Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä suosi suomalaista

Mielipide
 
Kalle Mikkola

Esko Aspivaara kehotti (HS Mielipide 19. 10.) suosimaan suomalaisia tuotteita vaihtotaseen korjaamiseksi. Tämä on yhtä huono ajatus kuin minun olisi viljellä ruokani ja tehdä vaatteeni ja tavarani itse palkkatyön sijaan. Elintasoni romahtaisi ehkä sadasosaan kenenkään hyötymättä.

Suomenkaan ei kannata tehdä läheskään joka asiaa itse vaan tuoda suuri osa ja viedä sitä, mitä osaamme tuottaa muita tehokkaammin – siis minkä saamme kaupaksi suuremmilla tuntipalkoilla. Palkkojen pitäisi antaa sopeutua tähän niin, ettei olisi turhaan työttömiä. Jos tämä tekee yrityksistä liian tuottavia, yhä useamman kannattaa ryhtyä yrittäjäksi ja palkata lisää työntekijöitä, kunnes palkkakilpailu nostaa palkat tasapainoon.

Suomen kaltaiselle pienelle ja avoimelle taloudelle on elintärkeää hillitä "suosi kotimaista" -ideologian leviämistä maailmalla. Kun kuluttajat aina valitsevat laatu-hintasuhteen mukaan, yritykset oppivat tekemään mahdollisimman hyödyllisiä tuotteita minimaalisin resurssein. Se maksimoi kilpailukykymme ja elintasomme. Protektionismi kasvattaisi yritysten valtaa kuluttajien ja työntekijöiden yli ihmiskunnan tappioksi.

Kalle Mikkola
dosentti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat