Jos lääkäri Kiviluoto työskentelee julkisella sektorilla, maksavat veronmaksajat hänen palkkansa. Tästä näkökulmasta hänen mielipiteensä kuvastavat sellaista asennetta, joka ei ainakaan helpota monisynnyttäjien asemaa julkisella puolella asioidessaan. Tämä on ollut yksi syy, miksi oma vaimoni on käynyt yksityisellä puolella.

Perheeseemme on syntynyt normiperhettä enemmän lapsia, ja lapsenlapsiakin on jo useita. Lasten saamisessa ja kasvattamisessa on omat vaivansa. Tiedossani ei kuitenkaan ole mitään sellaista lähdettä, joka lupaisi ihmiselle aina huolettoman elämän. Olemme ottaneet kaikki lapsemme vastaan elämän ihmeinä. Olemme uskoneet ja uskomme jatkossakin, että Jumala on elämän lahjan antaja.

Nyky-yhteiskunnassa perheen perustaminen ja elättäminen on haasteellista. Tämä koskee niin vanhoillislestadiolaisia perheitä kuin lapsiperheitä yleisemminkin.

Oma vaimoni on hoitanut ansiokkaasti lapsikatrastamme kotona yli neljännesvuosisadan. Tämä on mahdollistanut perheen isän täysipäiväisen työskentelyn perheen hyväksi. Viimeisen työeläkeotteen saadessaan vaimoni totesi, että hänen työnsä on ollut näköjään viiden euron kuukausieläkkeen arvoinen.

Perheessämme on ollut siunausta, sillä alle viisikymppisinä olemme velattomia mutta kuitenkin asunnon, kesämökin ja hiukan muutakin omistavia. Pyrimme maksamaan vaimolle myös eläkettä, koska kotiäidin arvostus tässä yhteiskunnassa ei ole kovin suurta.

Vanhoillislestadiolaisten perheiden elämä näyttää olevan nyky-Suomessa yksi suurimpia ongelmia mediassa. Tästä, kuten muistakin ihmisryhmistä, löytyy monenlaisia ja monenlaisissa elämäntilanteissa olevia perheitä ja äitejä. Olisi hyvä, jos kaikkiin asioihin edes yritettäisiin löytää useita näkökulmia eikä pitäydyttäisi vanhoissa asenteissa ja luuloissa.

Meidän perheeseemme ei ole tullut eikä tule yhtään ohjekirjettä sen paremmin Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistykseltä kuin paikallisen yhdistyksemme johtokunnaltakaan. Yritämme elää näitä maallisia asioita meille annetun järjen ja iankaikkisuusasioita sydämen varassa. Toivotan lääkäri Kiviluodon sydämellisesti tervetulleeksi tutustumaan perheemme arkeen Kuopioon.

Pekka Linna
suurperheen isä, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat