Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen todella syrjäytynyt nuori on suuri menetys

Mielipide
 
Kirsi Ahola Matti Joensuu Marianna Virtanen

Tilastoihin perustuen on havaittu, että Suomessa jää päivittäin 5–8 nuorta aikuista työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden häiriön vuoksi. Tämä on herättänyt pohtimaan, mikä nuorissa tai yhteiskunnassa saa aikaan syrjäytymistä.

Mielenterveyden häiriön vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle päätyneet nuoret ovat kuitenkin vain pieni vähemmistö niistä nuorista, jotka eivät opiskele tai käy työssä.

Tilastokeskuksen mukaan tällaisia 15–24-vuotiaita nuoria oli vuonna 2012 kaikkiaan 55 000. Heistä vain 11 prosenttia (6 050 henkilöä) oli työn ja opiskelun ulkopuolella sairauden vuoksi, kun peräti 60 prosenttia (33 000 henkilöä) oli työttömänä.

Osalla työttömyysjakso jää lyhyeksi, osa lukee pääsykokeisiin, hoitaa lastaan tai pitää välivuotta matkustellen, jolloin kyse ei ole yhteiskunnasta syrjäytymisestä.

Jokainen todella syrjäytyvä nuori on suuri menetys. Koska työttömät ovat suurin ryhmä syrjäytymisvaarassa olevista nuorista, ponnisteluja nuorisotyöttömyyden ratkaisemiseksi täytyy edelleen jatkaa.

Työterveyslaitoksella on tutkittu työeläkelaitosten aineistojen avulla yli tuhatta mielenterveyden häiriön vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle päätynyttä alle 35-vuotiasta nuorta aikuista. Koska nuorille myönnetyistä työkyvyttömyyseläkkeistä 85 prosenttia on määräaikaisia kuntoutustukia, tavoitteena on, että nuori toipuu ja palaa työelämään tai opintojen pariin.

Tutkimus osoitti, että kuntoutustuelle ei ollut päädytty kevyin syin. Vaikka yhtä erityisen merkittävää taustatekijää ei löytynyt, suurella osalla oli takanaan pitkä ja vakava sairaushistoria ja vaikeat lapsuuden ajan elinolosuhteet.

Työhön ja opiskeluun kiinnittyminen ennen eläkettä oli samanikäisiin verrattuna keskimääräistä heikompaa: 31 prosenttia oli vailla ammatillista koulutusta, kun se koko tässä ikäryhmässä oli 16 prosenttia, ja 37 prosenttia ei ollut työssä eikä opiskellut.

Alkoholi- tai päihdeongelmia esiintyi noin kolmanneksella. Hoito oli painottunut lääkehoitoon ja vastaanottokäynteihin. Psykoterapeuttista hoitoa oli saanut 34 prosenttia.

Mielenterveyden häiriön vuoksi työkyvyttömät nuoret tarvitsevat paljon apua ja tukea. Tutkimus antoi viitettä siitä, että kliinisessä hoidossa ja kuntoutuksessa voi olla parantamisen varaa. Yhtälö, jossa hoito ja kuntoutus eivät ole riittäviä eikä nuorella ole työ- tai opiskelupaikkaa, johon palata, lisää varmuudella syrjäytymistä. On siis huolehdittava nuorten työelämävalmiuksista integroimalla laadukkaaseen hoitoon ja kuntoutukseen heille sopivia koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia.

Syrjäytymisen ehkäisy on pitkäjänteistä toimintaa. Se alkaa lapsiperheiden tukemisesta ja jatkuu nuorten tarpeiden ja ongelmien tunnistamisena pitkin matkaa neuvoloiden, koulun ja eri viranomaisten yhteistyönä.

Tuen saannin kynnyksen tulisi kaikissa tilanteissa olla niin matala, ettei kenenkään tarvitse pelätä leimautumista tai itsemääräämisoikeuden menettämistä. Tämä edellyttää sitä, että neuvolan, koulujen, opiskelijoiden tai varusmiesten terveyspalveluita ei supisteta.

Kirsi Ahola
tiimipäällikkö
Matti Joensuu
psykologi
Marianna Virtanen
tutkimusprofessori
Työterveyslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat