Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipidekirjoitus:

12-lapsisessa lestadiolais­perheessä kasvanut: Olisin halunnut päästä useammin äitini syliin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lestadiolaiset vanhempani ovat varmasti aikoinaan tehneet parhaansa kasvattaessaan 12 lasta niillä voimavaroilla, jotka heillä kulloinkin oli. Kokemukseni mukaan vanhempieni voimavarat olivat kovin rajalliset, kirjoittaa HS:n mielipidepalstalla lestadiolaisperheessä kasvanut nimimerkki "Sairaanhoitaja".

Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan kirjan Usko, toivo ja raskaus aikaansaama julkinen keskustelu on repinyt minussa, 12-lapsisessa lestadiolaisperheessä kasvaneessa ihmisessä, vanhoja haavoja auki. HS:n mielipidesivulla kokemuksistaan ovat kertoneet lestadiolaisperheen isä ja äiti. Olkoon siis nyt lapsen puheenvuoro, joskin tämä lapsi on jo yli 50-vuotias.

Lestadiolaiset vanhempani ovat varmasti aikoinaan tehneet parhaansa kasvattaessaan 12 lasta niillä voimavaroilla, jotka heillä kulloinkin oli. Kokemukseni mukaan vanhempieni voimavarat olivat kovin rajalliset.

Minulla on yksi muistikuva sylissä istumisesta tai pikemminkin syliin pyrkimisestä: Alle kouluikäisenä pelkäsin joulupukkia. Pyrin äitini syliin, mutta olin jo tuolloin, alle kouluikäisenä, liian iso tyttö pelkäämään ja liian iso syliin.

Muistan lapsuudestani puhumattomuuden ja yksinäisyyden ilmapiirin. Läheisyys sisarusten väliltä puuttui. Jokaisella oli täysi työ selviytyä omasta arjestaan. Lapsena tunsin, etten kuulunut mihinkään, en ollut toivottu ja rakastettu missään. Kotona olin yksi ruokittava suu, koulussa kiusattu lestadiolaisperheen lapsi.

Aikuisena omien lasten myötä hakeuduin ammattiauttajalle purkamaan pahaa oloani. Ajan mittaan olen oppinut ymmärtämään ja jopa rakastamaan itseäni.

Olen huolissani lestadiolaisperheiden lapsista. Kuka heitä kuuntelee? Kuka heitä rakastaa ehdoitta silloin, kun ajatukset, teot ja toiveet eivät ole samanlaiset kun yhteisön?

Sairaanhoitaja
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat